

hoe word je functioneel beheerder (opleiding, certificering)
Functioneel beheerder worden, dat lijkt jou helemaal het einde. Maar hoe verover je deze functie? Met welke opleiding kan je functioneel beheerder worden? En welke kennis en kunde vraagt deze rol van jou? Vragen, vragen. Hier vind je alle antwoorden.
hoe word je functioneel beheerder?
Met een hbo- of wo-diploma in informatica, informatiemanagement of IT & business kan je meteen uit de studiebanken solliciteren op een functie als functioneel beheerder. Heb je een ander diploma, dan zijn er specifieke opleidingen functioneel beheer om je kennis en kunde te vergroten. Voor deze functie heb je (op den duur) een BiSL-certificering nodig en soms ook ITIL of ASL.
Met een mbo-diploma niveau 4 ga je meestal eerst aan de slag als systeembeheerder of applicatiebeheerder. Met werkervaring en een aanvullende opleiding functioneel beheer kan je vervolgens doorgroeien. Bij koen faciliteren wij dat voor jou als je bij ons werkt.
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant

waarom functioneel beheerder worden?
Als functioneel beheerder werk je op het snijvlak van IT en de business (gebruikersorganisatie). Het is met name een mens- en procesgerichte rol. Dat maakt het heel afwisselend en uitdagend. Je zorgt dat informatiesystemen optimaal functioneren met het juiste gebruikersgemak. Het eerste aanspreekpunt voor vragen en problemen? Dat ben jij. De behoeften van de gebruikers en organisatie vertaal je door naar aanpassingen.
Dat doe je niet klakkeloos, eerst breng je de impact in kaart op de bedrijfsprocessen. Vervolgens stel je de technische opdracht op voor de leverancier of applicatiebeheerder. Na het testen rol je de aanpassing uit binnen de organisatie en verzorg je de juiste documentatie. Je snapt, jouw toegevoegde waarde is erg groot. Zowel voor gebruikers als voor de organisatie als geheel.
wat is BiSL, ITIL en ASL?
BiSL, ITIL en ASL zijn binnen de ICT bekende modellen om op een gestructureerde manier de processen te beheersen. Informatiesystemen zijn uiterst complex. Om al die informatiesystemen te beheren, zijn frameworks nodig. BiSL is voor functioneel beheer de standaard. Dit framework is namelijk expliciet gericht op de gebruikersorganisatie. De gebruiker staat dus centraal.
BiSL (Business Information Services Library) beschrijft de processen van informatiemanagement en functioneel beheer. Haal je het BiSL certificaat, dan kan je als functioneel beheerder aantonen dat je het framework beheerst. Soms vragen organisaties ook om kennis en certificeringen in ITIL of ASL. ITIL (Information Technology Infrastructure Library) is een framework voor de optimale inrichting van een ICT-organisatie. ASL (Application Services Library) is juist specifiek bedoeld als standaard voor de inrichting en processen van applicatiebeheer.
Het artikel gaat hieronder verder.

opleiding functioneel beheerder
Met een hbo- of wo-diploma informatica of vergelijkbaar kan jij direct functioneel beheerder worden. Wil je als junior functioneel beheerder doorgroeien naar een medior of senior positie? Dan is het tijd om je BiSL-certificering te halen. BiSL is de standaard voor de inrichting van processen in informatiemanagement en functioneel beheer. Vaak kan je via je werkgever deze certificering halen. Bij koen tenminste wel. Met een mbo-diploma kan je ook doorgroeien naar functioneel beheerder. Je hebt dan een aanvullende opleiding nodig in combinatie met werkervaring als systeembeheerder of applicatiebeheerder.
competenties functioneel beheerder
Naast vakinhoudelijke kennis moet je als functioneel beheerder ook over bepaalde vaardigheden beschikken. Ook wel soft skills genoemd. Als functioneel beheerder heb je tenslotte een rol die zowel proces- als mensgericht is. Welke competenties zijn belangrijk om te ontwikkelen?
- Analyseren
- Logisch en conceptueel denken
- Communiceren
- Luisteren, samenvatten, doorvragen
- Adviseren
- Procesmatig werken
- Prioriteren
- Problemen oplossen
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant
opleiding functioneel beheer bij koen
Jij wilt vooruit. Bij koen snappen we dat. Als jouw werkgever geven we jou de kans om opleidingen en trainingen in functioneel beheer te volgen. Kom je bij koen in dienst, dan kan je naast je werk de opleiding functioneel beheer doen. Wij dekken de kosten. Zo doe je alle kennis en kunde op doe jij nodig hebt om de groeien in je vak. Je bent bijvoorbeeld junior functioneel beheerder, systeembeheerder of applicatiebeheerder en bent toe aan de stap voorwaarts. Naast een opleiding functioneel beheer kan je ook trainingen en e-learnings volgen om jouw vaardigheden te versterken. Plus: je maakt deel uit van een team van specialisten om mee te sparren.
Wat werken bij koen inhoudt? Je komt in vaste dienst en doet afwisselende projecten bij gemeenten en andere overheden. Steeds een andere omgeving. Zo vergroot je jouw kennis en kunde in een mum van tijd. Is je opdracht afgerond, dan ga je weer door naar de volgende. Waar je de opdrachtgever weer verder helpt en ondertussen zelf ook leert. Wij regelen projecten die aansluiten bij je ambities. Veel afwisseling dus, maar ook de zekerheid van een vaste werkgever. Kijk maar eens naar alle voordelen van werken bij koen.
Functioneel beheerder vacatures
Snel aan de slag in een uitdagend ICT project? Bekijk dan direct de functioneel beheerder vacatures van koen of stuur een open sollicitatie.