Alles over projectleider worden in de techniek

Projectleider worden in de techniek lijkt jou helemaal het einde. Wel wil jij je eerst goed oriënteren voordat je de stap waagt. Je bent dan ook benieuwd naar het salaris van een projectleider, welke taken deze rol precies omvat, welke competenties het van jou vraagt en nog veel meer. Dat treft, want wij zetten alles wat je wilt weten over de functie van projectleider op een rijtje.

 • TEG Multisite Sites
 • koen
 • werken in techniek
 • alles over projectleider techniek
 • Ga direct naar

  Wat is een projectleider in de techniek?
  Wat doet een projectleider installatietechniek (taken)?
  Wat doet een projectleider civiele techniek (taken)?
  Wat verdient een projectleider voor salaris in de techniek?
  Hoe word je projectleider in de techniek (opleidingen)?
  Wat zijn de baankansen voor een projectleider in de techniek?
  Welke doorgroeimogelijkheden heeft een projectleider?
  Bij welke bedrijven kan een projectleider aan de slag in de techniek?
  Welke vaardigheden en competenties moet een projectleider in de techniek hebben?
  Welke kennis heeft een projectleider in de techniek nodig?
  Met wie werkt een projectleider samen?
  Wat is de installatietechniek?
  Wat is de civiele techniek?
  Projectleider vacatures in de techniek

  Wat is een projectleider in de techniek?

  Projecten in de techniek zijn vaak complex en er werken veel disciplines aan mee. Iemand moet die projecten op de rit houden. Die iemand is de projectleider. Je zorgt dat projecten geïnitieerd, gecoördineerd, gerealiseerd en geëvalueerd worden. Daarom ben je overal bij betrokken. Van aanbesteding tot oplevering en nazorg.

  De projectleider bepaalt de inhoud en doelstelling van het project. Samen met de klant. Ook bespreek je de randvoorwaarden zoals planning, middelen en budget. Je stuurt het projectteam dagelijks aan. Zo laat jij bijvoorbeeld ontwerpen, technische tekeningen, bestekken, contracten, begrotingen en rapportages opstellen. Of je pakt dit zelf op. Je adviseert de klant en het management over de beste oplossingen. Verder bewaak jij de processen, planning, budgetten, risico’s en kwaliteit. Dreigt dit in gevaar te komen? Dan signaleer jij het snel en grijp je in.

  Als projectleider breng je meer dan eens jouw technische kennis in. In deze rol combineer je jouw vakinhoudelijke kennis met je leidinggevende capaciteiten.

  Vaak manage je meerdere projecten tegelijkertijd. Die zich in verschillende stadiums bevinden. Je kan dan ook goed het overzicht houden. Binnen de techniek kan je kiezen voor de civiele techniek of de installatietechniek. Als projectleider breng je meer dan eens jouw technische kennis in. Je hebt voor deze rol dus een technische achtergrond nodig. Zo combineer je jouw vakinhoudelijke kennis met je leidinggevende capaciteiten.

  Wat doet een projectleider installatietechniek (taken)?

  Als projectleider in de installatietechniek ben jij verantwoordelijk voor allerlei werktuigbouwkundige of elektrotechnische projecten. Je verzorgt samen met je team bijvoorbeeld alle installaties voor nieuwbouw of renovatie. Dat kunnen woningen zijn, maar ook bedrijven of ziekenhuizen. Installaties zoals luchtbehandeling, koeling, beveiliging en verlichting zijn erg belangrijk. Deze installaties zorgen voor veilige en gezonde gebouwen waar mensen kunnen wonen, werken en recreëren.

  taken van een projectleider installatietechniek

  • De klantvraag ophalen en kaders opstellen
  • Projecten initiëren en verwerven
  • Bestekken, planningen, contracten, budgetten etc. (laten) opstellen
  • Specialisten zoals engineers, werkvoorbereiders en BIM modelleurs aansturen
  • Opgeleverde tekeningen en ontwerpen controleren
  • Kwaliteit, risico’s en voortgang bewaken
  • Projecten evalueren en rapporteren aan klant en directie

  Jij staat aan het roer en hebt intensief contact met alle betrokkenen. Vooral met de klant. Je zorgt dat de klantwensen doorvertaald worden naar goede installaties en houdt daarbij rekening met alle regelgeving en richtlijnen. Daarnaast heb je uitvoerig contact met leveranciers, (onder)aannemers en je teamleden.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Wat doet een projectleider civiele techniek (taken)?

