Blog

het verhaal van Naomi, jeugdconsulent
Terug naar overzicht
ervaringen overheid

het verhaal van Naomi, jeugdconsulent

Naomi Muller is jeugdconsulent bij koen en zit momenteel op opdracht bij de gemeente waar jaarlijks één van de grootste popfestivals wordt gehouden: Pinkpop. En dan hebben we het natuurlijk over de gemeente Landgraaf. Het is goed te zien dat de gemeente Landgraaf trots is op dit evenement. Het gemeentegebouw hangt vol met canvas, posters en schilderijen van alle Pinkpop edities. Onze collega’s Alexander en Sjors liepen een dag met Naomi mee om te kijken hoe het is om jeugdconsulent te zijn.

een dag mee met jeugdconsulent Naomi

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

Even voorstellen

“Hoi, ik ben Naomi en met veel plezier werk ik als jeugdconsulent bij de gemeente Landgraaf. Sinds 2015 valt de jeugdwet onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Het is mijn taak om te analyseren wat de hulpvraag is van zowel de ouders als jeugdigen en aan de hand daarvan de juiste hulpverlening in te zetten zodat jeugdigen zich op zo’n goed mogelijke en veilige manier kunnen ontwikkelen. Hierin werk ik nauw samen met ketenpartners. Hierbij te denken aan scholen, huisartsen en consultatiebureaus. In mijn rol als jeugdconsulent ben ik dus de zichtbare schakel tussen cliënt, hulpverlening en ketenpartners.”

Jeugdconsulent word je niet, dat ben je

Toen Naomi jong was, wist ze al dat ze jeugdconsulent wilde worden. Op de middelbare school kwam Naomi erachter dat met mensen werken echt iets is wat ze wilde. Maar niet het SPH, het echte hulpverleners vak waarin je behandelaar wordt of begeleider. Daarom heeft ze na haar de middelbare school de studie toegepaste psychologie gevolgd.

Toegepaste psychologie is een heel breed vlak waarbij het menselijk gedrag in zijn geheel wordt besproken. Tijdens haar studie in 2015 is de jeugdwet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente gaan vallen in het sociaal domein. Hierdoor kwam de gemeente onder meer op het vizier van Naomi en besloot ze stage te gaan lopen bij de gemeente Voerendaal als jeugdconsulent. Naomi: “Dit was mij zo goed bevallen waardoor ik wist dat ik jeugdconsulent wilde worden na mijn studie”.

"De gesprekken die ik heb gehad, waren heel amicaal en persoonlijk. Dit gaf de doorslag om bij koen aan de slag te gaan."
Naomi

Hoe word je jeugdconsulent?

Jeugdconsulent worden begint bij het hebben van het juiste diploma. Hiervoor zijn verschillend HBO-opleidingen voor. Naomi: “En daarnaast heb ik ook het geluk gehad dat ik mijn stage heb mogen volgen bij een gemeente als jeugdconsulent. Daar heb ik de juiste ervaring opgedaan”.

Wat doe je op een dag als jeugdconsulent?

“Mijn dag als jeugdconsulent is eigenlijk nooit hetzelfde. Het varieert van crisissen en veel huisbezoeken naar een dagje op kantoor administratie, rapportages en veel telefoongesprekken met cliënten, instanties als scholen, huisarts en zorginstellingen voeren. Ik ben eigenlijk de verbindende factor tussen de hulpverlener en de cliënt en alle instanties die daartussen zitten. Verder zijn de taken als jeugdconsulent erg divers.”

Waarom ben je aan de slag gegaan bij koen als jeugdconsulent?

“Ik ben met koen in contact gekomen via Alexander Dassen (recruiter). Alex is een goede vriend van mij en vertelde dat hij een leuke vacature als jeugdconsulent voor mij had. De gesprekken die ik daaropvolgend met Amber (consulent sociaal domein) heb gehad waren heel amicaal en persoonlijk. Juist het persoonlijke trok mij erg aan en gaf de doorslag om bij koen aan de slag te gaan. Daarnaast kan ik bij koen trainingen en opleidingen volgen die heel goed aansluiten, zodat mijn kennis niet achterblijft bij die van mijn collega’s bij de gemeente”.

"Werken als jeugdconsulent geeft mij enorm veel voldoening. Wetende dat ik wat kan betekenen voor jongeren en ouders die ondersteuning nodig hebben. Een simpel berichtje van een ouder met: 'Naomi, bedankt voor alles' maakt mijn dag!"
Naomi

Heeft koen jouw verwachtingen waar gemaakt? Ben je gegroeid sinds je bij koen bent gaan werken?

“Ik heb nog steeds wekelijks goed contact met mijn contactpersonen bij koen en iedereen bij koen is altijd bereidt om mijn vragen te beantwoorden of om mee te denken met verschillende vraagstukken. De samenwerking loopt dan ook erg goed. koen heeft mij de kans geboden om nog meer kennis op te doen van de jeugdwet en ben ik hierin zeker gegroeid. Binnenkort start ik, via koen, met een tweetal cursussen. Ik ga aan de slag met Focus op Veiligheid en Contextuele Hulpverlening. Veel zin in!”

Wat zou je nog willen ontwikkelen? hoe helpt koen jou daarbij?

“Wanneer de kans zich voordoet zou ik mij graag willen ontwikkelen tot gedragswetenschapper. Zo kan ik altijd voor een gemeente binnen Team Jeugd aan de slag, maar wel vanuit een geheel andere invalshoek. koen helpt mij door samen met mij een route uit te stippelen. Samen kijken we naar de mogelijkheden om dit te realiseren en of dit haalbaar is naast mijn huidige werkzaamheden.”

voorop lopen bij koen

Zoek jij afwisseling én zekerheid in je werk? Bij koen kom je in een groeiversneller. Met uitdagende projecten bij verschillende opdrachtgevers. Projecten die passen bij je ambities. Gewoon vanuit een vast contract bij koen. Ontdek wat werken bij koen inhoudt en vind jouw jeugdconsulent vacature.

meer ontdekken