

hoe werkt detachering voor werknemers?
Detacheren lijkt je wel wat. Veel afwisseling in je werk, veel organisaties leren kennen, veel blijven leren. En dat met de zekerheid van een vaste werkgever. Maar hoe werkt detachering precies? Hoe zit het met je salaris, contract, pensioen en CAO? Ontdek hoe het wettelijk allemaal werkt.
wat betekent detacheren?
Detacheren wil zeggen dat je in dienst bent bij een detacheringsbureau. Het bureau leent jou vervolgens uit aan passende opdrachtgevers. Bijvoorbeeld om een project te verzorgen, een verlof op te vangen of een vacature tijdelijk in te vullen.
Meestal duren opdrachten 3 maanden tot een jaar. Daarna ga je weer door naar de volgende opdracht. Op deze manier vergroot je jouw kennis en kunde razendsnel.
Het detacheringsbureau is jouw werkgever en betaalt je salaris. Zij regelen de juiste opdrachten voor jou. Ook zorgen zij dat jij je blijft ontwikkelen met bijvoorbeeld opleidingen en trainingen.

detachering arbeidsovereenkomst
Bij een detacheringsbureau krijg je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bij een contract voor bepaalde tijd stopt je dienstverband op de einddatum. Natuurlijk kan je contract wel verlengd worden. Bij een contract voor onbepaalde tijd is er geen einddatum en ben je vast in dienst. Je hebt een normale opzegtermijn en de normale ontslagregels gelden.
Bij koen krijg je meteen een vast contract. Voor onbepaalde tijd dus. Wij geloven in jouw kennis en kunde en willen je graag zekerheid bieden.
detachering CAO
Als gedetacheerde val je onder de CAO voor Uitzendkrachten (ABU). Deze regelt onder andere gelijke beloning, pensioen, vakantiedagen en andere arbeidsvoorwaarden. Branchevereniging ABU sluit de CAO af samen met de vakbonden.
inlenersbeloning
Je hebt als gedetacheerde recht op dezelfde beloning als medewerkers van de opdrachtgever met dezelfde functie. Dat is geregeld in de inlenersbeloning. De inlenersbeloning komt voort uit het loonvoorschrift van de Wet allocatie arbeid door intermediairs (Waadi). Per 1 januari 2023 bestaat de inlenersbeloning uit 10 pijlers. Dit is bepaald in artikel 16 van de CAO voor Uitzendkrachten (ABU):
- Het bruto loon conform de schaal waarin de werknemer is ingedeeld
- ATV / ADV dagen
- Toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren
- Initiële loonsverhogingen, zoals bij inlener bepaald
- Onkostenvergoedingen
- Periodieken
- Vergoeding van reisuren en/of reistijd
- Eenmalige uitkeringen
- Thuiswerkvergoedingen
- Vaste eindejaarsuitkering
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant
maximale duur van detachering
De opdrachtgever en het detacheringsbureau spreken van tevoren af hoe lang de opdracht duurt. Daar zit geen maximale duur aan. Gemiddeld duurt een opdracht 6 maanden. Een opdracht kan ook verlengd worden als alle partijen het daarmee eens zijn: jij als professional, de opdrachtgever en het bureau.
detachering en doorbetaling bij ziekte
Anders dan bij een uitzendcontract krijg je bij detacheren gewoon je salaris doorbetaald bij ziekte. Het detacheringsbureau betaalt je loon. Wettelijk gezien moet je minimaal 70% van je salaris doorbetaald krijgen. Het bureau mag wachtdagen aanhouden als dat in de CAO en/of je contract staat. In dat geval krijg je de eerste 2 dagen van je ziekte geen salaris.
Bij koen doen we daar allemaal niet aan. Je krijgt bij ziekte gewoon 100% doorbetaald vanaf de eerste dag. En ook wanneer je even zonder opdracht zit. Wij willen namelijk goed voor je zorgen.
Bij langdurige ziekte betaalt je werkgever maximaal 2 jaar je loon. Daarna ga je naar het UWV voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Bij detacheringsbureaus werkt dit hetzelfde.
detachering en pensioen
Als gedetacheerde is jouw pensioen geregeld bij de Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP). Alle detacheringsbureaus zijn hierbij aangesloten. In het bestuur van StiPP zitten vertegenwoordigers van de vakbonden, de uitzendbranche en de brancheverenigingen NBBU en ABU.
De pensioenregeling is afhankelijk van het soort dienstverband. Er is een Basisregeling en een Plusregeling. Na 52 weken in de Basisregeling ga je over naar de Plusregeling.

ontwikkelkansen
Krijg je als gedetacheerde wel de kans om opleidingen of trainingen te volgen? Absoluut. Dat is zelfs een must. Het is belangrijk dat je bijblijft in je vak. Want met jouw kennis en kunde help je opdrachtgevers vooruit. Het detacheringsbureau zorgt dus dat jij je kan ontwikkelen.
Bij koen maken we bijvoorbeeld samen een ontwikkelplan. Je kan jaarlijks een opleidingsbudget van € 1.250,- besteden. Wil je een duurdere opleiding volgen? In veel gevallen kan dat en betalen we de opleiding voor je. Ook kan je jaarlijks 3 trainingen volgen in onze eigen academy. Je krijgt toegang tot honderden e-learnings en krijgt persoonlijke begeleiding in je loopbaan.
werken bij koen
Wil jij afwisseling én zekerheid in je werk? Dan zit je goed bij koen. Bekijk de techniek vacatures of overheid vacatures. Wedden dat jouw nieuwe uitdaging er tussen staat?