Blog

het verhaal van CAD engineer (inmiddels BIM engineer) Andy Put
Terug naar overzicht
ervaringen techniek

het verhaal van CAD engineer (inmiddels BIM engineer) Andy Put

Andy Put uit Apeldoorn groeide bij koen door van CAD tekenaar naar BIM engineer. Als CAD tekenaar voorkwam hij een groot probleem met kortsluitstroom nadat hij de opleiding Hogere Elektrotechniek volgde. Benieuwd wat er gebeurde en hoe het werk van een CAD tekenaar eruit ziet?

Apparaten demonteren

Elektrotechniek zit in zijn bloed. Toen Andy 9 jaar was wist hij al dat hij later van zijn hobby zijn werk wilde maken. Van jongs af aan haalde hij al elektrische apparaten uit elkaar en soms lukte het ook weer om ze in elkaar te krijgen. Andy: “Tja, dat vonden mijn ouders inderdaad niet altijd even leuk.”

Het artikel gaat hieronder verder.

het verhaal van Andy

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

Na zijn opleiding MBO 4 Middenkader Engineering volgde Andy de post-HBO opleiding hogere elektrotechniek (HIT E). Eerst bij ons zusje Voort en vervolgens bij koen. Andy is twee jaar geleden bij Voort gestart. Voort detacheert technische professionals bij opdrachtgevers voor meestal één jaar. Daarna krijgt de opdrachtgever de kans om de professional over te nemen. Via Voort is Andy aan de slag gegaan bij Unica en vervolgens Van Gelder. Toen zijn opdracht ten einde liep, kwam koen in beeld.

"Drie bedrijven wilden mij hebben. Maar ik heb toch gekozen voor koen. Je moet het idee hebben dat je welkom bent en dat het iemand echt interesseert wat je doet. Bij koen had ik dit veel meer dan bij andere bedrijven."
Andy

Waarom heeft Andy voor koen gekozen?

Andy: “Bij Voort zou ik weer van opdrachtgever moeten wisselen of door de opdrachtgever overgenomen moeten worden. Daarom stelde Voort mij voor aan koen. Ik had drie sollicitatiegesprekken. Alle drie de bedrijven wilden mij hebben. Maar ik heb toch gekozen voor koen. Mijn gevoel bij koen was heel goed. Je moet het idee hebben dat je welkom bent en dat het iemand echt interesseert wat je doet. Bij koen had ik dit veel meer dan bij andere bedrijven. Dat was mijn afweging en daar heb ik zeker geen spijt van gehad.

Daarnaast kom je bij koen echt in dienst en krijg je meteen een vast contract. Dit geeft zekerheid. Mijn vriendin en ik willen binnenkort een huis kopen en samen gaan wonen. Dus met een vast contract gaat dit een stuk makkelijker. Ook werk je bij koen steeds op een andere opdracht bij verschillende opdrachtgevers. Zo kan ik veel meer ontdekken en leren van verschillende bedrijven.”

Het artikel gaat hieronder verder.

Wat waren je verwachtingen?

“Ik heb in het begin aangegeven dat ik mezelf verder wilde ontwikkelen. En daar ook mogelijkheden voor wilde krijgen. Binnenkort groei ik bij koen door naar BIM Engineer. Daarnaast wilde ik betrokken zijn bij collega’s, nauw met hen samenwerken. Dat zijn twee dingen die zowel koen als Voort beslist hebben waargemaakt.”

Welke opleidingen/cursussen heb je gevolgd bij koen?

Andy is bij Voort gestart met de post-HBO Hogere Elektrotechniek en heeft deze bij koen afgerond. “Aangezien de HIT-opleiding twee jaar duurt heb ik er de afgelopen twee jaar niet veel naast gedaan. De HIT-opleiding is vrij intensief en je moet er wel wat voor doen. Daarom heb ik voor mijn persoonlijke ontwikkeling alleen de cursus Timemanagement erbij gedaan.”

Deze heeft Andy gevolgd aan de eigen academy van koen. Hier kunnen professionals op kosten van koen kiezen uit diverse opleidingen, trainingen, e-learnings en meer. Zowel vakinhoudelijk als persoonlijk.

"De HIT-opleiding die ik via koen heb gevolgd heeft mij heel erg geholpen met proactief meedenken. Dankzij de kennis die ik daar heb opgedaan kan ik veel beter oplossingen aandragen."
Andy

Wat doet een CAD tekenaar?

“Als CAD tekenaar maak ik 3D-tekeningen. Daarbij werk ik met programma’s zoals AutoCAD en Stabicat. En dan met name binnen de utiliteit en industrie. De opdrachtgever krijgt een aanvraag binnen en schrijft zich dan in voor het project. Als je de opdracht krijgt, dan ga je samen met het projectteam overleggen wat de beste aanpak is. In het projectteam zit een projectleider, werkvoorbereider, engineer en meerdere CAD tekenaars. Het grootste deel van het bedenken ligt bij de projectleider en werkvoorbereider. Voor ons als tekenaars is het vooral op papier zetten. Maar je moet wel proactief meedenken.”

Groot probleem voorkomen

“De HIT-opleiding die ik heb gevolgd heeft mij heel erg geholpen met proactief meedenken. Dankzij de kennis die ik daar heb opgedaan heb ik meer inzicht gekregen en kan ik veel beter oplossingen aandragen. Het lukt mij veel beter om vooruit te kijken.

Laatst hadden we het bijvoorbeeld over een installatie voor werkplekken bij een bedrijf. Daarbij was het de vraag welke automaten we zouden gebruiken, B of C. Dat is een karakteristiek. Of 5 of 10 keer nominale stroom is dan de kortsluitstroom. Hoe meer je dan gaat inpluggen, hoe lager de kortsluitstroom aan het einde van de rit wordt. Dit betekent dat je niet zomaar allerlei apparaten kunt aansluiten. En aangezien de mensen die op kantoor zitten geen elektriciens zijn, wordt daar geen rekening mee gehouden. Dit had ik aangegeven en had ik goed gezien. Daarmee hebben we dus een groot probleem voorkomen.”

Het artikel gaat hieronder verder.

Wat vind je zo leuk aan CAD tekenaar?

Andy: “De ene keer moet je iets van de grond af aan opbouwen en de andere keer moet je kijken wat we kunnen hergebruiken aan een installatie. Dan zitten we samen met de werkvoorbereider, projectleider en af en toe met de engineer erbij te kijken hoe we het gaan aanpakken. Soms heeft de klant afwijkende eisen en moeten we werken met bijvoorbeeld een zwaardere installatie. Heel veelzijdig dus!”

voorop lopen bij koen

Zoek jij afwisseling én zekerheid in je werk? Bij koen kom je in een groeiversneller. Met uitdagende projecten bij verschillende opdrachtgevers. Projecten die passen bij je ambities. Gewoon vanuit een vast contract bij koen. Ontdek wat werken bij koen inhoudt en vind jouw installatietechniek vacature.

meer ontdekken