Blog

freelancer inhuren? de webmodule zzp maakt dat knap lastig
Terug naar overzicht
wet en regelgeving

freelancer inhuren? de webmodule zzp maakt dat knap lastig

De wet DBA is geflopt. Het slaagde er niet in om exploitatie van nepondernemers te voorkomen. Dit najaar grijpt de overheid in met een mogelijke oplossing. De pilot van de webmodule zzp is van start. Wordt deze zo streng dat je afscheid moet nemen van je flexibele schil? Alle gevolgen op een rijtje.

Wat is de webmodule zzp?

De webmodule zzp is een online tool voor opdrachtgevers. Het laat eenduidig zien of je voor jouw opdracht een zzp’er mag bellen.

In de pilot van de webmodule geef je antwoord op zo’n 40 vragen. Deze worden gewogen met een puntensysteem. Ga je over de 44 punten heen? “Dan kun je de freelancer afbellen,” weet Robert Pachen, overheidsexpert bij koen. “De opdracht voldoet dan niet aan de wettelijke eisen.”

"Het doel van de webmodule zzp is kwetsbare beroepen beschermen. Maar daardoor zal er ook een einde komen aan hoogopgeleide professionals met schaarsteprofielen die zich voltijds laten inhuren bij één opdrachtgever."

Sommige factoren wegen daarbij zwaarder mee dan anderen. Zo wordt een fulltime opdracht bijvoorbeeld ‘bestraft’ met 10 punten. Ja, dat lees je goed. Dat is al bijna een kwart van het aantal punten waarin je veilig zit.

Deze factoren wegen het zwaarst mee met 10 punten

  • De opdracht omvat 32 uur of meer.
  • De opdracht duurt langer dan 24 maanden (12 maanden krijgt 8 punten).
  • De zzp’er heeft hiervoor 6 maanden soortgelijk werk in loondienst verricht.
  • De zzp’er hoeft vervanging niet zelf te regelen.
  • De zzp’er wordt ingehuurd om ziekte, piekwerkzaamheden of een niet-ingevulde vacature op te vangen.
  • De zzp’er brengt geen specifieke kennis mee (denk aan koeriers).
  • De werkzaamheden zijn hoofdzakelijk vergelijkbaar met iemand in loondienst.
  • Bij schade is de zzp’er niet zelf verantwoordelijk.
  • De zzp’er ontvangt instructies over werkzaamheden.

Het artikel gaat hieronder verder.

Wat betekenen deze wegingsfactoren voor jou?

Je zit zomaar aan de 44 punten. Daarboven is een opdracht al niet meer geschikt voor een zzp’er. De wet DBA blijft overigens van kracht. Modelovereenkomsten ook. De webmodule zzp past de wet strenger toe dan je gewend bent.

“Zo zijn fulltime, langlopende opdrachten geen issue in de huidige modelovereenkomsten,” legt Robert uit. “Maar met de komst van de webmodule zzp kan dat niet meer.” Dat wordt wel even slikken.

Waarom is de webmodule zzp strenger?

De webmodule zzp moet oplossen waar de wet DBA niet in is geslaagd. Onder deze wet ging het verkapte dienstverband gewoon door. Denk aan zorginstellingen en bezorgdiensten die bijna uitsluitend met zzp’ers werken. “Mensen die gedwongen freelancen, omdat ze anders geen werk krijgen. Dat zijn geen echte ondernemers,” weet Robert.

Het doel van de webmodule zzp is kwetsbare beroepen beschermen. Maar daardoor zal er ook een einde komen aan hoogopgeleide professionals met schaarsteprofielen die zich voltijds laten inhuren bij één opdrachtgever. Bijvoorbeeld in de techniek en het publieke domein.

"Als de webmodule zzp daadwerkelijk ingevoerd wordt, zul je de arbeidsrelatie met je flexibele schil anders moeten inrichten."

Wat nu?

Toen de wet DBA inging, schrokken opdrachtgevers zich wild. “Het gaf veel onrust, want ook als je keurig een modelovereenkomst gebruikte, kon de Belastingdienst achteraf aankloppen met fikse naheffingen op sociale premies,” legt Robert uit.

Stel dat de blauwe waakhond de arbeidsrelatie achteraf toch beoordeelde als dienstbetrekking? Dan zat je aan. Deze naheffingen kwamen namelijk bovenop het (soms aanzienlijke) bruto uurtarief dat je al betaald hebt.

Veel opdrachtgevers stopten daarom acuut met hun zzp-inzet. En begonnen er pas voorzichtig weer aan toen de handhaving van de wet DBA on hold ging.

Tot nu dan. Als de webmodule zzp daadwerkelijk ingevoerd wordt, zul je de arbeidsrelatie met je flexibele schil toch echt anders moeten inrichten.

Het artikel gaat hieronder verder.

Hoe werkt de webmodule zzp?

Je vult zo’n 40 vragen in over de opdracht. Vervolgens rolt er een oordeel uit:

  • Buiten dienstbetrekking (0 t/m 44 punten): je zit safe en krijgt een opdrachtgeversverklaring. Zo heb je voor aanvang van de opdracht al zekerheid dat je geen sociale premies af hoeft te dragen.
  • Indicatie dienstbetrekking (70 of meer punten): er zijn meerdere aanwijzingen dat de opdracht niet op deze manier door een zzp’er kan worden opgepakt.
  • Geen oordeel (45 t/m 68 punten): twijfelgeval. Je moet de opdracht veranderen op één of meerdere punten. Bijvoorbeeld minder uren of een kortlopender project. Vervolgens moet je de opdracht opnieuw beschouwen in de webmodule tot je op of onder de 44 punten zit.

Gaat de webmodule er echt komen?

Dat is afhankelijk van de pilotresultaten. koen houdt jou op de hoogte van de ontwikkelingen. En wil je sparren over je flexibele schil en capaciteitsvraagstukken, dan zijn wij er voor jou.

meer ontdekken