Hoe word je BIM modelleur (opleiding en baankansen)?

Dus je overweegt BIM modelleur te worden! Ontdek welke opleiding je nodig hebt voor BIM modelleur, waar je aan de slag kan en ook: of je makkelijk een baan vindt.

 • TEG Multisite Sites
 • koen
 • Werken in de techniek
 • Hoe word je BIM modelleur?
 • Welke opleiding heb je voor BIM modelleur nodig?

  BIM modelleurs hebben minimaal een mbo-opleiding in de richting elektrotechniek of installatietechniek. Relevante hbo- en wo-opleidingen zijn ook bouwkunde, civiele techniek en werktuigbouwkude.

  Daarnaast heb je kennis van CAD- en Revit-softwaretoepassingen nodig. Daarvoor kun je aanvullende trainingen volgen.

  Waar werk je als BIM modelleur?

  BIM modelleurs zijn nodig in de bouw, werktuigbouwkunde, installatietechniek en elektrotechniek. Ook in de GWW (grond- weg- en waterbouw) ofwel de civiele techniek kun je aan de slag. Je werkt bijvoorbeeld bij aannemersbedrijven, installatiebedrijven, ingenieurbedrijven, bouwbedrijven en woningcorporaties.

  In je werk heb je contact met architecten, aannemers en installateurs. Maar ook schakel je met leveranciers en klanten. Je rapporteert meestal aan een BIM coördinator, lead engineer of projectleider. Daarnaast zitten er verschillende specialisten in je (project)team. Denk aan engineers, CAD engineers, tekenaars, ontwerpers en werkvoorbereiders. Je schakelt vaak met hen om aan alle informatie te komen die je nodig hebt.

  Het artikel gaat hieronder verder.