wat doet een cad engineer

wat doet een CAD engineer (taken en competenties)

Benieuwd wat een CAD engineer in de installatietechniek zoal doet de hele dag? Ontdek welke taken een CAD engineer heeft en welke competenties je daarvoor nodig hebt. Zo kan je inschatten of deze functie bij jou past.

 • TEG Multisite Sites
 • koen
 • werken in techniek
 • wat doet een CAD engineer?
 • Wat is een CAD engineer?

  Een CAD engineer is een tekenaar in de installatietechniek, elektrotechniek of werktuigbouwkunde. CAD staat voor Computer Aided Design. Met specialistische software maak je technische (3D-)tekeningen waarin je het ontwerp (van bijvoorbeeld een lead engineer) uitwerkt in gedetailleerde plannen. Dat kunnen installaties of industriële ontwerpen zijn. Daarvoor gebruik je programma’s zoals AutoCAD, Stabicad en SolidWorks.

  Wat zijn de taken van een CAD engineer?

  Als CAD engineer hou jij je voornamelijk bezig met technisch tekenen. Meestal in 3D. Je bedenkt ontwerpen en werkt detailtekeningen en constructietekeningen uit. Ook verwerk je modificaties. Dat doe je met CAD-software. Waar nodig beheer en configureer je het programma. Je zorgt natuurlijk ook dat jouw tekeningen toegankelijk worden gemaakt voor anderen.

  Naast jouw inhoudelijke taken rondom CAD en technisch tekenen, communiceer je ook veel. Je haalt informatie op bij collega’s, bespreekt de technische details met het projectteam en onderhoudt contact met leveranciers en andere samenwerkingspartners.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Welke competenties heeft een CAD engineer nodig?

  Met deze kennis en kunde onder de knie kom je heel ver als CAD engineer:

  • Technische berekeningen maken
  • Technisch tekenen in CAD software
  • Technische tekeningen lezen en controleren
  • Scherp oog voor detail
  • Nauwkeurig werken
  • Overzicht houden
  • Samenwerken
  • Communiceren
  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Zelfstandig werken

  Met wie werk je samen?

  Vaak werk je in projectteams. De projectleider stuurt het project aan een heeft eerstelijns contact met alle betrokkenen. De werkvoorbereider schakelt tussen de projectleiding en de uitvoering. Ook werken er vaak verschillende specialisten aan projecten. Denk aan (lead) engineers, BIM modelleurs, ontwerpers en tekenaars. Soms heb je ook nauw contact met de klant of (onder)aannemer.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Waar kan je werken als CAD engineer?

  Je baankansen zijn erg goed. CAD engineers zijn lastig te vinden voor bedrijven in de installatietechniek. Denk aan aannemersbedrijven, bouwbedrijven, woningcorporaties, installatiebedrijven en ingenieursbureaus.

  Veel bedrijven zoeken een medior met 5+ jaar ervaring. Maar als je net begint, hoef je je toch niet druk te maken om je baankansen. Met 0 tot 5 jaar werkervaring kan je reageren op ruim een derde van de CAD engineer vacatures. De meerderheid van de werkgevers vraagt voor deze functie minimaal een mbo-diploma in de richting van installatietechniek, elektrotechniek, werktuigbouwkunde of vergelijkbaar.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  een kijkje bij Andy

  Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

  werken bij koen als CAD engineer

  Wil je jouw groei versnellen en werken aan afwisselende projecten? Overweeg dan bij koen te komen werken. Je komt in vaste dienst bij ons en werkt op projectbasis bij verschillende opdrachtgevers. Zekerheid én afwisseling dus. Je leert steeds nieuwe omgevingen en mensen kennen. Zo groei je razendsnel verder.

  Ook krijg je volop opleidingsmogelijkheden. Met trainingen, opleidingen en een persoonlijk ontwikkelplan bijvoorbeeld. Heb je lef en wil je voorop lopen? Dan is werken bij koen iets voor jou.

  jouw CAD engineer vacatures

  Kan je niet wachten om aan de slag te gaan als CAD engineer? Wacht dan niet langer en bekijk onze CAD engineer vacatures of stuur een open sollicitatie.

  meer ontdekken