wat doet een bim modelleur taken

wat doet een BIM modelleur (taken)?

Benieuwd naar de taken van BIM modelleurs? Deze technische specialisten ontwerpen civiele werken, gebouwen en installaties in 3D. Zij beheren de BIM informatiemodellen. Om antwoord te geven op de vraag ‘wat doet een BIM modelleur?’ vertellen we je eerst wat BIM nou eigenlijk is.

 • TEG Multisite Sites
 • koen
 • Werken in de techniek
 • wat doet een BIM modelleur?
 • Wat is BIM?

  BIM staat voor Building Information Model: het 3D-model waarin alle data rondom een bouw staan. Zo kan de bouw vanuit een centraal model worden ontworpen, gebouwd en beheerd. Alle bouwtekeningen, calculaties, rapporten en meer zijn toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij de bouw. Denk aan de architect, maar ook de aannemer en de opdrachtgever.

  Het BIM model is een digitale representatie van het gebouw, inclusief alle kenmerken. Het fungeert als dé bron voor alle besluiten voor en tijdens de bouw. Maar ook daarna tijdens het beheer van het gebouw. Verschillende disciplines kunnen samenwerken in het BIM model. Partijen en teams kunnen informatie uitwisselen met elkaar. En omdat er één integraal model is, is die informatie altijd actueel. BIM werkt op open standaarden om de informatie-uitwisseling te faciliteren.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Wat is een BIM modelleur?

  Een BIM modelleur is een 3D-engineer of 3D-tekenaar. Je bent actief in de ontwerpfase van civiele, bouwkundige of installatietechnische projecten. Je tekent de componenten die het bouwwerk of de installatie nodig heeft en maakt visualisaties in 3D. Vervolgens plaats je die in het BIM model.

  Ook beheer en koppel je de informatie in het model. Zodat alle betrokkenen de juiste objectgegevens en documentatie hebben. Je controleert bestekken, begrotingen en PVE’s (programma van eisen). En omdat een model niets waard is als deze niet haalbaar is, toets je ook op kwaliteit en toepasbaarheid. Daarvoor voer je verschillende testen uit. Je werkt met verschillende software, zoals AutoCAD, Revit MEP, Revit Architecture en Revit Structure.

  Het artikel gaat hieronder verder.