Blog

Zzp'er worden, is dat wel zo'n goed idee? De voordelen en nadelen
Terug naar overzicht
zzp

Zzp'er worden, is dat wel zo'n goed idee? De voordelen en nadelen

Zie jij jezelf wel zzp’er worden? Krijg een realistische blik op voor jezelf beginnen. Met alle voordelen en nadelen die bij zzp’en horen. Zo weet je beter waar je aan begint. Bovendien hebben we dé oplossing als jij wel de afwisseling van freelancewerk wil, maar niet de lasten en risico’s.

Wist je ook dat er een alternatief is voor zzp’en? Dan heb je wel de lusten, maar niet de lasten.

Zzp’en geeft lekker veel afwisseling

Voordeel

Door zzp’er te worden leer je steeds nieuwe organisaties kennen. Geen opdracht is hetzelfde. Naast dat variatie gewoon leuk is, gaat jouw ontwikkeling zo ook een stuk sneller. Je doet een beroep op verschillende vaardigheden en blijft continu leren.

Nadeel

Je ontwikkeling kan ook wat te snel gaan. Te veel nieuwigheden tegelijkertijd kunnen je onzeker of gestrest maken. Doseren is het sleutelwoord, want soms is het ook prettig om meer routine te hebben.

 

Als ondernemer ben je niet alleen meer een vakspecialist. Je krijgt er eigenlijk een paar vakken bij, zoals sales, marketing en administratie.

Freelancen betekent vrijheid

Voordeel

Je bent letterlijk eigen baas en kan je eigen keuzes maken. Niet meer wachten op goedkeuring van je ideeën, maar het gewoon gaan doen. Hoe gaaf is dat?!

Als freelancer spreek je met de klant af wat het gewenste resultaat is. Hoe jij dat resultaat behaald, bepaal je zelf. Die autonomie zorgt voor meer energie en plezier in je werk.

Overigens is autonomie niet exclusief voor zelfstandigen. Ook in loondienst kan je vrijheid hebben. Mits je een manager treft die jouw kwaliteiten ziet, je vertrouwt en je loslaat. Zo hoort leiderschap er wel uit te zien anno nu.

Nadeel

Als zzp’er kijkt de opdrachtgever naar jou voor oplossingen. Maar wat als jij het ook even niet weet? Je hebt geen collega’s om mee te sparren.

Daarom is het slim om contact te onderhouden met andere zelfstandige specialisten. Zodat je elkaar kan helpen bij lastige vragen.

Het artikel gaat hieronder verder.

Baas over je eigen tijd

Voordeel

Jij bepaalt als zzp’er waar en wanneer je werkt, in goed overleg met de opdrachtgever natuurlijk. Thuis, op locatie of vanuit het koffietentje op de hoek.

Sporten tussendoor? Het kan allemaal. Als ochtendmens start je vroeg op en als avondmens ga je juist wat langer door. Zo kun je een dagritme aanhouden dat past bij jou.

Nadeel

Te veel vrijheid kan wel gevaarlijk zijn. Als je besluit een dag te niksen, komt er geen geld binnen. Af en toe kan dat best, maar over het algemeen heb je wel zelfdiscipline nodig als zelfstandig ondernemer.

En wat doe je als de klant om 17.30 uur nog belt met een spoedje? Grote kans dat je jouw plannen afzegt en de hele avond doorwerkt. Veel ondernemers draaien meer dan 40 uur per week, want er is altijd wel wat te doen. Als het geen opdracht is, dan is het wel je administratie, je website of je mailbox.

Investeren in je netwerk

Voordeel

Hoe groter je netwerk, hoe meer kansen je krijgt. De meeste opdrachten gaan tenslotte via-via en niet door te solliciteren. Daarom moet je investeren in je netwerk.

Naast dat dit je kansen vergroot, is het ook interessant om veel mensen te ontmoeten. Zij geven je nieuwe inzichten en ideeën. Als je een warme band opbouwt, kan je elkaar ook helpen en advies geven zonder dat er meteen een factuur achterna wordt gestuurd.

Nadeel

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je opdrachten. Geen werk, geen inkomsten. Het kan lastig zijn om ertussen te komen als je een klein netwerk hebt. Een opdrachtgever wil het liefst iemand die aanbevelen wordt. Iemand met een goede reputatie dus.

Eerst je netwerk vergroten? Ga dan bij een detacheringsbureau zoals koen werken. Je doet opdrachten bij verschillende opdrachtgevers vanuit een vaste werkgever. Het bureau heeft het netwerk al en ingangen die je zelf nog niet hebt.

