Blog

zo ziet de industriële automatisering er morgen uit
Terug naar overzicht
projecten techniek

zo ziet de industriële automatisering er morgen uit

Industriële automatisering en robotisering. Niets nieuws meer aan. Maar wat gebeurt er als je data gebruikt om de processen te verbeteren, machines verbindt met het netwerk en productielijnen onderling met elkaar laat communiceren? En in hoeverre is Nederland al bezig met deze nieuwe industriële revolutie? Slimmerik Jelle Kelder (34) vertelt je alles over Industry 4.0.

Vol inzetten op software

De vraag naar software engineers groeit. En terecht. “De Tesla’s, Amazons en Albert Heijns van deze wereld zetten vol in op software om hun processen te automatiseren en manarm te kunnen produceren,” weet Jelle, software engineer bij koen.

Industry 4.0 is de volgende stap in industriële automatisering en robotisering. Denk aan automatisch orders aanmaken, machines aansturen vanuit de cloud en productielijnen (en onderdelen daarbinnen) onderling met elkaar laten communiceren. Het doel? Meer waarde bieden voor de klant.

"Zolang je data niet in een context zet, interpreteert en gebruikt voor procesverbetering, heeft het geen zin om ermee aan de slag te gaan."
Jelle

Data interpreteren

Met deze ontwikkelingen kun je sneller en goedkoper produceren. Meer kwaliteit, meer equipment efficiency, maar minder storingen. Machines en programma’s worden tenslotte niet ziek. Ook maken ze minder fouten.

Om Industry 4.0 te realiseren, is de juiste data cruciaal volgens Jelle. “Data verzamelen is kinderspel. Maar zolang je die data niet in een context zet, interpreteert en gebruikt voor procesverbetering, heeft het geen zin om ermee aan de slag te gaan.”

Het verhaal gaat hieronder verder.

Autonoom draaien

Na zijn opleiding logistiek management kwam Jelle bij zijn eerste werkgever Ahold Coffee Company met industriële automatisering in aanraking. Zij hielpen hem zich om te scholen met een opleiding bij Dirksen. Inmiddels werkt hij alweer 10 jaar als software engineer, waarvan de laatste 2,5 jaar bij koen in de high tech.

Met software voor PLC’s zorgt hij voor de besturingen, maar ook de rapportages van productielijnen. Op basis van de klantvraag bedenkt Jelle een functioneel ontwerp, programmeert de software en zorgt dat een lijn of machine autonoom kan draaien. Zonder tussenkomst van een operator dus.

"Eén robot kan verschillende verpakkingen grijpen met verschillende formaten en vormen. Van tandpasta tot toiletpapier. Voorheen kon een robot maar één product aan."
Jelle

Voorbeelden in levende lijve

In hoeverre is Nederland al bezig met Industry 4.0? Jelle kent zeker enkele koplopers. Denk aan Vanderlande met een volledig geautomatiseerd testmagazijn voor Albert Heijn in Zaandam. Er komen bijna geen mensen meer aan te pas.

“Robots picken de orders. Eén robot kan verschillende verpakkingen grijpen met verschillende formaten en vormen. Van tandpasta tot toiletpapier. Voorheen kon een robot maar één product aan,” schetst Jelle.

Vervolgens zetten robots de orders klaar op pallets. Ze kunnen zelf bepalen – aan de hand van de doosformaten – hoe ze de pallets het beste kunnen stapelen. Ook dat kon eerst maar op één manier.

En wat denk je van productielijnen die niet meer lineair hoeven te produceren, maar in cellen kunnen werken? Zo kun je heel snel een exemplaar van je product opleveren en in de klantvraag voorzien. Hier is onder andere robotleverancier KUKA mee bezig.

Leuke vraagstukken

Aan welke projecten heeft Jelle al mogen bijdragen? Hij heeft in de tuinbouw het interne transport van bloemen geoptimaliseerd. Met slimme programma’s worden de bloemen automatisch rondgereden en bewaterd. Als ze groot genoeg zijn, rijden ze zo de plukafdeling in.

Het verhaal gaat hieronder verder.

Ook heeft hij het hele proces overgezet en geautomatiseerd toen een leverancier in de zetmeelindustrie overstapte naar een andere fabrikant. Momenteel zit hij op een project in de infrastructuur en automatiseert hij bruggen, sluizen en tunnels.

Klinkt als iets heel anders, maar is dat ook zo? “Qua programmeren lijkt het allemaal meer op elkaar dan je denkt. Bij infrastructuur zijn de processen zelfs iets makkelijker dan in de voedselindustrie. De veiligheid staat voorop, dus stoplichten en wegbewijzering moeten vooral communiceren met voertuigen. Dat zijn leuke vraagstukken.”

Nieuwe oplossingen

Jelle is het liefst bezig met ontwerpen. Nieuwe oplossingen bedenken en ideeën tot leven zien komen. De snelle en diverse voedselindustrie vindt hij enorm interessant door de complexe installaties die nodig zijn. “Iedereen komt dagelijks met voeding in aanraking, dus de maatschappelijke bijdrage is groot.” Maar alle projecten in Industry 4.0 zijn interessant voor deze slimmerik.

Ontwikkeling voorop

Hoe Jelle bij koen terecht is gekomen? Hij werd benaderd door zusterbedrijf Voort. Tijdens het gesprek bleek hij beter bij koen te passen: veel afwisseling en groeiversnelling door op projectbasis te werken. “Ik koos voor koen omdat zij achter je staan. En jouw ontwikkeling voorop stellen. Dat vind ik heel belangrijk. De flexibiliteit in projecten voor verschillende opdrachtgevers maakt het leuk en uitdagend.”

voorop lopen in je vak

Wil jij aan de slag bij vooraanstaande hightech bedrijven? Kom werken bij koen. Je doet afwisselende projecten bij verschillende opdrachtgevers. Projecten van de toekomst die jou uitdagen. Gewoon vanuit een vast contract. Plus je krijgt volop opleidingsmogelijkheden. Bekijk de hightech vacatures of kom eens vrijblijvend kennismaken.

 

meer ontdekken