  Als projectleider in de civiele techniek leid je projecten in de infra en grond-, weg- en waterbouw. Dat kunnen metrostations zijn, maar ook kanalen of ondergrondse kabels. Maar net wat jou interesse heeft binnen de civiele techniek. Jij houdt grip op het project. Je schakelt dan ook veel met de klant, (onder)aannemers, leveranciers en natuurlijk de uitvoerder. Je doet vaak de eindcontrole van opgestelde ontwerpen, calculaties en meer. Daarom heb je een technische opleiding genoten, bij voorkeur op hbo-niveau.

  taken van een projectleider civiele techniek

  • De klantwensen in kaart brengen en randvoorwaarden afstemmen
  • Aanbestedingen en offertes begeleiden
  • Bestekken, contracten, tijdspaden, begrotingen etc. (laten) opstellen
  • Specialisten zoals uitvoerders, werkvoorbereiders, tekenaars, constructeurs en BIM modelleurs aansturen
  • Samen met het team de beste oplossingen bedenken
  • Ontwerpen en technische tekeningen controleren
  • Kwaliteit bewaken en risico’s beheersen
  • Rapporteren aan de klant en management

  wat verdient een projectleider voor salaris in de techniek?

  Projectleiders zijn erg schaars. Er zijn meer projectleider techniek vacatures dan sollicitanten. Beginnende projectmanagers hebben vaak al een carrière achter zich als werkvoorbereider of projectcoördinator. In die rollen werk je nauw samen met de projectleider. Het salaris van startende projectleiders ligt rond de € 3.000,- tot € 3.500,- bruto per maand afhankelijk van je ervaring en opleiding. Met meer ervaring op zak verdien je als medior projectleider tussen de € 4.000,- en € 4.500,-. Echte zwaargewicht seniors groeien door tot wel € 5.000,-. Gemiddeld over alle niveaus heen verdienen projectmanagers in de techniek zo’n € 4.250,-.

  Naast een goed salaris wil je natuurlijk ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Waar jij op inzet, hangt af van wat je belangrijk vindt. Een leaseauto, pensioenregeling, ontwikkelmogelijkheden, doorgroeikansen, vrije dagen. Het speelt allemaal mee in je baankeuze. En vervolgens in je werkgeluk.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Hoe word je projectleider in de techniek (opleidingen)?

  Met een hbo-opleiding in een relevante richting heb je een uitstekende basis om projectleider te worden. Denk aan Technische Bedrijfskunde, Civiele Techniek, Built Environment en Land- en Watermanagement voor projectleider civiele techniek. En Installatietechniek, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde of vergelijkbaar voor projectleider installatietechniek.

  Niet het juiste diploma? Met een mbo-diploma aangevuld met werkervaring kan je ook verder komen. Je kan dan bijvoorbeeld naast je werk nog opleidingen volgen om jouw kennis en kunde te vergroten. Voor installatietechniek is dat bijvoorbeeld de MIT (middelbare installatietechniek) en vervolgens de HIT-E of HIT-W (hogere installatietechniek). Voor civiele techniek zijn er allerlei aanvullende cursussen op het gebied van contractmanagement, werkorganisatie, coördinatie en Grond/Water/Beton/Staal.

  Welk vakgebied je ook kiest, cursussen op het gebied van projectmanagement methodes (PRINCE, agile, lean, systems engineering etc.) en leidinggeven zijn altijd een goede keuze.

  Als projectleider zijn je baankansen erg goed. Vind jij veel afwisseling in je werk leuk? Overweeg dan om op projectbasis aan de slag te gaan via koen. Je komt vast in dienst en werkt bij verschillende opdrachtgevers. Zo versnel je jouw groei.

  wat zijn de baankansen voor een projectleider in de techniek?

