Blog
hoe starter Ruben zich breed ontwikkelt bij koen
Terug naar overzicht
ervaringen overheid

hoe starter Ruben zich breed ontwikkelt bij koen

Een heftige blessure tijdens de opleiding sportdocent verandert alles voor Ruben op ’t Veld (24). Hij heeft twee keuzes. Zijn studie voorlopig on hold zetten of een andere passie vinden. Hij gaat voor dat laatste. Nu heeft hij als Wmo consulent bij koen zijn eerste baan te pakken. Hoe is dat zo gelopen?

Nieuwe missie

Stilzitten kan hij niet. Ruben voetbalt vier keer per week en slaat ook geen enkele kans om te fitnessen over. Geen wonder dat hij de opleiding tot sportdocent kiest. Ruben geniet ervan om mensen te motiveren, te prikkelen en te helpen hun doelen te bereiken. Tot hij zijn hamstring scheurt en voor een dilemma staat.

Na lang wikken en wegen besluit Ruben zijn herstel niet af te wachten. Hoe jammer ook dat hij een andere studierichting moet kiezen, hij wil door. De keuze valt op maatschappelijk werk. “Ik vind het leuk om contact te zoeken met mensen. Met hen meedenken, hen helpen en dingen bewerkstelligen die eerder nog niet zijn gelukt. Dat is mijn missie. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze.”

"koen geeft mij de kans om bij verschillende gemeenten te werken met andere werkwijzen, doelgroepen, problematieken en teams."
Ruben

Gas geven

Ruben gaat er meteen vol voor. Van de 4 jaar studie loopt hij 3,5 jaar stage. Op eigen houtje. Als jongerenwerker bij Sociom in zijn eigen dorp is hij het aanspreekpunt voor jongeren. Ook gaat hij preventief te werk door problemen vroegtijdig te signaleren. En dat terwijl hij qua leeftijd nauwelijks verschilt van zijn cliënten. “Dat was juist een pré. Ze zagen in mij een leeftijdsgenoot en we hadden gezamenlijke interesses zoals voetbal, muziek en feestjes. Daardoor kon ik goed levellen met de doelgroep.”

Na 2 jaar bij Sociom maakt Ruben de overstap naar stagiair Wmo bij Sterker Sociaal Werk in Nijmegen. Hij vindt het belangrijk om zich breed te oriënteren. Wmo is een mooie kans om verschillende doelgroepen te ontmoeten met uiteenlopende problematieken. Op zijn stageplek mag hij al snel zelfstandig cases behandelen. “Ik kreeg steeds meer verantwoordelijkheden en vertrouwen. Het liep als een trein daar en ik heb er anderhalf jaar met plezier gewerkt. Het team was zo leuk. Heel zelfsturend.”

Differentiatie gezocht

Na zijn afstuderen gunt Ruben zichzelf de tijd om de juiste eerste baan te vinden. De belangrijkste overweging? De mogelijkheden om zich actief te blijven ontwikkelen. Hij loopt mee bij verschillende organisaties en instellingen, maar komt er niet helemaal uit. De beschikbare banen zijn hem te gericht op één doelgroep. Ruben wil juist differentiatie. Dat vindt hij bij koen door op projectbasis aan de slag te gaan bij verschillende opdrachtgevers.

Het artikel gaat hieronder verder.

Interesse en vertrouwen

Hoe Ruben kennismaakt met koen is een leuk verhaal. Wanneer hij zijn LinkedIn-profiel op ‘open to work’ zet, stromen de berichten van detacheringsbureaus zijn inbox binnen. Ruben heeft werken op projectbasis nog niet serieus overwogen, maar besluit toch eens wat gesprekken aan te gaan. Helaas mist hij het juiste gevoel. Toevallig ontdekt hij de website van koen. Wat hij leest, trekt hem direct aan. Bij koen staan de ambities van de professional voorop.

Hij stuurt koen een berichtje en plant een koffiedate in met accountmanager Chanduru Ranjan. “We ontmoetten elkaar via Teams. Het gesprek verliep heel natuurlijk, met wederzijds respect en humor. Ik voelde de interesse en het vertrouwen in mij dat eerder miste en werd er helemaal blij van. Voor het tweede gesprek ging ik langs op de vestiging in Weert en dat was al net zo positief. koen geeft mij de kans om bij verschillende gemeenten te werken met andere werkwijzen, doelgroepen, problematieken en teams.”

Juiste match

Ruben mag een vast contract tekenen bij koen en Chanduru gaat onmiddellijk op zoek naar een mooi project voor hem. Al snel zijn er twee mogelijke opdrachten. Ruben kiest voor een project als Wmo consulent bij de gemeente Bernheze. “Een opdracht vinden ging heel soepel. Bernheze klikte goed, de collega’s zijn heel aardig en behulpzaam. Door mijn eerdere werkervaring kon ik een vliegende start maken. Ik vind het mooi om te zien hoe groot de verschillen zijn tussen Nijmegen en Bernheze. Dat is heel leerzaam.”

Ik voelde de interesse en het vertrouwen in mij dat eerder miste en werd er helemaal blij van.

Sprong in het diepe

Hoe de toekomst eruit ziet voor Ruben? Rooskleurig, dat staat vast. Ruben wil vooral veel ervaring opdoen en zich breed ontwikkelen. Wmo is daarom een goede keuze voor hem. Het behelst veel verschillende regels, diversiteit in doelgroepen en ervaren collega’s waar hij van kan leren.

“Ik kom situaties tegen waar ik me niet op kan voorbereiden. Bijvoorbeeld als de situatie tijdens een huisbezoek anders blijkt dan in het dossier staat. Dat ligt buiten mijn comfortzone, want ik hou van stabiliteit en weet graag alles van tevoren. Maar juist daar leer ik van. Iets ondervinden, het moeten uitzoeken. Als het dan goedkomt, geeft me dat veel vertrouwen om dingen aan te pakken die ik nog niet weet.”

Jarenlang vooruit

Misschien dat Ruben in de toekomst wel andere beleidsvelden wil ontdekken. Ook vindt hij het interessant om zich bezig te houden met de kwaliteit van het beleid. Meedenken en meebeslissen over beleid, efficiëntere werkprocessen inrichten, misschien wel leidinggeven ooit. Het kan allemaal. Ook staat hij open voor een combi van sport en zorg. Er zijn tenslotte veel mensen met psychologische problemen gebaat bij sport. Bij koen kan hij in ieder geval nog jarenlang vooruit met veel afwisseling en groei in zijn werk!

Word jij Rubens collega?

Als slimmerik bij koen werk je aan uitdagende projecten. Zo leer je steeds nieuwe omgevingen, mensen en werkwijzen kennen. Wij noemen dat de groeiversneller. Bekijk direct onze vacatures in het publiek domein of kom eens een bakkie koffie drinken.

De foto bovenaan is ter illustratie.

meer ontdekken