wat doet een bim modelleur taken

wat doet een BIM modelleur (taken)?

Benieuwd naar de taken van BIM modelleurs? Deze technische specialisten ontwerpen civiele werken, gebouwen en installaties in 3D. Zij beheren de BIM informatiemodellen. Om antwoord te geven op de vraag ‘wat doet een BIM modelleur?’ vertellen we je eerst wat BIM nou eigenlijk is.

 • TEG Multisite Sites
 • koen
 • werken in techniek
 • wat doet een BIM modelleur?
 • Wat is BIM?

  BIM staat voor Building Information Model: het 3D-model waarin alle data rondom een bouw staan. Zo kan de bouw vanuit een centraal model worden ontworpen, gebouwd en beheerd. Alle bouwtekeningen, calculaties, rapporten en meer zijn toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij de bouw. Denk aan de architect, maar ook de aannemer en de opdrachtgever.

  Het BIM model is een digitale representatie van het gebouw, inclusief alle kenmerken. Het fungeert als dé bron voor alle besluiten voor en tijdens de bouw. Maar ook daarna tijdens het beheer van het gebouw. Verschillende disciplines kunnen samenwerken in het BIM model. Partijen en teams kunnen informatie uitwisselen met elkaar. En omdat er één integraal model is, is die informatie altijd actueel. BIM werkt op open standaarden om de informatie-uitwisseling te faciliteren.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Wat is een BIM modelleur?

  Een BIM modelleur is een 3D-engineer of 3D-tekenaar. Je bent actief in de ontwerpfase van civiele, bouwkundige of installatietechnische projecten. Je tekent de componenten die het bouwwerk of de installatie nodig heeft en maakt visualisaties in 3D. Vervolgens plaats je die in het BIM model.

  Ook beheer en koppel je de informatie in het model. Zodat alle betrokkenen de juiste objectgegevens en documentatie hebben. Je controleert bestekken, begrotingen en PVE’s (programma van eisen). En omdat een model niets waard is als deze niet haalbaar is, toets je ook op kwaliteit en toepasbaarheid. Daarvoor voer je verschillende testen uit. Je werkt met verschillende software, zoals AutoCAD, Revit MEP, Revit Architecture en Revit Structure.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Wat doet een BIM modelleur (taken)?

  • 3D-tekeningen maken
  • Projectinformatie verwerken
  • Informatiemodellen beheren
  • Objectgegevens koppelen
  • Berekeningen maken
  • Bestekken, ontwerpen en gegevens controleren
  • Softwarecontroles uitvoeren
  • Model performance verbeteren
  • Overleggen met betrokken partijen

  Met wie werk je samen als BIM modelleur?

  Vaak zit je in een team met andere BIM modelleurs. Je wordt dan aangestuurd door de BIM regisseur of BIM coördinator. Zij managen de processen en de samenwerking. Vervolgens werk je in projectgroepen met daarin verschillende disciplines. Denk aan engineers, tekenaars, ontwerpers, CAD engineers en werkvoorbereiders. Het project wordt aangestuurd door de projectcoördinator en de projectleider. Ook met externe partijen schakel je veel. Denk aan aannemers, architecten en leveranciers. En vergeet natuurlijk de klant of opdrachtgever niet.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  het verhaal van Conner, BIM modelleur

  Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

  waar kan je werken als BIM modelleur?

  Je bent als BIM modelleur in trek bij aannemersbedrijven, bouwbedrijven, woningcorporaties, installateurs en andere bedrijven in de civiele techniek, bouwkunde en installatietechniek. Er is veel vraag naar BIM modelleurs. Om deze baan te bemachtigen heb je een opleiding in een technische richting nodig. Ongeveer een derde van de werkgever vraagt een mbo-diploma, de rest ziet graag dat je een hbo-of wo-diploma meebrengt.

  Nog weinig ervaring? Geen probleem. De helft van de BIM modelleur vacatures staat open voor een junior.

  Word BIM modelleur bij koen

  Wil je jouw groei versnellen en werken aan afwisselende projecten? Overweeg dan bij koen te komen werken. Je komt in vaste dienst bij ons en werkt op projectbasis bij verschillende opdrachtgevers. Zekerheid én afwisseling dus.

  Je leert steeds nieuwe omgevingen en mensen kennen. Zo groei je razendsnel verder. Ook krijg je veel opleidingsmogelijkheden zoals trainingen, opleidingen en een persoonlijk ontwikkelplan. Heb je lef en wil je voorop lopen? Dan is werken bij koen iets voor jou.

  jouw BIM modelleur vacatures

  Zie jij een baan als BIM-modelleur helemaal zitten? Bekijk direct onze BIM modelleur vacatures of stuur een open sollicitatie.

  meer ontdekken