software engineer plc salaris taken doorgroeimogelijkheden competenties baankansen

Alles over software engineer worden

Benieuwd op welk salaris een software engineer mag rekenen in de techniek? Of hoe jouw baankansen en doorgroeimogelijkheden eruit zien? Met welke competenties maak jij echt een succes van jouw taken als software engineer? Dat en meer heeft koen voor jou op een rijtje gezet.

 • TEG Multisite Sites
 • koen
 • Werken in de techniek
 • alles over software engineer PLC
 • Ga direct naar

  Wat doet een software engineer in de techniek?
  Wat is de industriële sector?
  Wat is de hightech sector?
  Wat verdient een software engineer voor salaris?
  Wat zijn de baankansen voor een software engineer?
  Welke doorgroeimogelijkheden heeft een software engineer?
  Bij welke bedrijven kan een software engineer aan de slag?
  Welke vaardigheden en competenties moet een software engineer hebben?
  Welke kennis heeft een software engineer nodig?
  Wat is PLC en SCADA?
  Met wie werkt een software engineer samen?
  Hoe ziet de werkplek van een software engineer eruit?
  Hoe word je software engineer?
  Software engineer vacatures

  Wat doet een software engineer in de techniek?

  Als software engineer zorg jij voor de besturing van machines, installaties of robots in de sectoren industrie en hightech. Zo regel je dat de machine de juiste bewegingen maakt. Van een begintoestand naar een eindtoestand. Welke taken concreet bij een software engineer horen? Je ontwerpt softwarespecificaties en configuraties op basis van de klantwensen. Vervolgens ga je programmeren en testen. Problemen los je vakkundig op. Als jij denkt dat iets beter kan, geef je advies aan de projectleiding.

  Werkt alles tiptop, dan is het tijd voor de implementatie en inbedrijfstelling van jouw software. En alsof deze baan nog niet veelzijdig genoeg is, verzorg jij ook de technische documentatie eromheen. Denk aan gebruikershandleidingen en FDS. Zo deel je jouw kennis en kunde, want je wilt natuurlijk niet voor elk wissewasje gebeld worden. Met de juiste documentatie kan de technische dienst de meestvoorkomende problemen oplossen. Overigens word jij vaak wel betrokken bij (complexer) onderhoud en storingen.

  Je snapt, deze rol is veel breder dan alleen software programmeren. Deze functie wordt ook wel software engineer PLC of SCADA, software engineer industriële automatisering, programmeur PLC, control engineer of besturingsengineer genoemd.

  "De baankansen voor software engineers zijn erg goed. De industrie en hightech zijn onwijs in beweging. In dit dynamische werkveld kan jij je volop ontwikkelen."

  Wat is de industriële sector?

  De industrie verwerkt grondstoffen tot producten. Dat kunnen onderdelen zijn of complete eindproducten (artikelen) voor consumenten en bedrijven. In de industrie worden deze seriematig geproduceerd en het liefst zo geautomatiseerd mogelijk. Dit zorgt voor een hogere snelheid en minder fouten.

  Anno nu zijn robots ook niet meer weg te denken uit het productieproces. Het verschil tussen een machine en een robot? Een machine moet door een mens (een operator) worden aangestuurd. Een robot kan de taken zelfstandig uitvoeren. Robots in de industrie hebben armen met bijvoorbeeld grijpers, schroevendraaiers of ponsen waarmee ze verschillende handelingen uitvoeren. Er bestaan ook robots voor specifieke toepassingen zoals laswerk.

  Belangrijke takken in de industrie zijn de farmaceutica, metaalbewerking en petrochemie.

  Wat is de hightech sector?

  De hightech sector is vergelijkbaar met de industrie, maar kenmerkt zich door innovatie en geavanceerde producten. Hightech bedrijven lopen voorop qua vooruitstrevende technieken. Het zijn de pioniers in de productontwikkeling. Denk aan elektrische auto’s die honderden kilometers langer kunnen doorrijden met hun betere accu’s. Vaak werken deze producenten samen met wetenschappers en uitvinders. Ze hebben die specialisten in dienst of gaan relaties aan met universiteiten en onderzoeksgroepen.