  Als projectleider kom je zonder problemen aan een nieuwe baan. Vooral als je al wat ervaring hebt in de projectleiding, bijvoorbeeld als projectcoördinator. Ongeveer driekwart van de projectleider techniek vacatures vraagt een medior projectleider met 5+ jaar werkervaring. Een derde staat open voor een junior. Slechts een klein percentage wil per se een senior projectleider aantrekken. De meeste werkgevers vragen om een hbo-diploma. Maar ook met mbo gecombineerd met ervaring en aanvullende cursussen biedt ook genoeg kansen.

  welke doorgroeimogelijkheden heeft een projectleider?

  Je zit als projectleider al op een behoorlijk hoog niveau in het bedrijf. Vaak start je als junior en ondersteun je de medior en senior projectleiders in de organisatie. Door de jaren heen pak je steeds complexere en grotere projecten op. Doorgroeien zit ‘m dan vooral in het vergroten van je kennis en kunde. Wil je echt carrière maken? Dan kan je denken aan een bestuursrol of hoofd projectleiding.

  bij welke bedrijven kan een projectleider aan de slag in de techniek?

  Projectleider vacatures vind je bij installatiebedrijven, aannemersbedrijven, bouwbedrijven, adviesbureaus, ingenieursbureaus en woningcorporaties.

  Geniet je van veel afwisseling in je werk? Denk dan eens aan werken op projectbasis bij een interimorganisatie als koen. Je komt in vaste dienst en werkt bij verschillende bedrijven. Zekerheid én variatie dus. Omdat je steeds nieuwe omgevingen en mensen leert kennen, versnel je jouw groei. koen vindt projecten voor jou die aansluiten bij je ambities. Zo blijf je voorop lopen in je vak. Ook investeren we in jouw ontwikkeling met trainingen, opleidingen en een persoonlijk ontwikkelplan. Heb je lef en wil je voorop lopen? Dan is werken bij koen iets voor jou

  Het artikel gaat hieronder verder.

  welke vaardigheden en competenties moet een projectleider hebben?

  Met deze vaardigheden en competenties kom je verder als projectleider:

  • Goede communicatieve vaardigheden, jij bent aanspreekpunt voor interne en externe stakeholders
  • Stressbestendig en zelfstandig
  • Planmatig
  • Commerciële mogelijkheden zien
  • Daadkrachtig en ondernemend
  • Oplossingsgericht
  • Een echte duizendpoot die met iedereen kan schakelen
  • Coachend richting collega’s
  • Leidinggeven
  • Klantwensen identificeren en (complexe) vraagstukken van de klant begrijpen
  • De klantvraag doorvertalen naar offertes en plannen van aanpak
  • Samenwerken en verwachtingen managen

  Om deze skills te bemachtigen kan je allerlei trainingen en e-learnings volgen. Een slimme werkgever biedt daar de ruimte voor. Bij koen heb je volop ontwikkelmogelijkheden. Denk aan toegang tot honderden e-learnings die je kan volgen wanneer het jou uitkomt. Liever een klassikale training of een persoonlijk coachtraject? Ook dat is allemaal mogelijk. Je krijgt namelijk een opleidingsbudget van € 1.250,- per jaar. Daarnaast heb je bij koen een eigen consultant die jou persoonlijk begeleidt. Altijd iemand om mee te sparren dus.

  welke kennis heeft een projectleider in de techniek nodig?

  Om projectleider in de techniek te worden heb je gedegen kennis van de techniek nodig.

  • Afgeronde hbo-opleiding in de techniek
  • Of een relevante mbo-4 opleiding aangevuld met bijvoorbeeld de MIT en HIT en werkervaring
  • Kennis van projectmanagement methodes zoals PRINCE 2, IPMA, agile en lean
  • Zo’n 5 jaar werkervaring met het opstellen en controleren van onder andere begrotingen, tekeningen, planningen als werkvoorbereider of projectcoördinator
  • Actuele kennis van de wet en regelgeving
  • Kennis van RAW besteksystematiek
  • Kennis van contractvoering zoals UAV-GC
  • Kennis van kwaliteitsbewaking en risicomanagement
  • Idealiter heb je ook kennis van duurzame methodieken, circulariteit en co2-reductie

  Heb je deze kennis nog niet? Als je bij koen in dienst komt, kijken we samen wat je nodig hebt om je te ontwikkelen. Denk aan een opleiding zoals de Hogere Installatietechniek (HIT) of diverse cursussen.

  met wie werkt een projectleider samen?

