Alles over projectleider worden in de techniek

Projectleider worden in de techniek lijkt jou helemaal het einde. Wel wil jij je eerst goed oriënteren voordat je de stap waagt. Je bent dan ook benieuwd naar het salaris van een projectleider, welke taken deze rol precies omvat, welke competenties het van jou vraagt en nog veel meer. Dat treft, want wij zetten alles wat je wilt weten over de functie van projectleider op een rijtje.

 • TEG Multisite Sites
 • koen
 • Werken in de techniek
 • alles over projectleider techniek
 • Ga direct naar

  Wat is een projectleider in de techniek?
  Wat doet een projectleider installatietechniek (taken)?
  Wat doet een projectleider civiele techniek (taken)?
  Wat verdient een projectleider voor salaris in de techniek?
  Hoe word je projectleider in de techniek (opleidingen)?
  Wat zijn de baankansen voor een projectleider in de techniek?
  Welke doorgroeimogelijkheden heeft een projectleider?
  Bij welke bedrijven kan een projectleider aan de slag in de techniek?
  Welke vaardigheden en competenties moet een projectleider in de techniek hebben?
  Welke kennis heeft een projectleider in de techniek nodig?
  Met wie werkt een projectleider samen?
  Wat is de installatietechniek?
  Wat is de civiele techniek?
  Projectleider vacatures in de techniek

  Wat is een projectleider in de techniek?

  Projecten in de techniek zijn vaak complex en er werken veel disciplines aan mee. Iemand moet die projecten op de rit houden. Die iemand is de projectleider. Je zorgt dat projecten geïnitieerd, gecoördineerd, gerealiseerd en geëvalueerd worden. Daarom ben je overal bij betrokken. Van aanbesteding tot oplevering en nazorg.

  De projectleider bepaalt de inhoud en doelstelling van het project. Samen met de klant. Ook bespreek je de randvoorwaarden zoals planning, middelen en budget. Je stuurt het projectteam dagelijks aan. Zo laat jij bijvoorbeeld ontwerpen, technische tekeningen, bestekken, contracten, begrotingen en rapportages opstellen. Of je pakt dit zelf op. Je adviseert de klant en het management over de beste oplossingen. Verder bewaak jij de processen, planning, budgetten, risico’s en kwaliteit. Dreigt dit in gevaar te komen? Dan signaleer jij het snel en grijp je in.

  Als projectleider breng je meer dan eens jouw technische kennis in. In deze rol combineer je jouw vakinhoudelijke kennis met je leidinggevende capaciteiten.

  Vaak manage je meerdere projecten tegelijkertijd. Die zich in verschillende stadiums bevinden. Je kan dan ook goed het overzicht houden. Binnen de techniek kan je kiezen voor de civiele techniek of de installatietechniek. Als projectleider breng je meer dan eens jouw technische kennis in. Je hebt voor deze rol dus een technische achtergrond nodig. Zo combineer je jouw vakinhoudelijke kennis met je leidinggevende capaciteiten.

  Wat doet een projectleider installatietechniek (taken)?

  Als projectleider in de installatietechniek ben jij verantwoordelijk voor allerlei werktuigbouwkundige of elektrotechnische projecten. Je verzorgt samen met je team bijvoorbeeld alle installaties voor nieuwbouw of renovatie. Dat kunnen woningen zijn, maar ook bedrijven of ziekenhuizen. Installaties zoals luchtbehandeling, koeling, beveiliging en verlichting zijn erg belangrijk. Deze installaties zorgen voor veilige en gezonde gebouwen waar mensen kunnen wonen, werken en recreëren.

  taken van een projectleider installatietechniek

  • De klantvraag ophalen en kaders opstellen
  • Projecten initiëren en verwerven
  • Bestekken, planningen, contracten, budgetten etc. (laten) opstellen
  • Specialisten zoals engineers, werkvoorbereiders en BIM modelleurs aansturen
  • Opgeleverde tekeningen en ontwerpen controleren
  • Kwaliteit, risico’s en voortgang bewaken
  • Projecten evalueren en rapporteren aan klant en directie

  Jij staat aan het roer en hebt intensief contact met alle betrokkenen. Vooral met de klant. Je zorgt dat de klantwensen doorvertaald worden naar goede installaties en houdt daarbij rekening met alle regelgeving en richtlijnen. Daarnaast heb je uitvoerig contact met leveranciers, (onder)aannemers en je teamleden.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Wat doet een projectleider civiele techniek (taken)?

  Als projectleider in de civiele techniek leid je projecten in de infra en grond-, weg- en waterbouw. Dat kunnen metrostations zijn, maar ook kanalen of ondergrondse kabels. Maar net wat jou interesse heeft binnen de civiele techniek. Jij houdt grip op het project. Je schakelt dan ook veel met de klant, (onder)aannemers, leveranciers en natuurlijk de uitvoerder. Je doet vaak de eindcontrole van opgestelde ontwerpen, calculaties en meer. Daarom heb je een technische opleiding genoten, bij voorkeur op hbo-niveau.

  taken van een projectleider civiele techniek

  • De klantwensen in kaart brengen en randvoorwaarden afstemmen
  • Aanbestedingen en offertes begeleiden
  • Bestekken, contracten, tijdspaden, begrotingen etc. (laten) opstellen
  • Specialisten zoals uitvoerders, werkvoorbereiders, tekenaars, constructeurs en BIM modelleurs aansturen
  • Samen met het team de beste oplossingen bedenken
  • Ontwerpen en technische tekeningen controleren
  • Kwaliteit bewaken en risico’s beheersen
  • Rapporteren aan de klant en management

  wat verdient een projectleider voor salaris in de techniek?

  Projectleiders zijn erg schaars. Er zijn meer projectleider techniek vacatures dan sollicitanten. Beginnende projectmanagers hebben vaak al een carrière achter zich als werkvoorbereider of projectcoördinator. In die rollen werk je nauw samen met de projectleider. Het salaris van startende projectleiders ligt rond de € 3.000,- tot € 3.500,- bruto per maand afhankelijk van je ervaring en opleiding. Met meer ervaring op zak verdien je als medior projectleider tussen de € 4.000,- en € 4.500,-. Echte zwaargewicht seniors groeien door tot wel € 5.000,-. Gemiddeld over alle niveaus heen verdienen projectmanagers in de techniek zo’n € 4.250,-.

  Naast een goed salaris wil je natuurlijk ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Waar jij op inzet, hangt af van wat je belangrijk vindt. Een leaseauto, pensioenregeling, ontwikkelmogelijkheden, doorgroeikansen, vrije dagen. Het speelt allemaal mee in je baankeuze. En vervolgens in je werkgeluk.

  Het artikel gaat hieronder verder.