  Hightech bedrijven lopen ook voorop qua Industry 4.0: de vierde industriële revolutie waarin productieprocessen gedigitaliseerd worden. Bijvoorbeeld door systemen aan elkaar te verbinden en machines met elkaar te laten communiceren. Dit maakt het productieproces slimmer, efficiënter en sneller. Ook worden machines en robots steeds zelfsturender met Artificial Intelligence. Data is een kernbegrip in Industry 4.0. Door data te verzamelen en te interpreteren, kan je enorme verbeterslagen maken.

  Hightech bedrijven zijn te vinden in onder andere de automotive, lucht- en ruimtevaart, telecommunicatie, medical en optical solutions en printingsolutions.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Wat verdient een software engineer voor salaris?

  Als starter begin je tussen de € 2.500,- en € 3.000,- bruto per maand. Met de jaren groei je door naar het salaris van een medior software engineer: € 3.500,-. Senior software engineers kunnen wel tot € 4.500,- verdienen. Gemiddeld verdienen software engineers ongeveer € 3.500,-. Jouw kennis en kunde bepaalt de hoogte van je salaris, maar ook je drive, doorzettingsvermogen en leergierigheid tellen mee.

  Vrijwel alle werkgevers vragen hbo-niveau voor deze functie. Omdat software engineers schaars zijn, kan je bij sommige bedrijven ook instromen met een mbo-diploma. Je hebt dan wel een aantal jaren werkervaring nodig in een vergelijkbare richting en een flinke dosis ambitie.

  Een goed salaris is ontzettend prettig, maar vergeet daarnaast de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Daar ‘verdien’ je tenslotte ook mee. Van leaseauto tot pensioenregeling. Meer tijd voor jezelf? Dan vind je het aantal vakantiedagen een belangrijke factor. En wie vooruit wil komen, let vooral op de ontwikkelmogelijkheden en doorgroeikansen. Wat jij belangrijk vindt, speelt een grote rol in je baankeuze en werkgeluk.

  Wat zijn de baankansen voor een software engineer?

  In de industrie en hightech zijn meer vacatures dan kandidaten. Fijn voor jou, want de baankansen voor software engineers zijn erg goed. Ook voor starters. Ongeveer de helft van de software engineer PLC vacatures staat open voor een junior met 0 tot 5 jaar werkervaring. De andere helft vraagt om een medior met 5 tot 10 jaar werkervaring. Slechts een klein percentage wil per se een senior software engineer aantrekken.

  De grote vraag naar software engineers is niet verrassend. De industrie en hightech zijn onwijs in beweging. De klanteisen worden steeds hoger en bedrijven moeten sneller maatwerk leveren. De focus verschuift van PLC steeds meer naar IT, robotica, Artificial Intelligence, zelflerende algoritmes en Big Data.

  Bedrijven zetten vol in op verbeterde automatisering door machines met elkaar te laten communiceren. En zelf beslissingen te laten nemen. Waar machines in principe één handeling kunnen uitvoeren, kunnen robots meerdere werkzaamheden verrichten. En dat zonder tussenkomst van een operator. Met data-analyses kunnen productielijnen geoptimaliseerd worden, bijvoorbeeld door automatisch orders klaar te zetten. De mogelijkheden om sneller, efficiënter en met meer kwaliteit te produceren zijn eindeloos. Zolang er tenminste software engineers zijn om bij te dragen aan die oplossingen. In dit dynamische werkveld kan jij je dus volop ontwikkelen.

  "Bij koen werk je aan uitdagende projecten die aansluiten bij jouw ambities. Ook investeren we in jouw ontwikkeling met trainingen en opleidingen. Zo versnel je jouw groei."

  Welke doorgroeimogelijkheden heeft een software engineer?

