Grenzen verleggen: Numan breekt door als engineer met de opleiding HIT-E

Grenzen verleggen: Numan breekt door als engineer met de opleiding HIT-E
Terug naar overzicht
ervaringen techniek

Grenzen verleggen: Numan breekt door als engineer met de opleiding HIT-E

Engineer elektrotechniek Numan Topcuoglu (29) wijdt al zijn weekenden aan de opleiding HIT-E. De beste, maar ook zwaarste opleiding in de elektrotechniek in Nederland. Daarnaast werkt hij gewoon fulltime aan grote utiliteitsprojecten bij koen. “Wat ik de afgelopen vijf jaar heb bereikt, zou normaal gesproken wel tien tot vijftien jaar duren.”

Snel ontwikkelen

Het mag duidelijk zijn: aan vastberadenheid en doorzettingsvermogen heeft Numan geen gebrek. Dat blijkt al tijdens de mbo-opleiding technicus engineering. Hij offert zijn zomervakantie op en werkt zich zelfstandig door het derde leerjaar heen. Hij kan gewoon niet wachten om aan het vierde jaar te beginnen. Dan begint het echte werk: engineeren, ontwerpen en tekenen.

Na de opleiding gaat hij als tekenaar AutoCAD aan de slag. Al snel snakt hij naar meer uitdaging en rondt hij een hbo-propedeuse af. Zijn interesse in BIM brengt hem vervolgens naar Voort, het zusterbedrijf van koen, waar hij start als BIM modelleur.

"Soms weet je gewoon dat je goud in handen hebt. Dat is wat ik nu heb bij koen."
Numan

Van opdracht naar opdracht

Het is de bedoeling dat hij na een jaar detachering in dienst komt bij de opdrachtgever. De coronapandemie zorgt voor een andere wending. Numan gaat van de ene opdracht naar de andere. Een schot in de roos, zo blijkt.

“Ik kon meerdere bedrijven ervaren, vergrootte mijn netwerk en merkte dat ik snel vooruit ging. Zo groeide ik in korte tijd door naar BIM engineer,” legt hij uit.

Hij wil verschillende organisaties verder helpen. Dat is wat koen aanbiedt. Een vast contract, maar steeds wisselende opdrachtgevers. Hij maakt de overstap naar koen en start op een opdracht bij Bosman Bedrijven.

Mooie opdrachten

Numan krijgt bij Bosman de kans om aan een grote bedrijvencampus te werken. Het internationale hoofdkantoor van Uber vestigt zich met ruim 1.000 medewerkers in Tripolis-Park op de Amsterdamse Zuidas.

“Uber wilde een duurzaam kantoor waarin het welzijn van de medewerkers voorop stond. Daar kwamen allerlei elektrotechnische eisen uit. Ik ging dit ontwerpen binnen de bestaande installaties.”

Vervolgens wil hij weer een stap verder zetten in zijn ontwikkeling. Koen koppelt hem aan opdrachtgever SPIE. Hier maakt hij het BIM ontwerp voor een geavanceerde installatie voor het hightechbedrijf ASML.

Het artikel gaat hieronder verder.

Van BIM naar engineer

Met deze ervaring op zak, heeft Numan een duidelijk doel voor ogen. Doorgroeien van BIM engineer naar volwaardig engineer elektrotechniek. Het verschil? Een engineer ontwerpt en berekent elektrotechnische installaties met inachtneming van de wet- en regelgeving en de ontwerprichtlijnen.

De engineer is volledig verantwoordelijk voor het ontwerp. Daarentegen is een BIM engineer deels verantwoordelijk voor het ontwerp en het omzetten ervan in een 3D-model.

Numan wil complexe installaties ontwerpen. De volledige verantwoordelijkheid nemen en uitleggen waarom hij bepaalde ontwerpkeuzes maakt. “Daar zit voor mij de uitdaging en de trots.”

Groot project op de Zuidas

Koen zoekt een opdrachtgever waar Numan de rol van engineer kan vervullen. Dat wordt Unica Building Projects. Hij krijgt veel verantwoordelijkheden en werkt aan de nieuwbouw uitbreiding van het World Trade Center Tower Ten in Amsterdam.

Voor dit project zet hij het energiemanagement van de toren op. Wat zijn de elektrische belastingen in het gebouw? Hoeveel totaalvermogen wordt er verbruikt? Hoeveel is er beschikbaar om invulling te geven aan de wensen van de huurders? “Ik breng het hele vermogensprofiel in kaart. Het is een hele mooie opdracht om mij verder te specialiseren in elektrotechnische engineering.”

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

Goud in handen

Numans groei is ook mede te danken aan zijn manager Pieter Lip bij koen, benadrukt hij. “Pieter kent me, snapt me en weet wat ik wil. Hij vertaalt mijn wensen naar opdrachten die zowel mij als de opdrachtgever ten goede komen. Dat maakt koen ook zo sterk. Soms weet je gewoon dat je goud in handen hebt. Dat is wat ik nu heb bij koen.”

De beste opleiding

Via koen volgt hij ook de opleiding HIT-E. Dit staat voor Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties. De opleiding wordt beschouwd als de hoogst haalbare op het gebied van complexe installaties. “Pieter moedigde het alleen maar aan en we hebben goede gesprekken gevoerd of de opleiding haalbaar is naast het werk.”

De studiebelasting is hoog. Numan werkt fulltime, gaat één dag per week naar de opleiding en studeert elk weekend. Maar die investering is het waard, daar is hij van overtuigd.

"De volledige verantwoordelijkheid nemen en uitleggen waarom ik bepaalde ontwerpkeuzes maakt. Daar zit voor mij de uitdaging en de trots.
Numan

Mooie toekomst

Over een half jaar is hij klaar en mag hij zichzelf een integraal ontwerper noemen. Met diepgaande kennis van elektrotechniek, maar ook van werktuigbouwkunde, bouwkunde en constructies. Bovendien bereidt de opleiding hem voor op de rol van de energietechniek in de energietransitie. Iets wat hem al interesseert sinds zijn beginjaren.

Wie weet maakt Numan over een paar jaar al de stap naar lead engineer. Met het tempo waarin hij zich ontwikkelt, is dat geen gekke gedachte!

Word jij de collega van Numan?

Wil jij net als Numan steeds nieuwe ervaringen opdoen? Bij koen kom je in een groeiversneller. Je krijgt veel ontwikkelkansen en afwisselende opdrachten. Bekijk onze installatietechniek vacatures of laat je vrijblijvend adviseren.

meer ontdekken