Hoe kun je zonder risico zzp’ers aan het werk zetten?

Hoe kun je zonder risico zzp’ers aan het werk zetten?
Terug naar overzicht
wet en regelgeving

Hoe kun je zonder risico zzp’ers aan het werk zetten?

De wet DBA maakte opdrachtgevers huiverig om freelancers binnen te halen. Want stel je voor dat je een naheffing kreeg op de sociale premies? Met de mogelijke komst van de webmodule zzp hoef jij je daar niet druk meer om te maken. Maar er is een addertje.

Wat is het risico van zzp’ers inhuren eigenlijk?

Er mag geen sprake van zijn een verkapt dienstverband. Zo kan een opdracht niet naar een freelancer als diegene bijvoorbeeld geen specifieke kennis meebrengt, vergelijkbare taken heeft als een medewerker in loondienst of instructies ontvangt over de werkzaamheden.

Beoordeelt de Belastingdienst achteraf dat er toch sprake was van een dienstbetrekking? Dan krijg je als opdrachtgever naheffingen op sociale premies. En die kunnen aantikken. Je betaalt die namelijk bovenop het bruto (!) uurtarief van de freelancer.

Als je jouw flexibele schil regelt via bemiddelaars loop je zelf geen enkel risico.

Hoe komt dat risico te vervallen?

Het risico op naheffingen blijft bestaan. Als je zelf de opdrachtgever bent tenminste. “Als je jouw flexibele schil regelt via bemiddelaars heb je geen enkel risico,” weet Robert Pachen, overheidsexpert bij koen. “Bemiddelaars worden in de webmodule zzp namelijk de opdrachtgever en dragen zodoende de verantwoordelijkheid.”

Het artikel gaat hieronder verder.

Webmodule zzp, leg eens uit?

De webmodule zzp is een online tool die momenteel gepilot wordt. Het bepaalt aan de hand van zo’n 40 vragen of je voor een opdracht een zzp’er kunt aantrekken. Sommige vragen wegen daarbij zwaarder dan anderen. Een fulltime opdracht levert bijvoorbeeld flinke ‘strafpunten’ op.

Na invulling rolt er een oordeel uit.

  • Is het vonnis ‘buiten dienstbetrekking’? Bel de freelancer maar met het goede nieuws, want of hij of zij mag starten. Je loopt als opdrachtgever weinig kans op naheffingen.
  • ‘Indicatie dienstbetrekking’ is ook simpel: dit is een no-go. Je opdracht voldoet niet aan de criteria op meerdere punten. Voor deze opdracht moet je een gedetacheerde of vaste medewerker aantrekken.
  • ‘Geen oordeel’ betekent een twijfelgeval. Verander de opdracht zodat je minder punten krijgt. Denk aan minder uren per week en/of een kortere periode. Krijg je vervolgens het oordeel ‘buiten dienstbetrekking’? Dan kan de freelancer alsnog van start.

Het artikel gaat hieronder verder.

Wanneer is een bedrijf een bemiddelaar?

Bemiddelaars zijn in de webmodule alle tussenpartijen aan wie de zzp’er factureert. Dat geldt voor uitzendbureaus, detacheerders en interimbureaus zoals koen. Maar ook voor Management Service Providers (MSP’s) die als een soort Marktplaats fungeren voor freelancers en bedrijven.

Kun je straks nog zzp’ers via koen inschakelen?

Absoluut. De dienstverlening van koen verandert niet. “Sterker nog, als je veilig wil zitten is het juist slim om je freelance inzet via koen te regelen. Je loopt dan tenslotte geen enkel risico,” tipt Robert.

Gaat de webmodule zzp er echt komen?

Dat is afhankelijk van de pilotresultaten. koen houdt jou op de hoogte van de ontwikkelingen. En wil je sparren over je flexibele schil en capaciteitsvraagstukken, dan zijn wij er voor jou.

meer ontdekken