  Je kan als software engineer doorgroeien in twee richtingen, de diepte of juist de breedte. Als je de diepte ingaat, word je een lead software engineer of senior software engineer die lastige vraagstukken oppakt. Als jij je in de breedte wilt ontwikkelen en je hebt goede communicatieskills, dan kan je doorgroeien naar teamleider of projectleider. In deze rol ben je een generalist die de klantwensen scherp krijgt, oplossingen aandraagt, teamleden motiveert en stakeholders managet.

  Bij welke bedrijven kan een software engineer aan de slag?

  Je werkt bij bedrijven in de industrie of hightech. Denk aan de machinebouw, maritiem, infra, productie, petrochemie, industrie, offshore, food en pharma. Concreet zijn dat bijvoorbeeld autoproducenten en bedrijven die medische apparatuur, smart apparaten en huishoudelijke producten ontwerpen. Maar je kan ook denken aan producenten van verpakkingen of bedrijven in de metaalbewerking. De keuze is reuze, dus er zijn altijd projecten waar jij enthousiast van wordt. Afhankelijk van wat jij wilt, kan je bij grote internationale bedrijven aan de slag of juist liever bij een kleine lokale speler.

  Weleens aan werken op projectbasis gedacht? Dan ga je aan de slag bij verschillende bedrijven en versnel je jouw groei. Je leert tenslotte steeds nieuwe omgevingen en mensen kennen. Bij koen vinden we projecten die aansluiten bij je ambities. Je krijgt direct een vast contract en hebt dus zekerheid én afwisseling. Ook investeren we in jouw ontwikkeling met opleidingsmogelijkheden zoals trainingen, opleidingen en een persoonlijk ontwikkelplan. Heb je lef en wil je voorop lopen? Dan is werken bij koen iets voor jou.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Welke vaardigheden en competenties moet een software engineer hebben?

  Met deze vaardigheden en competenties kom je verder als software engineer:

  • Analytisch en systematisch
  • Praktisch ingesteld
  • Nauwkeurig en detailgericht
  • Abstract denken
  • Projectmatig werken
  • Klantwensen identificeren en (complexe) vraagstukken van de klant begrijpen
  • Wensen doorvertalen naar goede oplossingen
  • Samenwerken, communiceren en verwachtingen managen
  • Creatieve oplossingen bedenken
  • Stressbestendig en flexibel, je kan tegen deadlines

  Om deze skills te bemachtigen kan je allerlei trainingen en e-learnings volgen. Een slimme werkgever biedt daar de ruimte voor. Bij koen heb je bijvoorbeeld toegang tot honderden e-learnings die je kan volgen wanneer het jou uitkomt. Liever een klassikale training of een persoonlijk coachtraject? Ook dat is allemaal mogelijk. Je krijgt namelijk een opleidingsbudget van € 1.250,- per jaar. Daarnaast heb je bij koen een eigen consultant die jou persoonlijk begeleidt. Altijd iemand om mee te sparren dus.

  Welke kennis heeft een software engineer nodig?

  Als software engineer PLC begrijp je de technische beginselen van machines en automatisering. Je programmeert bijvoorbeeld HMI panelen, servo besturingen, frequentieregelaars en safety controllers. Daarvoor moet je het verband snappen tussen mechanisch en elektrisch. Je hebt in ieder geval basiskennis van mechatronica nodig, bestaande uit elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. Basiskennis van industriële netwerken (zoals Ethernet, Profinet, Profibus, Modbus) komt ook goed van pas.

  Voor het programmeren van software kan je kiezen uit talloze programmeertalen. Bedrijven maken zelf de overweging welke taal het beste past bij hun machines. Als software engineer heb je kennis van in ieder geval een programmeertaal. Meestal als je één taal snapt, heb je andere talen ook snel door. Je weet ook hoe je fouten opspoort, problemen oplost en software configureert.

  Veelvoorkomende programmeertalen zijn:

  • IL: Instruction List, ook wel bekend als AWL: Anweisungsliste
  • LD: Ladder Diagram, ook wel bekend als KOP: KontaktPlan
  • ST: Structured Text
  • FUP: Functions Plan, ook wel bekend als FBD: Functional Block Diagram
  • SFC: Sequential Function Chart

  Wat is PLC en SCADA?

