

wat doet een engineer (taken en competenties)
Ook zo benieuwd welke taken een engineer heeft? Engineer is een breed begrip. Deze functie wordt ook vaak genoeg ontwerper, ingenieur of tekenaar genoemd. Binnen dit werkveld kan je verschillende kanten op. Zowel in de installatietechniek als de civiele techniek. Ontdek wat een engineer doet en welke mogelijkheden je hebt om je te specialiseren!
welke taken heeft een engineer?
- Ontwerpen maken
- Berekeningen uitvoeren
- Technisch advies uitbrengen
- Oplossingen uitwerken
- Aanbestedingen ondersteunen
- Bestekken en begrotingen opstellen
- Haalbaarheidsonderzoeken uitvoeren
- Schakelen met collega’s, leveranciers, (onder)aannemers en leveranciers
Wat doet een engineer installatietechniek?
Als engineer installatietechniek houd jij je bezig met gebouwgebonden installaties. Je kan kiezen voor twee richtingen: werktuigbouwkunde of elektrotechniek. Maar net wat jij interessant vindt. Je werkzaamheden zijn grotendeels gelijk, alleen het soort installaties waaraan je werkt is substantieel anders.
Het verschil? Werktuigbouwkundige installaties zijn bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties, luchtbehandeling- en ventilatie, koelinstallaties en sanitaire installaties. Bij elektrotechnische installaties kan je denken aan verlichting, beveiligingsinstallaties, domotica en nog veel meer.
Jij zorgt als engineer voor veilige, prettige en duurzame gebouwen. Dat kunnen woningen zijn, maar ook ziekenhuizen of scholen. Je adviseert, ontwerpt, ontwikkelt en monitort installaties op basis van de klantwensen. Ook werk je mee aan aanbestedingsstukken, bestekken en begrotingen. Je maakt berekeningen en toetst de technische haalbaarheid. Ook ben jij een vraagbaak voor je collega’s en werk je nauw samen met modelleurs, tekenaars en de projectleiding. Veelzijdig, dat kan je wel zeggen!
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant

Wat doet een engineer civiele techniek of civiel engineer?
Als engineer civiele techniek (ook wel civiel engineer genoemd) kan je kiezen uit grondwerk-, wegen- en waterbouw (GWW) of ondergrondse infratechniek. Bij GWW houd jij je bezig met infrastructuur. Denk aan bruggen, stations, kanalen en wegen. De ondergrondse infratechniek draait daarentegen om transport- en distributienetten. Ofwel: elektriciteit, gas, water en data.
Welke richting je ook kiest, je bouwt altijd aan een betere samenleving. Jij draagt bij aan meer mobiliteit en bereikbaarheid voor mensen en bedrijven. Een mooie missie om jouw kennis en kunde voor in te zetten! Wat je werk inhoudt? Als engineer hou jij je bijvoorbeeld bezig met berekeningen voor kabels en leidingen. Van tracé tot diepte en type kabels, je geeft het allemaal vorm. Je stelt specificaties op en vertaalt deze naar een ontwerp.
Wat doet een project engineer?
Als project engineer in de installatietechniek vertaal je de klantwensen en wettelijke eisen naar een technisch ontwerp met specificaties. Mogelijk doe je ook berekeningen en verzorg je testen. Je kan in deze functie ook meer richting de werkvoorbereiding gaan. Dan bereid je de werkzaamheden voor en coördineer je die. Je onderhoudt daarvoor dagelijks contact met de betrokkenen. Van monteurs tot leveranciers. In deze rol ligt de projectplanning bij jou en controleer je technische tekeningen.
In de civiele techniek kan jouw rol ook vergelijkbaar zijn met die van een werkvoorbereider. Je bepaalt hoeveelheden, vraagt offertes aan, verzorgt de inkoop, onderhoudt contact met (onder)aannemers en bent ook niet vies van een calculatie hier en daar. Kortom, je ondersteunt de uitvoering en de projectleiding en stelt werkplannen op. De rol van project engineer kan ook meer focussen op de technische ontwerpen en (uitvoerings)tekeningen.

welke competenties heeft een engineer nodig?
- Een diploma in een technische richting zoals civiele techniek, installatietechniek, werktuigbouwkunde of elektrotechniek
- Kennis van software zoals AutoCAD, Revit, Navisworks of Eplan
- Kennis van wet- en regelgeving en standaarden
- Technisch ontwerpen en berekenen
- Scherp oog voor detail
- Oplossingsgericht
- Nauwkeurig werken
- Overzicht houden
- Samenwerken
- Communiceren
- Zelfstandig werken
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant
met wie werk je samen?
Als engineer werk je vaak in een team met andere engineers, van junior tot senior. Je wordt aangestuurd door de lead engineer of een teamleider. Ook werk je projectmatig, meestal in wisselende projectteams. Een projectleider en projectcoördinator leiden het project. Daarbinnen werk je samen met diverse disciplines zoals werkvoorbereiders, BIM modelleurs, tekenaars, calculators en meer. Ook schakel je met leveranciers, (onder)aannemers en andere betrokkenen.
Bij welke bedrijven kan je aan de slag?
Je baankansen als engineer zijn erg goed. Deze functie is namelijk schaars op de arbeidsmarkt, dus er zijn meer vacatures dan professionals om die vacatures te vervullen. Drie kwart van de werkgevers vraagt een hbo-diploma in een relevante technische richting. Bij een kwart volstaat mbo ook.
Net dat felbegeerde papiertje binnen? Ook dan vind je makkelijk een baan. Ruim een derde van de engineer vacatures staat open voor een junior. Als engineer installatietechniek werk je bij installateurs en installatiebedrijven. Bovendien liggen de banen voor het oprapen bij adviesbureaus, ingenieursbureaus en projectontwikkelaars. Als civiel engineer kan je daarnaast aan de slag bij bouwbedrijven, aannemersbedrijven en overheidsinstanties.
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant
engineer worden bij koen
Geniet je van veel afwisseling in je werk? Denk dan eens aan werken op projectbasis bij koen vanuit een vast contract. Wij vinden projecten voor die aansluiten bij je ambities. Bij verschillende opdrachtgevers. Zo leer je steeds nieuwe omgevingen en mensen kennen. En versnel je jouw groei. Afwisseling én zekerheid dus.
Ook krijg je volop ontwikkelmogelijkheden. Met trainingen, opleidingen en een persoonlijk ontwikkelplan bijvoorbeeld. Heb je lef en wil je voorop lopen? Dan is werken bij koen iets voor jou.
Engineer vacatures
Zie jij een baan als engineer helemaal zitten? Bekijk direct onze engineer vacatures of stuur een open sollicitatie.