 

Opdrachtgevers huren jou in omdat je specifieke kennis en kunde hebt. Je wordt sneller als autoriteit gezien en kan zo interessantere opdrachten doen.

Jezelf vermarkten als zzp’er

Voordeel

Vooruit, in schaarse sectoren kan je een keer op LinkedIn posten dat je beschikbaar bent en staat de telefoon direct roodgloeiend. Maar in de meeste gevallen moet je als zzp’er bouwen aan je zichtbaarheid, bekendheid en vindbaarheid. Marketing van jezelf dus. Zo kan jij je onderscheiden.

Je krijgt er eigenlijk een tweede vak bij. Leuk en uitdagend, want hier kan je echt je creativiteit in kwijt. Denk aan social media, nieuwsbrieven, website, online advertising, een eigen huisstijl en nog veel meer.

Nadeel

Niet iedereen wordt blij van aandacht. Helemaal niet als je die aandacht naar jezelf toe moet trekken. Belangrijk dus om jezelf te profileren op een manier die bij je past. Het werkt averechts om jezelf anders voor te doen dan je bent.

Marketing is ook beslist niet van de daken schreeuwen hoe goed je bent. Het tegenovergestelde juist, dus blijf integer en authentiek.

Besef daarnaast ook dat marketing echt een vak is dat je erbij krijgt. Het kost tijd en energie om hierin te groeien en successen te behalen.

Niet alleen meer specialist

Voordeel

Opdrachtgevers huren jou in omdat je specifieke kennis en kunde hebt. Jij bent de specialist in je vakgebied, wordt sneller als autoriteit gezien en kan zo interessantere opdrachten doen.

Nadeel

Als ondernemer ben je niet alleen meer een vakspecialist. Je moet ook kunnen onderhandelen, netwerken, acquisitie doen, jezelf vermarkten en waar veel freelancers over klagen: administratie bijhouden.

Bij succes kan je de boekhouding, verkoop en marketing wel op den duur uitbesteden.

Het artikel gaat hieronder verder.

Hoger uurtarief als zzp’er

Voordeel

Als zzp’er kan je meer verdienen dan in loondienst. Bijvoorbeeld als je veel ervaring meebrengt, specifieke kennis hebt of in een schaars vakgebied werkt. Je hebt dan een goede positie om te onderhandelen over een hoog uurtarief. Besef wel dat er nog veel kosten van je omzet af gaan. Je verdient als zzp’er dus niet per definitie meer dan in loondienst.

Nadeel

In je uurtarief moet je rekening houden met hoge kosten zoals de belastingen. Vergeet ook vooral je pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering en vakantiegeld niet. Niemand anders regelt dat voor jou.

Daarnaast zijn niet al je uren declarabel. Je kan een tijdje zonder opdracht zitten. De tijd die je besteed aan klantenwerving, marketing en administratie betaal je ook uit eigen zak.

Zet dus genoeg geld opzij van je bruto tarief om alle kosten te dekken. En zorg voor voldoende buffer voor als het even wat minder gaat of als klanten te laat betalen.

Risico’s van het ondernemen

Voordeel

Ondernemen is continu uitdagend. Het houdt je scherp, dwingt je om creatief te zijn en laat je al je kwaliteiten benutten. Je weet niet waar je volgende maand aan toe bent. Dat is het avontuur.

Nadeel

Bij vrijheid hoort ook verantwoordelijkheid. In je algemene voorwaarden staan de rechten en plichten staan voor jezelf en je klant. Maar dit is niet voldoende om alle risico’s af te dekken.

Kijk daarom naar verzekeringen voor bedrijfsaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid en rechtsbijstand. Je kan als ondernemer ook het doelwit worden van (online) fraude en criminaliteit, dus informeer jezelf goed over de risico’s en wees alert.

Wel de lusten, niet de lasten van zzp’er worden

Wist je dat je ook gewoon in loondienst kan ‘zzp’en’? Bij een detacheringsbureau doe je opdrachten voor verschillende opdrachtgevers. Zo krijg je dezelfde afwisseling en ontwikkeling als een zzp’er heeft. Maar dan zonder alle neventaken, onzekerheden en risico’s eromheen. Je hebt gewoon een vaste werkgever die voor jou zorgt.

Bij koen kom jij in een groeiversneller. Wij regelen de uitdagende opdrachten en investeren in jouw opleidingsmogelijkheden. Ook krijg je een grote groep vakcollega’s om mee te sparren. Kijk maar eens wat je krijgt in de techniek en publieke sector.

jouw voordelen

meer ontdekken