Blog

koen bouwt mee aan Denemarkens grootste civiele project ooit
Terug naar overzicht
projecten techniek

koen bouwt mee aan Denemarkens grootste civiele project ooit

Er vaart nu nog een logge ferry, maar over acht jaar ligt er een supersnelle tunnel tussen Denemarken en Duitsland: de Fehmarnbelt. Een reusachtig civiel project dat de infrastructuur tussen beide landen ontsluit. Slimmeriken van koen werken eraan mee.

19 miljoen kubieke meter zee uitgraven

De Fehmarnbelt grijpt na voltooiing de titel van langste verzonken weg- en spoortunnel ter wereld. Een omvangrijk project in de civiele techniek dus. De Nederlandse baggermaatschappijen Van Oord en Boskalis wonnen samen met het Deense SWECO de tender voor de bagger- en landwinningswerken.

Het drietal graaft een tunnelgeul in de zeebodem van 60 meter wijd, 16 meter diep en 18 kilometer lang. Daarmee halen ze maar liefst 19 miljoen kubieke meter zand en stenen naar boven. Met dat materiaal bepolderen ze een natuurgebied aan de Deense kunst. De omvang? Zo’n drie vierkante kilometer.

"Een tunnelelement weegt net zo veel als 14.000 olifanten."

Vastbijten in gedetailleerde ontwerpen

Bij Van Oord werken verschillende 3D-modelleurs van koen. Zij ontwerpen onder andere dijken, landwinning en kustbescherming in AutoCAD Civil 3D.

Tijdens de tender zijn hiervoor basic designs gemaakt. De 3D-tekenaars vertalen deze door naar een detail design. Voorzien van de juiste elementen, aansluitingen en volumes. Zo zorgen zij ervoor dat de uitvoerders precies weten wat er moet gebeuren als zij met de kraan komen aanvaren.

Een van deze 3D-modelleurs is Loeki Dorenstouter (29). Modelleren is relatief nieuw voor haar, maar ze zit boordevol ambitie en wil zich ontwikkelen als technisch tekenaar. Via koen krijgt ze de kans om zich vast te bijten in het vak. En met succes!

Het artikel gaat hieronder verder.

Zo zwaar als 14.000 olifanten

Aan de kust verrijst een fabriek die de tunneldelen produceert en te water laat. Een tunnelelement weegt een whopping 73.000 ton. Dat is net zo zwaar als 14.000 olifanten, aldus de website van de Fehmarnbelt.

Vier grote sleepboten manoeuvreren het element naar de tunnelgeul. Eenmaal aangekomen wordt het verzonken en geassembleerd. Stukje bij beetje.

Uiteindelijk creëren 79 elementen van elk 217 meter lang de hele tunnel. Er komen nog tien speciale elementen bij met een lagere vloer. Daar huist straks alle operatie- en onderhoudsapparatuur.

Het verhaal gaat hieronder verder.

hoe de tunnel gebouwd wordt

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

In no time de grens over

Met de Fehmarntunnel ben je in zeven tot tien minuten aan de overkant. Dat biedt ontelbare kansen voor de economie van beide landen. De huidige ferry doet er namelijk een uur over en heeft een beperkte capaciteit.

De betere doorstroom en kortere reistijd betekenen veel meer mobiliteit voor forenzen, bedrijven, toeristen en vrachtvervoer. Ook zorgt de tunnel voor een groener transportsysteem met minder CO₂-emissie.

Al 30 jaar in de maak

In 1991 stond de tunnelverbinding voor het eerst op de politieke agenda. De jaren daarna stonden in het teken van onderzoeken, met rapporten van tienduizenden pagina’s tot gevolg. Na de eeuwwisseling waren de begrotingen aan de beurt.

Denemarken en Duitsland ondertekenden een staatsverdrag in 2008. De tender begon vier jaar later. Nog eens vier jaar later, in 2016, werd het project gegund. De werkzaamheden zijn vorig jaar begonnen.

De tunnel opent naar verwachting in 2028. Moet je nagaan hoe complex en grootschalig deze verbinding is. Zowel technisch als politiek is er heel wat aan vooraf gegaan. Maar de tunnel komt er nu dan echt. En koen bouwt eraan mee!

Bron: officiële website van de Fehmarnbelt.

Ook aan de slag op gave projecten?

Kom werken bij koen in de civiele techniek. Je krijgt meteen een vast contract en werkt aan uitdagende projecten. Bij verschillende opdrachtgevers. Van ’s werelds grootste fietsenstalling tot de langste verzonken tunnel. Wat wil jij? Daar draait het om, want wij zorgen voor projecten die aansluiten bij je ambities. Check snel de civiele techniek vacatures of kom eens vrijblijvend kennismaken.

Het beeld boven aan dit artikel is ter illustratie.

meer ontdekken