Blog

doorgroeien in de elektrotechniek met de HIT en BIM
Terug naar overzicht
ervaringen techniek

doorgroeien in de elektrotechniek met de HIT en BIM

Van een vindingrijk jochie dat zelf wel even een televisie repareerde, is Marc Marisael (35) uitgegroeid tot zwaargewicht Engineer E. Hij vertelt je over zijn ontwikkeling en hoe koen daaraan bijdraagt.

geboren engineer

De tienjarige Marc mag voor straf geen tv kijken. Dat maakt het praktische jongetje niets uit. Hij trekt gewoon stiekem de coaxkabels door naar zijn slaapkamer. En wanneer de grote televisie in de huiskamer het begeeft, maakt hij een deal met zijn ouders.

Weet hij het toestel te maken? Dan mag het gevaarte naar zijn kamer verhuizen. Hij maakt ‘m open en vindt een kapotte zekering. Dat het een zekering is, weet het jochie nog niet. Maar hij weet het te fiksen. Een elektrotechneut is geboren.

doorgroeien

Dat Marc de hersens en capaciteiten heeft, is wel duidelijk. Zin in de universiteit heeft hij echter niet. Hij wil gewoon aan de slag en begint zijn loopbaan in de elektrotechniek als technicus en vervolgens CAD engineer. Hij leert veel en merkt dat hij zich begint te vervelen. Zodoende volgt hij de opleiding Hogere Installatietechniek E (HIT-E) bij zijn vorige werkgever. “Ik heb er bewust voor gekozen om me eerst te verbreden. Zo heb ik altijd iets om op terug te vallen.”

"Bij koen waren er geen addertjes onder het gras. Ik werd als mens behandeld."
Marc

Wanneer Marc toe is aan de volgende stap, komt hij in 2018 in contact met koen. De opleidingsmogelijkheden in combinatie met goede voorwaarden zoals salaris en leaseauto geven de doorslag. “Ik heb met Joost Schrijnemakers van koen een terrasje gepakt. Gewoon informeel eens praten over de mogelijkheden. Een week later lag mijn vaste contract klaar. Ik heb ‘ja’ gezegd omdat er geen addertjes onder het gras waren. Ik werd als mens behandeld.”

specialiseren in BIM

Na de HIT wil Marc zich specialiseren in BIM. Van koen mag hij de opleiding BIM engineer bij Avans+ volgen. Doordat hij tegelijkertijd aan verschillende projecten werkt, kan hij zijn nieuwe kennis en kunde op diverse manieren toepassen.

“Regelmatig benutten opdrachtgevers niet alle kansen die BIM biedt. Dan plant ik de zaadjes. Ik ben een visitekaartje voor BIM geworden. Als ik later hoor dat het bedrijf zich verder heeft ontwikkeld met mijn adviezen, is dat erg leuk. Mijn ambitie is om nog een keer een hele BIM-afdeling op te richten. Een heel bedrijfskritisch proces met veel uitdagingen.”

De kosten van de opleiding BIM engineer zijn voor koen. Marc volgt bijeenkomsten naast zijn werk en studeert in het weekend. “Dat is soms wel pittig met een jong gezin, maar het is voor een goed doel.” Hij wil zich dan ook blijven ontwikkelen. Zijn volgende opleiding heeft hij al uitgekozen, gericht op bedrijfskunde en management. Maar hij wacht nog even daarmee. Momenteel volgt eerst zijn verloofde een studie naast haar werk.

Het artikel gaat hieronder verder.

droomproject

Aan het leidinggeven mag Marc al wel proeven. Als senior engineer stuurt hij regelmatig collega’s bij de opdrachtgever aan. Die ervaringen neemt hij weer mee naar het volgende project. Waar hij ook weer kan leren en ondertussen de opdrachtgever vooruit helpt. De projecten sluiten aan bij zijn ambities. Ziet hij het niet helemaal zitten, dan geeft hij dat gewoon aan. Zijn droomproject? “Ik zou wel een volledig nieuw ziekenhuis willen ontwerpen. Volledig in BIM,” schetst Marc.

“Dat lijkt me een geweldige puzzel. Er is voor dat soort projecten te weinig ruimte en te weinig geld voor te veel techniek. En je moet rekening houden met allerlei noodprotocollen. Stel dat er brand uitbreekt terwijl er een operatie in volle gang is. Dan besluit de arts of de operatie doorgaat of niet. Het systeem mag zo’n besluit nooit afdwingen. Dus je moet ervoor zorgen dat de zorg altijd door kan gaan.”

hoger dan de Dom

Zijn huidige project mag er overigens ook wezen. Marc is – heel toepasselijk – pas gestart op project MARK in Utrecht. Een verticaal dorp in Leidsche Rijn. Met drie woontorens en laagbouw komen hier in totaal zo’n 1.200 huur- en koopwoningen, staat op de projectwebsite. De hoogste woontoren komt met maximaal 140 meter zelfs een stuk boven de Dom uit.

Naast wat de appartementen nodig hebben aan elektriciteit, moet de engineer ook rekening houden met een parkeergarage met laadpalen voor elektrische deelauto’s. Daarnaast bevat dit dorp-in-de-stad ook sportfaciliteiten, ontmoetingsruimten, horecagelegenheden en commerciële units. Gelukkig kan het Marc niet gek genoeg zijn.

"Regelmatig benutten opdrachtgevers niet alle kansen die BIM biedt. Dan plant ik de zaadjes. Ik ben een visitekaartje voor BIM geworden."
Marc

hoe groter hoe beter

Als Engineer E beweegt hij zich technisch inhoudelijk op het vlak van een lead engineer. Grote projecten vindt hij heerlijk om op te pakken. Zo werkt hij soms bij een opdrachtgever waar BIM al helemaal geïmplementeerd is. Terwijl hij vervolgens bij een opdrachtgever komt waar hij juist BIM kan introduceren. De ene keer is hij een ontwerper in Revit, de andere keer stuurt hij andere modelleurs aan. Bij koen vindt hij die afwisseling.

vol trots

Marc ontwerpt elektronische netwerken op basis van de eisen. Zowel de klanteisen als de wettelijke eisen. Hij achterhaalt de vraag, onderzoekt verschillende oplossingen, doet voorstellen en houdt daarbij rekening met de consequenties voor de planning en kosten. Vervolgens gaat hij het ontwerp intekenen in Revit.

“Waar komt de leidingtracé, waar komt de verdeelkast. Ik ben steeds de beste oplossingen aan het bedenken. Ik schakel veel met de architect en nutsbedrijven als bijvoorbeeld blijkt dat er een extra schacht nodig is. Dat maakt het leuk.”

En wanneer is hij trots? Vooral als hij met zijn kinderen door de tunnel in Maastricht rijdt, het Naturalis museum bezoekt of door Schiphol loopt. “Kijk, hier heeft papa aan meegewerkt.”

werken bij koen

Wil jij net als Marc doorleren en doorgroeien in de installatietechniek? Bij koen kom je in een groeiversneller. Met een vast contract, afwisselende projecten en volop opleidingsmogelijkheden bereik je jouw ambities. Bekijk de installatietechniek vacatures of kom eens vrijblijvend kennismaken.

meer ontdekken