Blog

3D-modelleur Loeki werkt aan de langste verzonken tunnel ter wereld
Terug naar overzicht
projecten techniek

3D-modelleur Loeki werkt aan de langste verzonken tunnel ter wereld

Hij is al dertig jaar in de maak en komt er nu echt. Een tunnel die de overtocht tussen Duitsland en Denemarken inkort met een uur. Aan dit grootschalige Fehmarnbeltproject werkt Loeki Dorenstouter (29) van koen mee. Een kans uit duizenden voor een startende 3D-tekenaar.

Spannende beslissing

Loeki stond voor een dilemma. Via koen werkte ze op het project Afsluitdijk als assistent ontwerpmanager. Mooie opdracht, leerzame rol. Maar ze had meer ambities. “Ik wilde zélf mijn tanden in 3D-ontwerpen zetten in plaats van de planningen en processen te beheren.”

Kon ze de carrièrestap naar technisch tekenaar maken met weinig modelleringservaring in de civiele techniek? “Mijn consultant Jeffrey bij koen stelde het project Fehmarnbelt voor. ‘Probeer het,’ zei hij. Uiteindelijk vertrouwde ik erop dat hij mij niet zou onderschatten. Of overschatten. En dat bleek! koen maakt echt werk van je wensen en zorgt dat jij op je plek terechtkomt.”

“Jeffrey schatte mijn capaciteiten goed in. Nu zit ik op dit toffe project en heb ik de skills ontwikkeld die ik wilde.”
Loeki

Aan de slag als 3D-ontwerper

In mei 2020 startte Loeki bij opdrachtgever Van Oord. Ze ontwerpt design packages voor de tunnel. Van ontgravingen tot landwinning. Van kustbescherming tot dijken. Hier kan ze haar hart ophalen aan civiele engineering.

Van Oord won samen met Boskalis en SWECO de tender voor de bagger- en landwinningswerken voor de Fehmarnbelt. Het drietal graaft een tunnelgeul in de zeebodem. Van het materiaal dat vrijkomt – 19 miljoen kubieke meter zand en steen – bepolderen zij een natuurgebied aan de Deense kust.

Het verhaal gaat hieronder verder.

Precies genoeg uitdaging

Voor alle werken zijn in de tenderfase al theoretische ontwerpen opgesteld. Loeki vertaalt deze door naar gedetailleerde en realistische coastal designs. Ze kijkt of het ontwerp past en logisch is, checkt de aansluitingen en bepaalt de onderdelen. Daarvoor gebruikt ze vooral AutoCAD Civil 3D.

De uitvoerders die daadwerkelijk de kraan in de zeebodem steken, volgen de 3D-tekeningen tot op de centimeter. Kloppen de volumes, aansluitingen of materialen niet? Dan komt het werk stil te liggen. Een hele verantwoordelijkheid.

Toch voelt Loeki zich nooit overvraagd. Alle design packages hebben een eigen complexiteit. Zo kan Loeki designs maken die bij haar kwaliteiten passen. Daarbij krijgt ze ook veel begeleiding van koen-collega Bart.

Meedenken over designs

Of het werk haar bevalt? “Ik heb in korte tijd zo veel geleerd over waterbouw, engineering en geo-techniek. Zodra je een 3D-model maakt, kom je dingen tegen die in het theoretische design nog niet zichtbaar waren. Daardoor kun je vaak nog meedenken over het ontwerp. Dat maakt het extra leuk!”

Inmiddels kijkt Loeki met andere ogen naar waterwerken, omdat ze snapt hoe die in elkaar steken. “Water bedwingen, daar staat Nederland natuurlijk wel om bekend. Daarom voelt dit project ook nog eens dicht bij huis. Toch is waterbouw tijdens mijn studie nooit aan bod gekomen.”

“Zodra je een 3D-model maakt, kom je dingen tegen die in het theoretische design nog niet zichtbaar waren. Daardoor kun je vaak nog meedenken over het ontwerp.”
Loeki

Compleet pakket

Loeki had niet verwacht in de civiele techniek terecht te komen. Tijdens haar opleiding Landschapsarchitectuur bij Van Hall Larenstein ontfermde ze zich over flora en fauna in de stad. Maar tegen het einde van de opleiding bleek de landschapsarchitectuur te beperkt en niet maakbaar genoeg voor haar.

Als een landschapsarchitect nou eens een compleet pakket kon aanbieden… Dat motiveerde Loeki om een tweede afstudeerrichting te kiezen in realisatie en planuitwerking. Zo zou ze zich met de inrichting van de hele openbare ruimte kunnen bemoeien. En zo geschiedde.

De smaak te pakken

Na haar studie kreeg Loeki een baan aangeboden bij Aveco als ontwerper grond en wegen. In drie jaar leerde ze veel over infrastructuur, met als hoogtepunt een kortstondige rol in het complexe project A1/A28 (knooppunt Hoevelaken). Helaas werd dit project ontbonden door de overheid, maar ze had de smaak te pakken. En toen belde koen.

Het verhaal gaat hieronder verder.