Blog
mijlpaal: Wmo consulent Ellen wilde zich niet vastpinnen… tot koen
Terug naar overzicht
ervaringen overheid

mijlpaal: Wmo consulent Ellen wilde zich niet vastpinnen… tot koen

Ellen Jongbloed (66) moest niets hebben van een vast contract. Als echte doener geniet ze van veel afwisseling. Dat vond ze bij koen. Ook de persoonlijke band maakt dat Ellen het hier al vijf jaar naar haar zin heeft. Zelfs na haar pensioen hoopt ze aan koen verbonden te blijven. Ondanks dat vaste contract.

altijd op projectbasis

In de jaren zeventig rondde Ellen de hbo-opleiding algemeen maatschappelijk werk af. Sinds 2003 werkt ze als consulent binnen het sociaal domein. In eerste instantie als bijstandsconsulent, vervolgens verschoof haar expertise naar Wmo. Sinds 2009 heeft ze al heel wat gemeentes mogen versterken als Wmo consulent. Eigenlijk altijd via uitzend- of detacheringbureaus. En toen kwam koen.

"Voor het eerst had ik het gevoel dat ik als persoon werd gezien."
Ellen

niet een van de velen

Ellen is vijf jaar geleden benaderd via LinkedIn en nooit meer bij koen weggegaan. “koen was voor mij eerst gewoon een van de vele bureaus die mij toevallig voordroeg op een opdracht waar ik ook op aangenomen ben. Vervolgens bleef ik bij koen omdat ik voor het eerst het gevoel had dat ik als persoon gezien werd, niet als inkomstenbron. De persoonlijke en betrokken benadering sprak me bijzonder aan.”

dit doet een Wmo consulent

Als Wmo consulent beoordeelt Ellen of inwoners van een gemeente in aanmerking komen voor specifieke voorzieningen vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dergelijke voorzieningen maken het mensen mogelijk om langer zelfstandig te wonen, leven en participeren. De cliënten hebben langdurig te maken met lichamelijke en/of geestelijke beperkingen.

De gemeente kijkt eerst samen met de cliënt welke oplossingen hij of zij zelf kan realiseren met hulp van eigen middelen, het eigen netwerk of al bestaande voorzieningen. Zijn die middelen er niet, dan kijkt de Wmo consulent naar aanvullende voorzieningen. Denk aan schoonmaakhulp regelen en verplaatsings- of vervoersmiddelen verstrekken. Ellen voert gesprekken met inwoners, vertaalt de vraag naar noodzaak aan de hand van regels en wetgeving en rapporteert over de besluiten.

"Ik ben zekerder geworden van mijn kwaliteiten."
Ellen

Leukste opdracht

Het mooiste vindt Ellen als alle varianten van hulpverlening nauw samenwerken, zoals het geval was bij gemeente Breda waar zij bijna 2 jaar heeft mogen werken via koen. “Hierdoor had ik ook contacten met andere disciplines en werd ik gesimuleerd buiten de box te denken. Dus niet alleen te kijken naar mogelijkheden binnen de Wmo, maar samen met collega’s uit andere disciplines op te werken naar een zo integraal mogelijke aanpak van problematiek.”

Meer verdieping

De functie van Wmo consulent is enorm betekenisvol en veelzijdig. Ellens ambitie was dan ook nooit om hogerop te komen. Ze wilde vooral haar kennis en vaardigheden verder verdiepen in de afgelopen vijf jaar bij koen. Is dat gelukt?

“Ik ben zekerder geworden van mijn kwaliteiten. En heb steeds meer oog gekregen voor mijn zwakkere, maar vooral ook sterkere punten. Zo ben ik empathischer geworden en kan ik de vraag heel scherp krijgen. De cliëntvraag vertalen naar passende oplossingen en de voor- en nadelen afwegen, daarin ben ik ook gegroeid.”

"Over enkele maanden ga ik met pensioen, maar ik hoop de samenwerking ook daarna te kunnen voortzetten."
Ellen

Zijn wie je bent

koen gelooft in ieders unieke talenten en zoekt daar de juiste opdracht bij. Ellen kan dat beamen. “koen stimuleert me, denkt mee en zoekt continu naar de beste match. Ook houdt koen rekening met mijn welzijn en gezondheid. Ik voel veel waardering en koen neemt mij zoals ik ben. Samen zoeken we naar verbeterpunten en mogelijkheden om deze verbeteringen ook daadwerkelijk te bereiken. Zodat ik blijf groeien.”

Verder na pensioen

Voordat Ellen voorkoen ging werken wilde zij nooit een vast contract, omdat ze zich niet wilde vastpinnen. “Maar het feit dat ik inmiddels vijf jaar bij koen werk zegt wel genoeg denk ik. Ik voel me positief verbonden met koen. Over enkele maanden ga ik met pensioen, maar ik hoop de samenwerking ook daarna te kunnen voortzetten.”

Constante factor

Zoals elke professional bij koen heeft Ellen een vaste consultant waar zij veel contact mee heeft. “Lobke is een dijk van een vrouw. Betrokken, gedreven, kortom superfijn. Dit zeg ik zonder andere consultants waar ik mee heb samengewerkt af te willen vallen. Ook met hen heb ik goede contacten gehad. Maar Lobke was mijn eerste consultant en in de afgelopen vijf jaar de constante factor in mijn koen-leven.”

Ook werken bij koen?

Vind jij een vast contract en afwisselende projecten de ideale combinatie? Bij koen kom je vooruit als Wmo consulent in het sociaal domein. Naast uitdagende projecten zorgen wij ervoor dat je jouw kennis en kunde vergroot. Telkens weer. Bekijk de sociaal domein vacatures of kom eens vrijblijvend kennismaken.

meer ontdekken