mechatronica engineer vacatures

wat doet een mechanical engineer (taken en competenties)?

Wat doet een mechanical engineer bij koen zoal? We spraken met Jake, een van onze professionals, om het antwoord te vinden op deze vraag. Want wie kan het beter vertellen dan een ervaren mechanical engineer? “Het motiveert me als ik nieuwe dingen leer. Daarom heb ik gekozen voor koen.”

 

 • TEG Multisite Sites
 • koen
 • Werken in de techniek
 • wat doet een mechanical engineer?
 • taken van een mechanical engineer bij koen

  Als mechanical engineer bij koen ziet een dag er nooit hetzelfde uit. Je werkt aan verschillende projecten. Met verschillende mensen. Voor verschillende opdrachtgevers. Daar heb je stiekem toch best wat lef voor nodig.

  Jake de Goede (26) is sinds april 2019 mechanical engineer bij koen. Na een tijdje gewerkt te hebben voor een vaste opdrachtgever besloot hij de stap te wagen. Hij was op zoek naar afwisseling en die vond hij bij koen. “Als je iedere keer een nieuw project doet kan je je kennis verbreden. En met het opleidingsbudget en de (online) trainingen die koen biedt ga je meer de diepte in.”

  De afwisseling in combinatie met het opleidingsbudget gaven voor Jake de doorslag. Inmiddels heeft Jake al een aantal projecten gedaan voor koen. Bij het ene project werd hij meer op technisch gebied uitgedaagd. Bij het andere project werd er meer gevraagd van zijn managementkwaliteiten. Daarnaast zijn de projecten die Jake doet via koen “veel preciezer en meer de hightech kant op.” Dat betekent ook meer uitdaging in het werk dan voorheen.

  "Als je iedere keer een nieuw project doet kan je je kennis verbreden. En met het opleidingsbudget en de (online) trainingen die koen biedt ga je meer de diepte in."
  Jake

  innovatieve projecten

  Zo kan het zomaar zijn dat je als mechanical engineer aan de slag gaat met een geautomatiseerde formeertafel. Jake vertelt over een project waarbij hij een machine ontwierp die bakjes verpakte vis formeerde naar de afmeting van een pallet: “Deze konden daardoor in één vlucht door een robot met vacuümgrijper opgepakt worden en op een pallet gezet worden. Hierdoor stapelde de machine razendsnel een hele pallet vol.”

  Voor Jake was dit een uitdagend project: “Vanwege de hoge gevraagde productiesnelheid en de vorm van de bakjes zat er flink wat uitdaging in deze opdracht. Hier heb ik veel van mogen leren, waardoor ik alleen maar meer plezier in mijn werk had.”

  welke taken heeft een mechanical engineer?

  Als mechanical engineer modelleer en vervaardig je productietekeningen. Je maakt calculaties en berekeningen, stelt ontwerpen op met 2D en/of 3D-tekenpakketten en maakt het constructiedossier. Natuurlijk kijk je ook altijd of er iets verbeterd of aangepast kan worden. Want jij gaat voor het beste resultaat!

  Binnen de industrie begeef jij je in een dynamische omgeving. Onze opdrachtgevers zijn continu bezig met innovatie en vernieuwing. Denk hierbij aan projecten binnen Food & Pharma, High-tech en Renewable energy. Elke opdracht is weer anders, dus alle aspecten van jouw specialisme komen van pas.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  hoe ziet een werkdag eruit?

  Op dit moment werkt Jake bij Heijmans op Schiphol. Hij begint de dag met een kop koffie en gaat dan een bespreking in met een klant. Zodra duidelijk is wat de vraag is, kan hij aan de slag met ontwerpen. Daarnaast lopen er nog andere projecten die hij moet afronden. Daarvoor worden evaluaties gepland om te kijken of Jake de juiste kant op gaat.

  Daarna is het een kwestie van prioriteiten stellen. Wat moet eerst gebeuren en wat kan wachten? Voordat hij het weet is de dag als mechanical engineer weer voorbij en staat er een volgende uitdagende dag op hem te wachten.

  welke competenties heb je nodig als mechanical engineer?

  Een mechanical engineer kan goed schakelen. “Als je met verschillende projecten bezig bent, moet je alle ballen hoog kunnen houden.” Communiceren met de klant over het vraagstuk is een van jouw werkzaamheden, dus het is fijn als je dat ligt. Daarnaast is het handig als je het leuk vindt om met computers te werken. “Een groot deel van de dag zit je toch achter een scherm en ben je bezig met programma’s als Revit.”

  Ook moet je als mechanical engineer nauwkeurig zijn. Je vindt het leuk om de puntjes op de i te zetten. Het is waardevol als je goed bent in timemanagement. Tot slot is creativiteit een must. Dat heb je nodig om een probleem op te lossen. Er zijn tenslotte genoeg projecten voor onze opdrachtgevers waar jij je als mechanical engineer op kan storten.