

Wat doet een jeugdconsulent?
Als jeugdconsulent help en ondersteun je jeugdigen en gezinnen wanneer zij moeilijkheden ervaren. En zij hier met hulp van het consultatiebureau, de school of de huisarts niet uitkomen. Lees hoe de waardevolle rol van jeugdconsulenten bij gemeenten eruit ziet in het sociaal domein.
Wat doet een jeugdconsulent precies?
Een jeugdconsulent komt in actie bij (ernstige) gezinsproblemen. Denk aan (v)echtscheidingen, misbruik en mishandeling. Of andere vormen die de rust en veiligheid van het kind aantasten.
Sinds 2015 is de Jeugdwet van kracht. Vanaf dat moment zijn gemeenten verantwoordelijk voor de hulp en ondersteuning van kinderen. Jeugdconsulent vacatures zijn daarom ook veelal bij gemeenten. Gemeenten moeten ouders helpen bij de opvoeding. De jeugdconsulent handelt naar de Jeugdwet. Daarbij staat de opvoeding en ontwikkeling van de jeugdigen te allen tijde centraal.
Wat zijn de belangrijkste taken van een jeugdconsulent?
De taken van een jeugdconsulent zijn erg divers en breed. Elke situatie is tenslotte weer anders en vraagt om een eigen aanpak. Primair zorgt een jeugdconsulent voor de juiste hulp en maatvoorzieningen wanneer dit de ouders op eigen kracht niet lukt. Samen met het gezin bekijk je wat en wie er nodig is om de situatie te veranderen. Daarvoor ga je met het gezin in gesprek en bespreek je de hulpvraag. De leefomgeving van het kind komt ook aan bod. Denk aan vrienden, familie, school en sportclub.
Op basis van het gesprek maakt de jeugdconsulent het plan van aanpak. Wat is situatie en wat hebben het kind en de ouders nodig? Welke hulp kan het gezin zelf vragen aan bijvoorbeeld familie of vrienden? En welke maatvoorzieningen zijn er nodig zijn om het gezin ondersteuning te bieden?
De jeugdconsulent verbindt de juiste hulpverleners aan het gezin en neemt indien nodig de beslissingen. Tijdens het gehele traject houdt de jeugdconsulent de touwtjes in handen en pakt hij of zij de regie binnen het gezin.
Het artikel gaat hieronder verder.
jeugdconsulent Naomi aan het woord

Welke rol speelt de Jeugdwet?
De jeugdconsulent biedt jeugdzorg uit naam van de gemeente. Daarmee is de Jeugdwet onlosmakelijk verbonden met de jeugdconsulent. Op 1 januari 2015 is de Jeugdwet ingegaan. Vanaf dat moment viel de Jeugdwet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Het uitgangspunt van de Jeugdwet is het versterken van de eigen kracht van de jeugdige en het gezin.
In de Jeugdwet zijn alle wettelijke taken van de gemeente vastgelegd. Deze wet regelt de verantwoordelijkheden voor preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen en jongeren en hun ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen.
Naast de Jeugdwet bestaat ook de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het doel van de WMO is dat burgers die problemen ondervinden met zelfstandig wonen toch langer thuis kunnen blijven wonen. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij oudere mensen, mensen met een beperking of bij jeugdigen binnen verstoorde gezinssituaties. Naast de Jeugdwet heeft de jeugdconsulent in sommige gevallen ook met WMO te maken.
Welke competenties heb je nodig?
Je komt in actie bij (ernstig) verstoorde gezinssituaties. Binnen het gezin heerst doorgaans veel onrust en spanning, maar ook ontkenning. De jeugdconsulent moet problemen in één oogopslag kunnen herkennen en daarop kunnen anticiperen, stressbestendig zijn, rust uitstralen en anderen gerust kunnen stellen. Conflicten kunnen vermijden, maar wel op het juiste moment tegengas kunnen geven en daadkrachtig en besluitvaardig zijn. Je kunt goed netwerken en weet heel goed de juiste hulpverleners aan elkaar te koppelen. Bekijk alle competenties van een jeugdconsulent die je nodig hebt.
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant
Waar werkt een jeugdconsulent?
Het jeugddomein is vrij nieuw binnen het sociaal domein, volop in ontwikkeling en breed georiënteerd. Dit maakt het ook erg interessant om binnen te werken. Sinds 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van jeugdigen en voor een veilige leefomgeving. Alle gemeenten in Nederland hebben daarvoor (jeugd)consulenten. Zij maken vaak deel uit van een wijkteam en werken nauw samen met andere zorgprofessionals.
Weleens gedacht aan werken op projectbasis? Dan doe je uitdagende opdrachten bij verschillende gemeenten. Zo leer je steeds nieuwe omgevingen en mensen. En kom jij in een groeiversneller. Bij koen krijg jij afwisseling én zekerheid. Plus volop ontwikkelmogelijkheden. Ontdek meer over werken bij koen.
Welke doorgroeimogelijkheden heb je?
Doorgroeien bij koen is goed mogelijk. Via diverse opleidingsmogelijkheden kun jij je verbreden. Of juist specialiseren en doorgroeien naar bijvoorbeeld senior jeugdconsulent of beleidsadviseur jeugd. Ook kun je doorgroeien naar andere hoge functies binnen de gemeente, zoals management- en bestuursfuncties.
Heb je minimaal 3 jaar ervaring met jeugdzorg en herken je onveilige en ongezonde opvoedsituaties en signalen van kindermishandeling? Dan kun je doorgroeien naar senior jeugdconsulent. Als senior houd jij je bezig met het oplossen van meer complexe participatieproblemen. Je beschikt over effectieve communicatie- en vraagtechnieken. Ook weet je rapportages en beschikkingen op te stellen. Daarnaast kun je goed de balans vinden tussen zakelijkheid en sensitiviteit. De senior jeugdconsulent voedt beleidsadviseurs met informatie over kwalitatief en efficiënte jeugdhulpvoorzieningen.
ook interessant
Wat verdien je in de jeugdzorg?
Het salaris van de jeugdconsulent is verschillend en hangt af van je werkervaring, leeftijd en kennis. Naast het salaris spelen ook de secundaire arbeidsvoorwaarden een rol. Daar verdien je tenslotte ook mee.
Welke opleiding heb je nodig?
Hoe word je jeugdconsulent? Er zijn diverse opleidingen tot jeugdconsulent. Deze zitten vooral in de sociale en psychologische hoek. Verder is het belangrijk dat je tijdens je studie de nodige werkervaring op doet bij gemeenten. Pas afgestudeerden komen zonder werkervaring vaak moeilijk bij gemeenten binnen. Dankzij het netwerk van koen en de nauwe contacten met diverse gemeenten heeft koen vaak ingangen die pas afgestudeerden niet kunnen vinden.
werken via koen
Bij koen lopen we voor jou voorop. Je komt bij koen in dienst en werkt op projectbasis aan uitdagende opdrachten bij gemeenten. Wij zorgen voor opdrachten die aansluiten bij je ambities en kennisniveau. Dat kan door ons uitgebreide netwerk in de publieke sector door heel Nederland. Naast toffe opdrachten krijg je bij koen ook veel ontwikkelmogelijkheden zoals trainingen en opleidingen. Zo kom jij in een groeiversneller.
Jeugdconsulent vacatures
Zie jij een baan als jeugdconsulent bij koen helemaal zitten? Bekijk onze jeugdconsulent vacatures of stuur een open sollicitatie.