Wmo consulent
Wil jij van betekenis zijn bij de zelfredzaamheid van de burger? Mooi! Wij zijn namelijk op zoek naar een Wmo consulent voor regio Overijssel….
Werken in de schuldhulpverlening? Dat is waardevol werk. Je helpt mensen die problematische schulden hebben. Zo verlicht je hun zorgen en ondersteun je mensen om weer financieel gezond te worden.
Schuldhulpverlening is elke dag weer even uitdagend. Dat ligt jou goed, want je wil blijven groeien. Wij zijn koen en helpen je steeds nieuwe ervaringen op te doen. Ontdek alles over werken in de schuldhulpverlening.
Jij zorgt voor anderen, wij zorgen voor jou. Bij koen staat jouw ontwikkeling voorop. Je komt bij ons in dienst en doet opdrachten bij verschillende gemeenten. De opdrachten sluiten aan bij je ambities en kennis. Zo kom jij echt tot je recht.
Bovendien krijg je opleidingen en trainingen om te blijven ontwikkelen. Met de andere specialisten van koen wissel je regelmatig ervaringen uit. Wil je jouw groei versnellen, dan is koen de juiste werkgever voor jou.
Zoek niet langer naar vacatures in de schuldhulpverlening. Jouw nieuwe uitdaging vind je bij koen. Je kan bijvoorbeeld bij ons aan de slag als schuldhulpverlener, inkomensconsulent of consulent bijzondere bijstand.
Je werkt bij ons voor verschillende gemeenten. Gewoon met de zekerheid van een vaste werkgever die voor jou voorop loopt. Dat is koen.
Wil jij van betekenis zijn bij de zelfredzaamheid van de burger? Mooi! Wij zijn namelijk op zoek naar een Wmo consulent voor regio Overijssel….
Wil jij van betekenis zijn bij de zelfredzaamheid van de burger? Mooi! Wij zijn namelijk op zoek naar een Wmo consulent voor regio Overijssel….
Wil jij van betekenis zijn bij de zelfredzaamheid van de burger? Mooi! Wij zijn namelijk op zoek naar een Wmo consulent voor regio Overijssel….
Wil jij van betekenis zijn bij de zelfredzaamheid van de burger? Mooi! Wij zijn namelijk op zoek naar een Wmo consulent voor regio Overijssel….
Wil jij van betekenis zijn bij de zelfredzaamheid van de burger? Mooi! Wij zijn namelijk op zoek naar een Wmo consulent voor regio Overijssel….
Wil jij van betekenis zijn bij de zelfredzaamheid van de burger? Mooi! Wij zijn namelijk op zoek naar een Wmo consulent voor regio Gelderland….
Wil je werken in het vakgebied schuldhulpverlening, dan kan je uit verschillende functies kiezen. Denk aan:
Je salaris in de schuldhulpverlening is afhankelijk van je functie, opleiding en ervaring. Als schuldhulpverlener bij de gemeente val je in schaal 9 van de cao gemeenten. Deze loopt van € 3.167,- tot en met € 4.537,-. Bij een detacheringsbureau zoals koen verdien je hetzelfde als bij de gemeente.
Salaris is belangrijk, maar vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Met een goede pensioenregeling, leaseauto en opleidingsmogelijkheden verdien je ook. Het is dus goed om naar het totaalplaatje te kijken.
Er zijn verschillende opleidingen die je voorbereiden op een baan in de schuldhulpverlening. Een logische keuze is de hbo-opleiding sociaal juridische dienstverlening. Hbo social work is ook een mogelijkheid.
Op wo-niveau kan je denken aan sociale wetenschappen. Op mbo-niveau zijn sociaal financiële dienstverlening en maatschappelijke zorg goede keuzes.
Wil jij je omscholen naar de schuldhulpverlening? Je kan cursussen en trainingen volgen om specifieke kennis en vaardigheden te leren. Denk aan post-hbo-cursussen schuldhulpverlening, budgetbeheer, schuldbemiddeling en gespreksvoering.
Voor een carrièreswitch vanuit een ander vakgebied is het slim om een cursus te combineren met een werkervaringsplek.
Je kan als zzp’er werken in de schuldhulpverlening, bijvoorbeeld als schuldhulpverlener, inkomensconsulent of budgetcoach.
Vaak werk je in opdracht van gemeenten. Zij kunnen bepaalde eisen en voorwaarden stellen. Denk aan diploma’s of certificaten die je in bezit moet hebben. Of dat je lid bent van een brancheorganisatie.
Het kan lastig zijn om ertussen te komen als zzp’er. Je bent zelf verantwoordelijk om opdrachten te vinden. Wil je wel de afwisseling van freelancewerk, maar niet de onzekerheid en verantwoordelijkheid? Overweeg dan bij een detacheringsbureau zoals koen te gaan werken.
