

wat doet een projectcoördinator installatietechniek (taken en competenties)
Voordat je een functie als projectcoördinator overweegt, wil je natuurlijk weten wat je precies gaat doen in deze rol. Bekijk welke taken je hebt als projectcoördinator in de installatietechniek en met welke competenties jij verder komt. Zo kan je inschatten of deze functie bij jou past.
Wat is een projectcoördinator installatietechniek?
Een projectcoördinator zorgt dat projecten in de installatietechniek op rolletjes lopen. Je rapporteert meestal rechtstreeks aan de projectleider en vormt samen met hem of haar de projectleiding. Je realiseert projecten door de werkzaamheden te coördineren en het projectteam aan te sturen.
Je bent dan ook aanspreekpunt voor je collega’s en vaak ook voor de klant, leveranciers en andere samenwerkingspartners. Voor deze rol heb je een technische achtergrond nodig in de richting van installatietechniek, elektrotechniek of werktuigbouwkunde.
Wat zijn de taken van een projectcoördinator installatietechniek?
Als projectcoördinator ben je voornamelijk druk met het coördineren van de dagelijkse operatie. Je bent de rechterhand van de projectleider. Jij houdt grip op de planningen en budgetten. Ook ben je verantwoordelijk voor de specialisten in het projectteam. Zo doe jij bijvoorbeeld de eindcontrole van ontwerpen, technische tekeningen, calculaties en bestellingen.
Je ziet er nauwkeurig op toe dat alle voorschriften, richtlijnen en procedures worden nageleefd. Bij complexe technische vraagstukken denk je actief mee over oplossingen. En alsof deze rol nog niet veelzijdig genoeg is, neem je deel aan vergaderingen. Je onderhoudt het contact met de klant samen met de projectleider. Ook schakel je met bijvoorbeeld leveranciers en aannemers.
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant

Welke competenties heeft een projectcoördinator nodig?
Voor deze rol beschik jij over de kennis en kunde om projecten te realiseren. Denk aan:
- Technisch inzicht in installatietechniek, elektrotechniek en/of werktuigbouwkunde
- Organiseren en plannen
- Voortgang bewaken en hierover rapporteren
- Oplossingsgericht denken
- Klantgericht handelen
- Resultaatgericht werken
- Stressbestendig in je schoenen staan
- Samenwerken, maar ook zelfstandig beslissingen nemen
- Communiceren en overtuigen
Met wie werkt een projectcoördinator samen?
Jij en de projectleider vormen een front om het project aan te sturen. Je werkt dus veel met elkaar samen. Ook stuur je de verschillende projectteamleden aan. Van werkvoorbereiders tot (lead) engineers, modelleurs en tekenaars. Soms ook monteurs. Naast je collega’s schakel je veel met de klant, leveranciers en aannemers.
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant
Waar kan je werken als projectcoördinator?
Je werkt bij of voor bedrijven in de installatietechniek. Denk aan aannemersbedrijven, bouwbedrijven, woningcorporaties, installatiebedrijven en ingenieursbureaus. Er is onwijs veel vraag naar projectcoördinators. Met deze schaarse functie kom jij dus makkelijk aan het werk.
Ongeveer de helft van de vacatures staat open voor een junior met 0 tot 5 jaar werkervaring. De andere helft heeft liever dat jij 5+ jaar ervaring meeneemt. Meestal heb je wel enkele jaren ervaring in de installatietechniek nodig voor deze functie, bijvoorbeeld als werkvoorbereider, BIM modelleur of engineer. Veel werkgevers vragen een hbo-diploma, maar mbo aangevuld met bijvoorbeeld de HIT-E of HIT-W kan ook.
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant
word projectcoördinator bij koen
Wil je jouw groei versnellen en werken aan afwisselende projecten? Overweeg dan bij koen te komen werken. Je komt in vaste dienst bij ons en werkt op projectbasis bij verschillende opdrachtgevers. Zekerheid én afwisseling dus. Je leert steeds nieuwe omgevingen en mensen kennen. Zo groei je razendsnel verder.
Ook krijg je volop ontwikkelmogelijkheden. Met trainingen, opleidingen en een persoonlijk ontwikkelplan bijvoorbeeld. Heb je lef en wil je voorop lopen? Dan is werken bij koen iets voor jou.
Projectcoördinator installatietechniek vacatures
Kan je niet wachten om aan de slag te gaan als projectcoördinator? Wacht dan niet langer en bekijk onze projectcoördinator vacatures of stuur een open sollicitatie.