  PLC staat voor Programmable Logic Controller (Programmeerbare Logische Eenheid in het Nederlands). Dit is een elektronisch apparaat die de besturing regelt. Een microprocessor krijgt informatie van diverse ingangen en stuurt vervolgens de uitgangen aan. Dat doet het op basis van instructies die de software engineer programmeert. Zo maakt de machine automatisch de juiste bewegingen. Naast machines vind je PLC’s ook terug in bijvoorbeeld verkeerslichten, waterzuiveringsinstallaties en volgsystemen op het spoor.

  De PLC kan onderdeel uitmaken van een SCADA. Ze communiceren dan ook onderling. De afkorting SCADA betekent Supervisory Control And Data Acquisition. Dit is een systeem van meet- en regelsignalen. SCADA-software verzameld deze signalen, verwerkt ze en maakt ze zichtbaar voor operators. De software stuurt machines aan en zet meetgegevens om in rapporten. Waar nodig geeft het systeem ook alarmeringen. Je vindt SCADA’s onder meer terug in bruggen en windturbines. Maar bijvoorbeeld ook in een attractie in de Efteling.

  "Als software engineer werk je afwisselend op kantoor en in de fabriekshal. Mogelijk reis je zelfs de wereld over."

  Met wie werkt een software engineer samen?

  Je werkt als software engineer vaak samen met een projectleider of lead engineer. Deze stuurt het team aan. Ook is de projectleider of lead engineer verantwoordelijk voor het eerstelijns contact met de klant. Zodoende bepaalt hij of zij ook de functionaliteiten in grote lijnen. De specialisten zoals jij werken vervolgende de details uit. Afhankelijk van de opdracht zitten in jouw projectteam ook mechanical engineers, hardware engineers, electrical engineers en (service)technici of monteurs.

  Hoe ziet de werkplek van een software engineer eruit?

  Tijdens de ontwerpfase werk je als software engineer gewoon op kantoor. Op jouw werkplek staan meestal twee of drie grote beeldschermen. Wel zo handig als je aan het ontwerpen of programmeren bent. Daarna pak je jouw laptop en installeer jij je in de fabriekshal om te kijken of jouw besturingsprogramma of automatisering werkt.

  Tijdens de inbedrijfsstelling ben je ook op locatie. Mogelijk reis je daarvoor heel Europa door. Of vlieg je zelfs naar andere continenten. Het is maar net bij welk bedrijf je werkt. Machinebouwers bedienen vaak klanten in het buitenland. En als jouw opdrachtgever fabrieken heeft in andere landen, is dat ook een kans om wat van de wereld te zien. Om onderhoud te plegen of storingen te verhelpen kan je vaak ook remote inloggen.

  Hoe word je software engineer?

  Met een hbo-opleiding in de richting van Technische Bedrijfskunde, Elektrotechniek, Besturingstechniek of Industriële Automatisering heb je een uitstekende basis om software engineer in de techniek te worden. Voor PLC-systemen heb je aanvullende trainingen nodig of kan je dit leren met hulp van collega’s en handleidingen.

  Veelgebruikte PLC-systemen zijn Siemens, Sigmatek, Hitachi, Allen Bradley en Honeywell. Naast formele opleidingen en trainingen leer je veel van YouTube en hulpforums. Wanneer je een van de programmeertalen kent, is het makkelijker om ook andere talen te leren en de relaties ertussen te zien.

  Niet het juiste diploma? Met een mbo-diploma in de mechantronica, wertuigbouwkunde of elektrotechniek kan je ook verder komen. Omdat er zo veel vraag is naar software engineers, zijn werkgevers sneller bereid om jou op te leiden en je kennis en kunde te vergroten.

  Software engineer vacatures

  Zie jij een baan als software engineer helemaal zitten? Bekijk direct onze software engineer PLC vacatures of stuur een open sollicitatie.

  meer ontdekken