Wmo consulent
Heb jij gemeentelijke werkervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als Wmo consulent? Lees dan snel verder.
Werken in de Wmo? Dan help jij mensen om langer zelfstandig te blijven wonen en deel te nemen aan de maatschappij. Zo heb je een positieve impact op iemands leven.
Het vakgebied Wmo is dynamisch. Elke casus is tenslotte anders. Jij houdt van uitdaging en wil blijven groeien. Wij zijn koen en helpen je steeds nieuwe ervaringen op te doen. Ontdek alles over werken in de Wmo.
Jij zorgt voor anderen, wij zorgen voor jou. Bij koen staat jouw ontwikkeling voorop. Je komt bij ons in dienst en doet opdrachten bij verschillende gemeenten. De opdrachten sluiten aan bij je ambities en kennis. Zo kom jij echt tot je recht.
Bovendien krijg je opleidingen en trainingen om te blijven ontwikkelen. Met de andere specialisten van koen wissel je regelmatig ervaringen uit. Wil je jouw groei versnellen, dan is koen de juiste werkgever voor jou.
Zoek niet langer naar vacatures in Wmo. Jouw nieuwe uitdaging vind je bij koen. Je kan bijvoorbeeld bij ons aan de slag als Wmo consulent, beleidsmedewerker, kwaliteitsmedewerker of backoffice medewerker.
Je werkt bij ons voor verschillende gemeenten. Gewoon met de zekerheid van een vaste werkgever die voor jou voorop loopt. Dat is koen.
Heb jij gemeentelijke werkervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als Wmo consulent? Lees dan snel verder.
Heb jij gemeentelijke werkervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als Wmo consulent? Lees dan snel verder.
Heb jij gemeentelijke werkervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als Wmo consulent? Lees dan snel verder.
Heb jij gemeentelijke werkervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als Wmo consulent? Lees dan snel verder.
Heb jij gemeentelijke werkervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als Wmo consulent? Lees dan snel verder.
Heb jij gemeentelijke werkervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als Wmo consulent? Lees dan snel verder.
Wil je werken in het vakgebied Wmo, dan kan je uit verschillende functies kiezen. Denk aan:
Verschillende soort organisaties zijn betrokken bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente is verantwoordelijk, maar werkt samen met andere instellingen en organisaties. Organisaties die actief zijn in de Wmo zijn onder andere:
Je salaris in het vakgebied Wmo is afhankelijk van je functie, opleiding en ervaring. Heb je een hbo-opleiding afgerond in een maatschappelijke richting? Dan kan je rekenen op deze gemiddelde salarissen:
Naast je salaris verdien je ook met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan de pensioenregeling, een leaseauto, vakantiedagen en opleidingsmogelijkheden op kosten van je werkgever.
Er zijn verschillende opleidingen die je voorbereiden op een baan in het vakgebied Wmo. Denk aan de hbo-opleidingen maatschappelijk werk en dienstverlening (MWD) en social work. Gemeenten vragen vaak minimaal een hbo-opleiding voor banen als Wmo consulent en beleidsmedewerker.
Relevante wo-opleidingen zijn sociale wetenschappen, psychologie en gezondheidswetenschappen. Met de mbo-opleidingen sociaal werk en verzorgende IG kan je aan de slag bij bijvoorbeeld zorginstellingen.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) stelt dat gemeenten inwoners moeten ondersteunen die hulp nodig hebben. Zo kunnen zij zelfstandig blijven wonen en deelnemen aan de maatschappij.
Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische problemen. Maar ook om ouderen die bepaalde zaken niet meer op eigen kracht kunnen.
Elke gemeente kiest zelf hoe de Wmo-ondersteuning wordt geregeld. Sommige gemeenten hebben een Wmo-loket waar inwoners terecht kunnen voor informatie en advies. Het loket neemt aanvragen in behandeling en verwijst eventueel door naar zorgaanbieders.
Andere gemeenten hebben sociale wijkteams waar mensen in hun eigen wijk of buurt terecht kunnen met hulpvragen.
De gemeente kan hulpvragers een persoonsgebonden budget (pgb) geven. Hiermee kopen mensen zelf zorg en ondersteuning in. De hulpvrager bepaalt welke zorgverlener waar en wanneer wordt ingeschakeld.
Bij een pgb regelt de hulpvrager alles zelf. Denk aan contracten afsluiten, betalingen regelen, planningen maken en zorgverleners aansturen. De gemeente bepaalt welk budget passend is bij de hulpvraag en stelt kwaliteitseisen. De hulpvrager krijgt het geld niet op de eigen rekening. De Sociale Verzekeringsbank betaalt de zorgverlener.
Naast een pgb kan de gemeente ook zorg in natura aanbieden. Dan bepaalt de gemeente wie de zorg of voorziening levert. Meestal kan de hulpvrager wel kiezen uit meerdere aanbieders. De gemeente regelt de administratie.
Wmo-voorzieningen zijn middelen en diensten die de gemeente verstrekt. Het doel is om mensen te helpen zelfstandig te wonen en te participeren in de maatschappij. Bijvoorbeeld als mensen niet zelfredzaam zijn door een beperking, ouderdom of ziekte.
De gemeente bepaalt welke voorzieningen het meest passend zijn en stelt een Wmo-besluit op. Voorbeelden van voorzieningen zijn:
De Wmo is voor mensen die door een beperking, ouderdom, psychische problemen of chronische ziekte hulp nodig hebben. Met ondersteuning kunnen zij dan toch zelfstandig blijven wonen en participeren in de samenleving. Deze mensen hebben recht op ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
De gemeente bepaalt of iemand in aanmerking komt voor Wmo-ondersteuning. Daarbij kijkt de gemeente naar de specifieke situatie van de hulpvrager. Wat zijn bijvoorbeeld mogelijkheden in de omgeving, zoals familie en vrienden? Op basis van de behoeften en mogelijkheden bepaalt de gemeente welke voorzieningen passend zijn.
Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze Nederlandse wet ondersteunt mensen die niet helemaal zelfredzaam zijn. De gemeente helpt inwoners om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en deelnemen in de maatschappij.
De Wmo is belangrijk om passende ondersteuning te bieden. Zo kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Ook worden mantelzorgers ontlast en worden mensen niet onnodig in een instelling opgenomen. Zelfstandig wonen en deelnemen aan de samenleving vergroot de kwaliteit van iemands leven.
Bovendien heeft de Wmo een preventieve functie. Tijdige ondersteuning voorkomt dat iemands situatie verslechtert en er duurdere zorg nodig is.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpt mensen om zelfstandig te blijven wonen en participeren in de maatschappij. Deze wet is bedoeld voor mensen die niet helemaal meer zelfredzaam zijn. Bijvoorbeeld door een beperking, chronische ziekte, psychische problemen of ouderdom. De gemeente financiert de ondersteuning.
De Wet langdurige zorg (Wlz) helpt mensen die blijvend intensieve zorg en/of toezicht nodig hebben. Denk aan verpleging en verzorging in een zorginstelling. Het gaat dan om ernstige lichamelijke of geestelijke beperkingen. De landelijke overheid financiert de langdurige zorg.
De gemeente vergoedt verschillende vormen van ondersteuning. Het doel is om inwoners te helpen zelfstandig te wonen en te participeren in de maatschappij. Bij elke Wmo-aanvraag kijkt de gemeente samen met de hulpvrager naar de behoefte en mogelijkheden. Voorbeelden van ondersteuning zijn: