Blog

hoe Sanne succesvol tussen beleidsvelden hopt
Terug naar overzicht
ervaringen overheid

hoe Sanne succesvol tussen beleidsvelden hopt

Beleidsmedewerker Sanne van der Drift (28) laat zich niet beperken tot één beleidsthema. Zij verdiept zich de ene keer in de Wmo en stort zich vervolgens op subsidies of vrijetijdseconomie. “Ik zoek bewust de breedte op. Zo hoef ik me nooit te vervelen.” Om jaloers van te worden. Hoe doet ze het?

Meer mogelijkheden

Voor ‘beleidshoppers’ is het lastig om verschillende beleidsvelden te combineren zonder interimbureau zoals koen achter je. Zo ook Sanne. “Rechtstreeks in dienst bij een gemeente heb ik niet de mogelijkheid om bijvoorbeeld fraude in de zorg te combineren met het subsidieproces. Of een functie als beleidsmedewerker cultuur te combineren met een functie als beleidsmedewerker werk en inkomen, zoals ik nu doe. Door op projectbasis te werken, krijg ik de afwisseling die ik wil en leer ik snel.”

Startschot

Sanne kan zich niets anders voorstellen. Als student sociologie bijbaant ze in de onderzoekswereld. Daar verdiept deze bezige bij zich steeds in een ander rapport of andere evaluatie. Die afwisseling bevalt zo goed dat ze in 2016 na haar master aan de slag gaat als onderzoeker en data-analist bij verschillende bureaus.

Het bureau waar Sanne destijds werkt, sleept een opdracht armoedebeleid binnen. Over de opzet moet nog nagedacht worden. Tijdens het kennismakingsgesprek stelt Sanne allerlei vragen waar het bureau nog niet over nagedacht heeft. De volgende dag krijgt ze te horen dat zij mag starten. Het blijkt het startschot voor een carrière als beleidsmedewerker. Dat ligt haar goed. Deels door haar brede maatschappelijke kennis en kunde. Maar vooral ook doordat ze heel goed weet te levellen met haar gesprekspartner. Ze combineert empathie met directheid en een flinke dosis enthousiasme.

Gemeenten kijken vaak niet verder dan hun eigen regio. Als interimmer ben je regio-overstijgend en neem je jouw kennis en kunde steeds mee naar de volgende klus.
Sanne

Meer verdieping

Na het armoedebeleid volgen dan ook opdrachten op het gebied van bewindvoering, Wmo, integratie, fraude, monitoring en schuldhulpverlening. Leuke en brede vraagstukken, maar in 2019 bereikt Sanne toch het plafond. Zowel qua salaris als qua ontwikkelingsmogelijkheden. Dan komt koen met een aantrekkelijk aanbod en stapt ze volledig over op beleidswerk in het sociaal domein. “Ik vond de inhoud leuker. Na de onderzoeksinterviews wist ik al wat er uit het rapport ging komen en was het schrijven daarvan niet meer leerzaam voor me.”

Volle rugzak

Inmiddels is Sanne zeven opdrachten bij gemeenten rijker via koen. Met de projecten erbij opgeteld van haar vorige werkgevers, heeft ze al veertien gemeenten leren kennen. Volgens haar heb je als interimprofessional zowel een achterstand als een voorsprong. Een achterstand omdat je de gemeente niet van binnen en buiten kent en geen idee hebt van de historie van een project. Maar een voorsprong omdat je wel weet hoe andere gemeenten het doen. “Gemeenten kijken vaak niet verder dan hun eigen regio. Als interimmer ben je regio-overstijgend en neem je jouw kennis en kunde steeds mee naar de volgende klus.”

Het artikel gaat hieronder verder.

Breder kijken

Naast regio-overstijgend is Sanne ook nog eens domeinoverstijgend. Een bewuste keuze. Na zo’n zes maanden is ze wel weer toe aan een ander beleidsveld of andere omgeving. Ze combineert ook verschillende parttime opdrachten voor de afwisseling. Maar dat gehop is niet alleen voor haar persoonlijk interessant.

Het is ook een meerwaarde voor gemeenten. Sanne kan sneller verbindingen leggen doordat ze al zo veel vakgebieden heeft ontdekt. “Zo ben ik op gesprek geweest voor een opdracht over cultuurbeleid. Mijn cv lag bovenop de stapel, juist omdat de andere kandidaten alleen uit de cultuurhoek kwamen. Ze wilden iemand die breder kijkt.”

Toch proberen

koen heeft lef en durft te proberen. Sanne krijgt dan ook verschillende vacatures voorgesteld op het moment dat ze weer ruimte heeft. “Mijn accountmanager Esther Kneppelhout kijkt anders dan ikzelf. Ze stuurt gewoon vacatures voor projectleider naar me toe, terwijl ik dan denk: maar ik heb nog geen ervaring als projectleider. Esther stimuleert me om het toch te proberen. Nu straal ik datzelfde vertrouwen ook uit tijdens voordrachtsgesprekken bij gemeenten. ‘Ik weet zeker dat ik dit kan, want ik heb dit eerder gedaan.’”

Het is heel prettig dat koen snapt dat je nog niet alles kan, maar je wel op waarde schat. Ik ervaar koen als heel transparant en meedenkend.

Laten bijpraten

Mis je geen kennis als je steeds tussen beleidsvelden schakelt? Je loopt volgens Sanne wel wat achter als jij je niet specialiseert. Daarom leest zij voor een nieuwe opdracht de beleidsstukken goed door. Ook vraagt ze Esther om het telefoonnummer van een koen-collega in dat beleidsveld. Zo kan ze zich laten bijpraten over de actualiteiten. “Dan snap ik snel wat er aan de hand is en kan ik het verbinden aan het beleid. Het is heel fijn dat koen dit faciliteert.”

Zichzelf tekortdoen

Sanne heeft een groot aanpassingsvermogen. Dat werkt enorm in haar voordeel als interimprofessional, waarbij je elke keer weer nieuwe omgevingen en mensen leert kennen. “Je maakt toch elke keer een sprong in het diepe als interimmer.” Ze kan ook goed hoofd- van bijzaken onderscheiden. Haar grootste drempel? Dat was toch wel beseffen dat ze zichzelf tekortdeed.

“Collega’s gaven aan: ‘Je groeit enorm qua inhoud, maar dat uit zich nog niet in je presentatie. Het lijkt alsof je als persoon niet meegroeit terwijl je steeds meer kan en dat moet je gaan beseffen.’ Wat er dan gebeurde? Ik zei in een voordrachtsgesprek met een nieuwe gemeente bijvoorbeeld dingen als ‘ik werk natuurlijk nog maar 2 jaar’ of ‘ik heb nog geen ervaring met projectleider zijn.’ Daarmee haalde ik mezelf onderuit. Die feedback zal ik nooit vergeten en helpt me elke keer weer.”

Op waarde schatten

Hoe bevalt het werken bij koen? Wat Sanne betreft onderscheidt koen zich door het contact en de goede arbeidsvoorwaarden. “Mijn accountmanager is van mijn leeftijd. We houden onze gesprekken op een terrasje. Het voelt meer alsof ik met een vriendin praat dan met mijn werkgever. Het is heel prettig dat koen snapt dat je nog niet alles kan, maar je wel op waarde schat. Ik ervaar koen als heel transparant en meedenkend. Ik kan koen alleen maar aanbevelen!”

Word jij Sannes collega?

Als slimmerik bij koen werk je aan uitdagende projecten. Zo leer je steeds nieuwe omgevingen, mensen en werkwijzen kennen. Wij noemen dat de groeiversneller. Bekijk direct onze vacatures in het publiek domein of kom eens koffiedrinken.

Foto bovenaan is ter illustratie

meer ontdekken