

wat doet een applicatiebeheerder (taken en competenties)?
Heb jij je pijlers gericht op de rol van applicatiebeheerder? Dat treft, want hier vind je alles wat je wilt weten over deze functie. Bekijk maar eens wat een applicatiebeheerder zoal doet de hele dag. Welke taken horen erbij en met welke competenties triomfeer je in deze baan?
wat is een applicatiebeheerder?
Een applicatiebeheerder zorgt dat de applicaties binnen een organisatie goed functioneren. Zonder die applicaties kunnen werknemers hun werk niet doen en vallen de bedrijfsactiviteiten stil. Het verbaast dus niet dat organisaties vaak één of meerdere applicatiebeheerders aan hun ICT-afdeling hebben toegevoegd. Of dit beheer uitbesteden aan een IT-bedrijf. De applicatiebeheerder houdt de software beschikbaar, verhelpt problemen en implementeert wensen vanuit gebruikers. Zo voegt de applicatiespecialist bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten toe. Ook beantwoordt deze professional technische vragen van gebruikers.
wat zijn de taken van een applicatiebeheerder?
- Eén of meerdere applicaties beheren
- Toezicht houden op onderhoud, upgrading en installatie
- Problemen opsporen en verhelpen
- De werking van applicaties verbeteren
- Functionaliteiten verzorgen en testen
- Gebruikers trainen in het gebruik
- Schakelen met key-users en leveranciers
- Adviseren over benodigde applicaties
- Handleidingen en andere documentatie opstellen
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant
verschil tussen applicatiebeheerder en functioneel beheerder
Oorspronkelijk was er een duidelijk verschil tussen applicatiebeheerder en functioneel beheerder. Inmiddels lopen de termen applicatiebeheerder, functioneel beheerder en functioneel applicatiebeheerder steeds meer door elkaar heen. In principe beheert de applicatiebeheerder de technische werking van systemen. Het sleutelwoord is beschikbaarheid van applicaties. De functioneel beheerder gaat daarentegen over de functionele werking en het gebruiksgemak. Bruikbaarheid dus.
De functioneel beheerder zit heel dicht op de businessprocessen en de organisatiebehoefte. Het is met name een mens- en procesgerichte rol. Vaak is de functioneel beheerder dan ook degene die functionaliteiten ontwerpt op basis van wensen vanuit de business. De applicatiespecialist gaat dit vervolgens technisch realiseren. Toch blijft het een dunne scheidslijn en zodoende bestaat er ook nog een derde smaakje: de functioneel applicatiebeheerder. Deze functie zit qua taken en verantwoordelijkheden tussen beide rollen in.
Het artikel gaat hieronder verder.

welke competenties heeft een applicatiebeheerder nodig?
- Kennis van standaarden zoals ASL, BiSL en ITIL
- Kennis van ERP pakketten en SQL
- Analytisch vermogen en oplossingsgerichtheid
- Procesmatig inzicht
- Luisteren en inleven in de gebruikers
- Communiceren en samenwerken met een breed scala aan collega’s en leveranciers
- Proactief verbeteringen aandragen
met wie werk je samen?
Je werkt meestal in een team van ICT-specialisten. Denk aan andere applicatiespecialisten, functioneel beheerders, systeembeheerders en servicedesk medewerkers. In jouw rol schakel je met gebruikers, het management en leveranciers. Je wordt aangestuurd door de IT-manager of de teamleider applicatiebeheer.
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant
waar kan je werken als applicatiebeheerder?
Applicatiebeheerders zijn extreem schaars in heel Nederland. Goed nieuws voor jou, want je baankansen zijn daardoor meer dan uitstekend. Organisaties staan voor je in de rij. Van bedrijfsleven tot IT-bedrijven, non-profitorganisaties of de overheid. Ruim de keuze dus. Is afwisseling voor jou belangrijk in je werk? Overweeg dan te komen werken bij een interimbureau zoals koen. Je krijgt meteen een vast contract en werkt bij verschillende opdrachtgevers aan uiteenlopende projecten.
werken bij koen
Jouw groei versnellen, dat doe je bij koen. Je komt in vaste dienst en werkt op projectbasis bij verschillende opdrachtgevers in de publieke sector. Gemeenten, waterschappen en andere overheden om precies te zijn. Maatschappelijk betrokken organisaties die voorop willen lopen voor de burger.
Je leert in jouw werk steeds nieuwe omgevingen en mensen kennen. Zo vergroot je jouw kennis en kunde in rap tempo. Ook krijg je volop ontwikkelmogelijkheden. Met trainingen, opleidingen en een persoonlijk ontwikkelplan. Wij leiden je bijvoorbeeld op tot functioneel beheerder. Heb je lef en wil je voorop lopen? Dan is werken bij koen iets voor jou.
applicatiebeheerder vacatures
Snel aan de slag in een uitdagend ICT project? Bekijk dan direct de applicatiebeheerder vacatures van koen of stuur een open sollicitatie.