Het bureau regelt opdrachten voor jou op basis van je kennis en ambities. Ook investeert het bureau in jouw ontwikkeling. Je hebt bij een detacheringsbureau gewoon de zekerheid van een vaste werkgever.
Verschillende soorten organisaties houden zich bezig met schuldhulpverlening en financiële ondersteuning van mensen. Je kan bijvoorbeeld aan de slag bij:
Het verschilt per gemeente waar schuldhulpverlening is ondergebracht. Sommige gemeenten hebben een aparte afdeling schuldhulpverlening. Bij andere gemeenten valt de schuldhulpverlening onder de afdeling sociale zaken of de afdeling werk en inkomen.
De gemeente is verplicht hulp en ondersteuning te bieden aan inwoners met financiële problemen. Het gaat dan om schulden die zij niet kunnen aflossen.
Mensen kunnen bij de gemeente terecht voor advies. Ook helpt de gemeente om de schulden in kaart te brengen en een plan van aanpak te maken. De aanpak kan bijvoorbeeld bestaan uit budgetbegeleiding, budgetbeheer en schuldsanering.
Het doel is om een passende oplossing te vinden voor de problematische schulden. Zodat de inwoner schuldenvrij wordt en financieel weer op eigen benen kan staan.
Er zijn verschillende vormen van schuldhulpverlening. De gemeente kan bijvoorbeeld deze ondersteuning inzetten om een inwoner met schulden te helpen:
Om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening, moeten mensen aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze kunnen per gemeente verschillen. Over het algemeen gelden de volgende voorwaarden:
Schuldhulpverlening is hulp voor mensen die in de schulden zijn geraakt en hier niet meer zelfstandig uitkomen. Een schuldhulpverlener brengt de financiën in kaart. Ook stelt de hulpverlener een plan van aanpak op om de schuldproblemen op te lossen.
De aanpak is afhankelijk van de individuele situatie. Vormen van schuldhulpverlening zijn bijvoorbeeld budgetbeheer, budgetcoaching en schuldsanering.
Het doel van schuldhulpverlening is om de financiële situatie op orde te krijgen. Zodat inwoners financieel weer zelfredzaam zijn. Geldzorgen hebben vaak grote impact op iemands leven, dus ook op iemands gezondheid, werk en relaties.
Met schuldhulpverlening lopen de schulden niet verder op, maar worden schulden juist verminderd.
Schuldhulpverlening heeft ook een preventieve functie. Het kan hogere maatschappelijke kosten voorkomen, zoals uitkeringen en (geestelijke) gezondheidszorg.
Er is een groot verschil tussen schuldhulpverlening en schuldsanering. Schuldhulpverlener is namelijk breder; het omvat alle vormen van hulp om schulden op te lossen.
De schuldhulpverlener brengt de financiële situatie in kaart van de persoon met schulden. Vervolgens adviseert hij of zij de beste aanpak om de schulden op te lossen. De schuldhulpverlener maakt een plan van aanpak en ondersteunt de schuldenaar tijdens het traject.
Vormen van schuldhulpverlening zijn bijvoorbeeld budgetcoaching, budgetbeheer, bemiddeling met schuldeisers en bewindvoering.
Schuldhulpverlening probeert de schulden altijd eerst op te lossen met een minnelijk traject. Dat wil zeggen dat de gemeente een schuldregeling afspreekt met de schuldeisers. De schuldeisers werken hier vrijwillig aan mee.
Lukt een minnelijk traject niet, dan kan de schuldenaar een beroep doen op schuldsanering via een wettelijk traject.
Schuldsanering is een specifieke vorm van schuldhulpverlening. Dit is een wettelijk traject en wordt aangevraagd via een gerechtelijke procedure. De rechter kan vervolgens schuldsanering opleggen. Dit is bepaald in de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).
Bij een saneringstraject krijgt de persoon met schulden een bewindvoerder. Deze neemt het financiële beheer over.
De schuldenaar leeft gedurende 3 jaar volgens een strikt budget. In die periode worden er zo veel mogelijk schulden afgelost. De resterende schulden worden na afloop kwijtgescholden.
Schuldsanering is alleen een optie als er geen andere mogelijkheden zijn om de schulden af te lossen.
De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) stelt dat gemeenten schuldhulpverlening moeten bieden aan inwoners. In deze wet staan de taken en verantwoordelijkheden van gemeenten. Ook staan er regels in waar gemeenten zich aan moeten houden.
Het doel van de Wgs is om mensen met schulden tijdig te helpen. Dit voorkomt ergere financiële problemen.