Grenzen verleggen: Ginairo ontdekt de civiele techniek van boven tot onder

Grenzen verleggen: Ginairo ontdekt de civiele techniek van boven tot onder
Terug naar overzicht
ervaringen techniek

Grenzen verleggen: Ginairo ontdekt de civiele techniek van boven tot onder

Ginairo Cornet (29) uit Curaçao besluit het tropische eiland voor Nederland te verruilen. Een verrassende keuze? Niet als je bedenkt dat Nederland veel goede engineers heeft in de civiele techniek. Hij wil zich zo breed mogelijk ontwikkelen in dit vakgebied. “Ik doe nu ondergrondse infra, maar hierna werk ik misschien wel aan een tunnel of aan de waterbouw. Bij koen kan ik wisselende projecten doen.”

Kansen grijpen

Als kind hangt Ginairo aan de lippen van zijn vader, die in de bouw werkt. De fascinatie voor de techniek zit er al vroeg in. Na de opleiding mbo bouwkunde wil hij zijn horizon verbreden. Daarom kiest hij vervolgens voor de hbo-studie civiele techniek.

Het idee was om zijn afstudeerstage in Nederland te doen en daarna weer in het vliegtuig naar Curaçao te stappen. Maar Nederland heeft andere plannen voor hem. Er is zoveel werk in de civiele techniek, dat hij besluit te blijven en alle kansen aan te grijpen.

Het artikel gaat hieronder verder.

Steeds andere projecten

Ginairo begint zijn carrière als tekenaar. Na anderhalf jaar wordt het toch wat te eenzijdig om de hele dag in AutoCAD aan tekeningen te werken. Een vacature van koen trekt zijn interesse. Hij belt en krijgt Max Ouwerkerk aan de lijn, accountmanager binnen de civiele techniek. Twee leuke gesprekken later heeft hij een nieuwe baan te pakken.

“Bij koen kan ik alle kanten op,” zegt hij enthousiast. “Ik krijg de kans om verschillende functies te ervaren en steeds andere projecten te doen. De ene keer ondergronds, de andere keer bovengronds.”

Start bij BAM

In juni 2023 start hij aan zijn eerste opdracht voor BAM Energie & Water. Deze organisatie heeft de uitdaging aangenomen om de komende acht jaar oude gas- en waterleidingen in Zuid-Holland te vervangen.

BAM werkt in opdracht van netbeheerder Stedin en drinkwaterbedrijven Dunea en Oasen, die een samenwerkingsverband hebben opgericht. Zo kan het werk aan de leidingen tegelijkertijd opgepakt worden en hoeft de straat maar één keer open.

Bovendien is het veel effectiever om gezamenlijk het werk te ontwerpen, voorbereiden en plannen. Daar komt Ginairo bij kijken.

"Ik ben niet op één project of bedrijf aangewezen. Koen regelt opdrachten die ik leuk vind. Zo bouw ik ervaring op en leer ik veel mensen kennen."
Ginairo

Afwisselende taken

Als engineer heeft hij een veelomvattende taak. Hij stelt projectplannen op, maakt begrotingen en verzorgt de werkplanning. En als hij toch bezig is, zet hij ook meteen de materiaallijsten klaar. Daarnaast besteedt hij opdrachten uit aan onderaannemers. Hoewel hij met name op kantoor werkt, is hij ook vaak genoeg buiten te vinden om het werk te inspecteren.

“Het is een uitgebreide en afwisselende functie,” vertelt Ginairo. “Dit is de eerste keer dat ik de rol van engineer uitvoer en het is heel leerzaam. Ik ben graag gestructureerd bezig en vind het leuk te schakelen met de opdrachtgevers en onderaannemers. Het bevalt ook heel goed bij BAM. Iedereen is vriendelijk en houdt net als ik van wat humor op z’n tijd.”

Breed ontwikkelen

Hoe leuk ook, Ginairo beperkt zich niet tot de ondergrondse infra. Hij is gemotiveerd om alle specialisaties binnen de civiele techniek te ervaren. Tunnels hebben hem altijd geïnteresseerd, dus zo’n project ziet hij hierna wel zitten. Of misschien toch een viaduct, snelweg of kunstwerk. Het kan allemaal.

“Daarom kies ik ook voor detachering. Ik ben niet op één project of bedrijf aangewezen. Koen regelt opdrachten die ik leuk vind. Zo bouw ik ervaring op en leer ik veel mensen kennen. Het is mijn doel om alles mee te maken. Hoe meer ik leer, hoe beter,” zegt hij vastberaden.

Het artikel gaat hieronder verder.

Trainingen volgen

Bij koen krijgt hij ook de kans te blijven leren door trainingen te volgen. Ginairo heeft al twee trainingen in het vizier die hij van plan is te volgen met zijn persoonlijke opleidingsbudget. De eerste is BHV, zodat hij goed kan handelen bij een calamiteit. De tweede is werken langs de weg, wederom een veiligheidstraining. “Ik wil dat mensen op mij kunnen terugvallen als er iets gebeurt.”

Prettige samenwerking

Hij heeft het goed naar zijn zin bij koen, vooral vanwege de goede communicatie en fijne samenwerking. “Met mijn vorige detacheerder had ik bijna nooit contact. Dat is bij koen wel anders,” legt hij uit. “Mijn accountmanager, Max, neemt regelmatig polshoogte hoe het gaat. Hij is altijd bereikbaar als ik vragen heb. Het voelt alsof ik hem al jaren ken.”

Toekomstplannen

Op een dag wil Ginairo terug naar Curaçao om bij te dragen aan de ontwikkeling van de infrastructuur. Maar dat ligt nog wel een jaar of vijftien in de toekomst. Eén ding is zeker: hij is vastbesloten om alle kansen te pakken en voortdurend zijn grenzen te blijven verleggen.

Word jij de collega van Ginairo?

Wil jij net als Ginairo steeds nieuwe ervaringen opdoen? Bij koen kom je in een groeiversneller. Je krijgt veel ontwikkelkansen en afwisselende opdrachten. Bekijk onze civiele techniek vacatures of laat je vrijblijvend adviseren.

meer ontdekken