Blog

Zo kan jij je voorbereiden op de Wet kwaliteitsborging
Terug naar overzicht
wet en regelgeving

Zo kan jij je voorbereiden op de Wet kwaliteitsborging

Even eerlijk, ben je al bezig met voorbereiden op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)? Of eist de Omgevingswet alle aandacht op in jouw gemeente? Grote kans dat de Wet kwaliteitsborging nog niet zo’n hot item is als het zou moeten zijn. Laat je inspireren door professional Jeroen Hoevenaars. Hij neemt je mee in hoe gemeente Breda en koen zich voorbereiden.

Pssst, wist je dat jij bij koen een opleiding tot casemanager omgevingsvergunningen onder de Omgevingswet kan volgen? 

Weinig werkgroepen

Nog even in het kort. De Wet kwaliteitsborging gaat tegelijkertijd met de Omgevingswet in. De toetsing en toezichthouding van bouwprojecten verschuift van de gemeente naar de private sector. In hoeverre zijn gemeenten al bezig met deze verandering? Jeroen Hoevenaars is adviseur Wabo & bouwregelgeving bij koen. Hij merkt dat gemeenten weten wat er gaat gebeuren, maar er nog te weinig op anticiperen.

“Werkgroepen over hoe het werk anders wordt ingedeeld, hoe de samenwerking eruit ziet, welke rollen er nodig zijn. Dat vindt al volop plaats voor de Omgevingswet. Voor de Wet kwaliteitsborging blijft dat nog achter.”

"Belangrijk is om dit jaar proefprojecten te draaien, zodat initiatiefnemers en gemeenten allebei kunnen leren zonder dat het meteen wettelijke gevolgen heeft."

Oefenen, oefenen

Wat nu? Belangrijk is om dit jaar proefprojecten te draaien om je te voorbereiden op de Wet kwaliteitsborging. Zodat initiatiefnemers en gemeenten allebei kunnen leren zonder dat het meteen wettelijke gevolgen heeft. De gemeente Breda biedt bijvoorbeeld een korting tot maximaal € 10.000,- voor initiatiefnemers die willen meedoen aan een pilot. Dat bedrag kan de initiatiefnemer dan in private toetsing en toezichthouding steken.

“We bespreken deze mogelijkheid direct bij initiatiefplannen. Door te piloten willen we voorkomen dat er op 1 juli 2022 plannen binnenkomen en we ineens de werkprocessen moeten veranderen,” vertelt Jeroen.

Trainingen bij de gemeente

Naast proefdraaien is bijscholing ook slim, zodat je over de juiste kennis en kunde beschikt. Als slimmerik van koen bij opdrachtgever gemeente Breda kan Jeroen zich op verschillende manieren ontwikkelen. Zo organiseert de gemeente allerlei trainingen over de Omgevingswet en afgeleid daarvan ook over de Wet kwaliteitsborging.

Iedereen bij de gemeente kreeg al een training over wat de Omgevingswet betekent. Vervolgens volgde er een tweede training voor aankomend regisseurs die inzoomde op de veranderingen in het dagelijkse werk. Op basis daarvan zijn er verschillende rollen gedefinieerd. In april volgt een derde training met verdiepingen per rol. De gemeente zoekt ook samenwerking en informatie-uitwisseling met de gemeenten Tilburg en Den Bosch.

Het artikel gaat hieronder verder.

Kennis en kunde delen

Ook bij koen is er focus op groei. Bijvoorbeeld met de uitgebreide opleiding casemanager omgevingsvergunningen. Hiermee leiden wij starters op tot volwaardige casemanagers onder de Omgevingswet. Ook de opleiding Omgevingswet zorgt ervoor dat onze specialisten alles weten over de vergunningverlening en burgerparticipatie.

Jeroen deelt graag zijn kennis en kunde. Daarom is hij bijvoorbeeld beschikbaar om vakinhoudelijke vragen van collega’s te beantwoorden, waar startende professionals graag gebruik van maken. Ook zit hij in de Adviescommissie namens het publieke domein, waarbij hij thema’s inbrengt. Namens zichzelf, maar vooral ook namens collega’s.

Hectische periode

Met trainen, ervaringen uitwisselen en proefdraaien kom je een heel eind. Vervolgens is het een kwestie van doen, fouten maken, vallen en weer opstaan. “De komende jaren zullen nog heel wat problemen aan het licht komen,” verwacht Jeroen.

“Er gebeuren altijd dingen die je niet had voorzien. Helemaal omdat de Omgevingswet tegelijkertijd ingaat, gaan we een hectische periode tegemoet. Gelukkig hebben we bij de gemeente Breda een goed team van vaste medewerkers en de flexibele schil waar ik onder val. Samen zijn we een geoliede machine en laten we alles zo goed mogelijk doordraaien.”

Het artikel gaat hieronder verder.

Papieren tijgers

Tot zover de gemeenten. In hoeverre is de private sector er al mee bezig? Grote ontwikkelaars en aannemers zijn er naar eigen zeggen klaar voor en profileren zich daarmee. Zij hebben hun certificering inmiddels op zak.

Eén kanttekening. Er zijn instrumenten gedefinieerd, ofwel de wijze waarop je iets gaat toetsen. Maar een certificering voor een instrument betekent niet dat je ook met andere instrumenten mag werken. “Op dit moment zijn het nog papieren tijgers,” weet Jeroen. “De toekomst zal leren hoe het in de praktijk werkt.”

wat betekent de Wet kwaliteitsborging voor jou en jouw gemeente?

Met welke veranderingen krijg je te maken en hoe ga je daarmee om? Daarover sparren we graag met jou. Bel of mail Robert Pachen voor een vrijblijvend gesprek via 06-83 25 36 05 / r.pachen@koen.com.

meer ontdekken