Blog
Wat betekent de webmodule zzp voor opdrachtgever, freelancer en bemiddelaar?
Terug naar overzicht
wet en regelgeving

Wat betekent de webmodule zzp voor opdrachtgever, freelancer en bemiddelaar?

De webmodule zzp komt dichterbij. Het zit al in de pilotfase. Wordt de webmodule ingevoerd? Haal dan even diep adem, want dan komt het hele zzp-landschap er anders uit te zien. koen zet de gevolgen voor opdrachtgevers, zzp’ers en bemiddelaars op een rijtje. Hoe groot zijn die?

Dit betekent de webmodule zzp voor opdrachtgevers

Bij de lancering van de wet DBA namen bedrijven massaal afscheid van hun zzp’ers. Opdrachtgevers waren huiverig voor de strenge regels en mogelijke naheffingen op sociale premies.

Die situatie gaat zich herhalen als de webmodule zzp doorgaat. “Opdrachtgevers krijgen het wederom lastiger om goede krachten te vinden,” voorspelt Robert Pachen, overheidsexpert bij koen.

"Opdrachtgevers krijgen het wederom lastiger om goede krachten te vinden."

Nog krappere arbeidsmarkt

In de techniek en het publieke domein zijn mensen in loondienst schaars. Door de vergrijzing wordt dit alleen maar schaarser. Zzp’ers losten deze krapte voor een deel op.

Bedrijven schakelden freelancers in om projecten op te pakken, een vacature tijdelijk te vervullen tot er een vaste medewerker werd gevonden, of om pieken op te vangen. Dat wordt straks minder eenvoudig.

Inzet minimaliseren

Op dit moment worden zzp’ers vaak fulltime en langdurig ingezet. De webmodule geeft daar flinke strafpunten voor. Dat betekent dat opdrachtgevers zzp’ers alleen nog parttime kunnen inhuren op kortlopende projecten.

Wat te doen? Haal de samenwerking aan met bureaus zoals koen. Met een bemiddelaar loopt niet de opdrachtgever, maar de bemiddelaar het risico.

Het artikel gaat hieronder verder.

Dit betekent de webmodule zzp voor zzp’ers

Freelancen wordt minder aantrekkelijk. Niet alleen door de mogelijke komst van de webmodule zzp, maar ook door een lagere belastingaftrek.

Vaker via bemiddelaars

Je krijgt het lastiger om geschikte opdrachten te vinden of als ondernemer te starten. “Met huidige opdrachtgevers moet je een andere relatie aangaan. Bijvoorbeeld parttime inzet en kortere projecten. Langdurig en fulltime bij één opdrachtgever zit er niet meer in,” weet Robert.

Daarnaast zullen opdrachtgevers hun zzp’ers vaker doorverwijzen naar bureaus zoals koen. Je wordt dan bemiddeld, waarbij het detacheringsbureau de risico’s draagt en de opdrachtgever niet.

Het artikel gaat hieronder verder.

Webmodule zzp niet voor zzp’er

Als zzp’er kun je overigens niet gebruikmaken van de webmodule. Alleen de opdrachtgever en bemiddelaar kan dat. Wel kun je een ondernemerscheck doen om te bepalen of de Belastingdienst jou als ondernemer ziet.

Is het antwoord ja? Dan betekent dit niet automatisch dat een opdrachtgever jou probleemloos kan inhuren. Dat is echt afhankelijk van de opdracht en de uitkomst van de webmodule.

Blijf alert

Op 1 januari lopen standaard veel opdrachten af. Als de webmodule zzp doorgaat, zal dit zeker onrust opleveren. Hou de ontwikkelingen dus goed in de gaten en ga tijdig in gesprek met je opdrachtgevers.

Veel gedoe? Overweeg dan een vast dienstverband. Bijvoorbeeld bij koen. Je werkt dan aan afwisselende projecten, dus houdt de variatie waaraan je gewend bent als zzp’er.

"Langdurig en fulltime bij één opdrachtgever zit er niet meer in voor zzp'ers."

Dit betekent de webmodule zzp voor bemiddelaars

De bemiddelaar wordt de opdrachtgever in de nieuwe webmodule. Zij lopen vooraan het risico op naheffingen op sociale premies.

Daarom zullen bureaus liever mensen in vaste dienst nemen en die uitlenen aan de opdrachtgever. Toch verwacht Robert niet dat er door de webmodule veel zzp’ers vrijkomen die in loondienst willen.

“Terug naar loondienst betekent meer zekerheid, maar vaak ook een lager netto salaris.” Als de economie een langdurige klap krijgt door de coronacrisis, dan komen er waarschijnlijk wel meer zzp’ers beschikbaar voor een vaste baan.

Gaat de webmodule er echt komen?

Dat is afhankelijk van de pilotresultaten. koen houdt jou op de hoogte van de ontwikkelingen. En wil je sparren over je flexibele schil en capaciteitsvraagstukken, dan zijn wij er voor jou.

meer ontdekken