  Je hebt vaak een of meerdere partners in crime: projectcoördinators, uitvoerders en werkvoorbereiders. Daarnaast heb je veel contact met de klant en (onder)aannemers. Het projectteam kan per project verschillen. Het is tenslotte maar net welke specialisaties een project nodig heeft. Je werkt bijvoorbeeld samen met engineers, ontwerpers, tekenaars, BIM modelleurs en constructeurs. Soms is er ook een tenderteam met bijvoorbeeld een contractmanager, calculator en procescoördinator die jou ondersteunen bij de aanbesteding.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

  wat is de installatietechniek?

  De installatietechniek zorgt voor veilige en gezonde installaties in gebouwen. Van alle gemakken voorzien. En natuurlijk volgens de laatste richtlijnen. Bij gebouwen denk je aan woningen, maar ook ziekenhuizen, scholen, kantoren, bedrijven, fabrieken en nog veel meer.

  Installaties zijn bijvoorbeeld voor de ventilatie, verwarming, airco, water, gas en sanitair. Dit valt allemaal onder de noemer werktuigbouwkunde (W). De andere tak van de installatietechniek is de elektrotechniek (E). Hieronder vallen installaties zoals elektra, beveiliging, (nood)verlichting, domotica en ICT.

  Professionals zorgen voor het ontwerpen, tekenen, aanleggen, renoveren en onderhouden van installaties. Het doel is om gebouwen te creëren waar mensen zo goed en prettig mogelijk kunnen wonen, werken en recreëren.

  Neem het voorbeeld van een ziekenhuis. Voor veel professionals in de installatietechniek het toppunt van uitdaging. Zo zijn er veel regels voor veiligheid en gezondheid waar je rekening mee moet houden. Ook moet de zorg altijd door kunnen gaan, wat er ook gebeurt. Stel dat er een stroomstoring of brand uitbreekt tijdens een operatie. De juiste installaties zorgen ervoor dat de operatie toch door kan gaan. De arts moet dit besluit kunnen nemen, de voorzieningen mogen dit nooit afdwingen.

  wat is de civiele techniek?

  De civiele techniek omvat alles wat met infrastructuur te maken heeft. Denk aan stations, tunnels, wegen, bruggen, dijken en kanalen. Maar ook leidingen en kabels voor gas, water, elektra en data. In de civiele techniek houden professionals zich bezig met het ontwerpen daarvan. Vervolgens worden er projecten gebouwd, gerenoveerd of onderhouden. De civiele techniek staat ook wel bekend als infra of grond-, weg- en waterbouw.

  Het doel van de civiele techniek is om de infrastructuur te verbeteren. Zo werkt de civiele techniek steeds aan de mobiliteit en toegankelijkheid. Van mensen, bedrijven en goederen. Maar ook van eerste levensbehoeften zoals water en elektra. Je snapt, het vakgebied is heel breed. Projecten zijn vaak groot en multidisciplinair. Ook kunnen projecten veel hinder veroorzaken. Bijvoorbeeld als een weg of brug vernieuwd moet worden en tijdelijk is afgesloten. Of omwonenden hebben last van geluid en trillingen. Het is zaak om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast is er steeds meer focus op duurzamere manieren van bouwen en werken.

  Onder de civiele techniek valt onder andere

  • Waterbeheer en waterbouwkunde
  • Verkeerskunde en wegenbouwkunde (inclusief spoorwegen)
  • Riolering en drinkwaterzuivering
  • Milieukunde en bodemverontreiniging
  • Onder- en bovengrondse infra (kabels en leidingen)
  • Constructie van beton, staal en composiet
  • Geotechniek / geo-informatie

  Projectleider vacatures in de techniek

  Zie jij een baan als projectleider helemaal zitten? Bekijk direct onze projectleider vacatures of stuur een open sollicitatie.

  meer ontdekken