wat doet een BIM coördinator installatietechniek (taken en competenties)

Is de functie van BIM coördinator jou op het lijf geschreven? Daar wil jij achter komen. Daarom zoek je informatie over wat deze rol precies inhoudt. Welke taken je hebt en welke competenties dit van jou vraagt. Zoek niet verder, wij zetten het voor je op een rijtje. Zo kan je inschatten of dit de juiste baan is voor jou.

 • TEG Multisite Sites
 • koen
 • Werken in de techniek
 • wat doet een BIM coördinator installatietechniek?
 • Wat is een BIM coördinator installatietechniek?

  Installatiebedrijven, (onder)aannemers, ingenieursbureaus en andere partijen in de installatietechniek werken steeds vaker met BIM. BIM staat voor Building Information Modeling. Dit is een digitaal model van de installatie waarin alle relevante informatie wordt gebundeld. Vanuit de verschillende softwarepakketten waar betrokkenen mee werken.

  Alle partijen voegen informatie toe in hun eigen aspectmodellen. In het BIM model worden die over elkaar heen gelegd. Het resultaat is een compleet 3D model dat een overzicht geeft van alle elementen met specificaties. Denk aan materialen, hoeveelheden en (afwerk)technieken. BIM is geen software, maar een methodiek. Het omhelst dan ook het proces van samenwerken aan het digitale model.

  De BIM coördinator zorgt dat BIM optimaal wordt benut en toegepast. Jij bent kortgezegd de systeembouwer. In jouw handen is het BIM proces gewaarborgd. Een groot deel van jouw functie is dan ook communiceren met collega’s, leveranciers en andere partijen.

  Wat zijn de taken van een BIM coördinator?

  Als BIM coördinator stel je het BIM protocol en de standaarden op. Je richt templates in met de juiste families en parameters. Ook controleer je de bruikbaarheid van aangeleverde aspectmodellen voor het BIM model en voorkom je clashes. Wanneer alle aspectmodellen gekoppeld worden, ontstaat het 3D model waarin alle informatie staat. Jij weet precies hoe je die informatie uit het systeem trekt. Zie jij kansen om het BIM proces te automatiseren, dan gebruik je jouw programmeerkennis om dat te realiseren.

  Je schakelt veel met alle betrokkenen. Jij bent tenslotte de procesbeheerder van alles wat met BIM te maken heeft. Je neemt je collega’s, leveranciers, aannemers en andere partijen mee in de werkwijze. Vaak ben jij ook het visitekaartje van BIM binnen de organisatie. Je legt helder uit hoe BIM de organisatie nog beter kan ondersteunen en hoe BIM verder vormgegeven kan worden. Vaak heb je als BIM coördinator al ervaring opgedaan als BIM modelleur, engineer, werkvoorbereider of projectcoördinator. Je rapporteert aan de BIM regisseur, de bedrijfsleider of de directie.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Welke competenties heeft een BIM coördinator nodig?

  Voor deze rol beschik jij over de kennis en kunde om het BIM proces te beheersen. Denk aan:

  • Technisch inzicht in installatietechniek, elektrotechniek en/of werktuigbouwkunde
  • Kennis van ontwerpen en 3D modelleren
  • Kennis van procesmanagement, BIM, informatiemanagement, programmeren en open standaarden
  • Ervaring met veelgebruikte software zoals Revit, Navisworks, Solibri, AutoCAD
  • Analytisch en oplossingsgericht
  • Organisatietalent
  • Samenwerken, zowel intern als extern
  • Goede communicatievaardigheden om anderen te enthousiasmeren en overtuigen
  • Interesse in digitale ontwikkelingen zoals digital twins en virtual reality is een pre.

  Met wie werkt een BIM coördinator samen?

  Je bent de spin in het web voor alles BIM. Zodoende werk je nauw samen met collega’s zoals engineers, ontwerpers, tekenaars, BIM modelleurs en werkvoorbereiders. Ook schakel je met de projectleiding over het proces en de voortgang. Naast interne stakeholders heb jij veel contact met andere partijen. Denk aan de klant, leveranciers, aannemers en ingenieursbureaus.

  Het artikel gaat hieronder verder.