wat doet een test engineer taken

wat doet een test engineer (taken en competenties)

Benieuwd wat een test engineer doet in de high tech? Als je deze baan overweegt, wil jij je natuurlijk goed oriënteren. Past de functie van test engineer echt bij jou? Ontdek wat een test engineer is, welke taken je hebt en welke competenties dit van je vraagt.

Wat is een test engineer?

Een test engineer ontwerpt en begeleidt testen van machines, robots, automatiseringssystemen, apparatuur en producten. Een nieuw model automotor of een nieuwe productierobot kan niet zomaar in gebruik worden genomen. Hier gaat eerst een proces van testen aan vooraf om de veiligheid en kwaliteit te garanderen.

De test engineer is gedurende het hele project betrokken en overziet de ontwikkeling en ingebruikname. Ook kan je betrokken worden bij het testen van al bestaande systemen. Je specialiseert je vaak in een bepaalde categorie: software, system of electrical.

Het artikel gaat hieronder verder.

Wat zijn de taken van een test engineer?

Je achterhaalt fouten, bugs en onvolkomenheden. De taken omvatten:

 • Testmethoden ontwikkelen en specificaties opstellen
 • Tools verzorgen om de testen te kunnen uitvoeren
 • Resultaten analyseren
 • Risico’s, problemen en oorzaken achterhalen
 • Adviseren over verbeteringen
 • Rapporteren over onderzoeken en geconstateerde issues

wat is high tech?

De high tech sector kenmerkt zich door innovatie en geavanceerde producten. Het staat bekend om de vooruitstrevende technieken zoals robotisering, Artificial Intelligence, Big Data en meer. High tech bedrijven werken vaak samen met wetenschappers en uitvinders. Zo worden bijvoorbeeld elektrische auto’s met betere accu’s of slimmere medische apparatuur ontwikkeld.

Bij high tech bedrijven kan je denken aan automotive, lucht- en ruimtevaart, telecommunicatie, home appliances, medical en optical solutions en printingsolutions.

Het artikel gaat hieronder verder.

welke competenties heeft een test engineer nodig?

Voor deze rol beschik je over kennis en kunde zoals:

 • Een diploma in ICT, mechanical engineering, electrical engineering, werktuigbouwkunde of mechatronics
 • Een certificering zoals ISTQB of TMap® of de bereidheid deze te halen
 • Ervaring met agile en scrum
 • Kennis van testtechnieken
 • Analyseren en problemen oplossen
 • Communiceren
 • Nauwkeurigheid en oog voor detail
 • Gestructureerd werken
 • Resultaatgedreven
 • Ervaring met programmeren, scripten en testautomatisering in Python, Robot Framework, Cucumber, Selenium, UFT, C/C++ en C# is een pre.

Met wie werk je samen?

Je werkt meestal in een team met andere test engineers. Daarnaast zit je vaak in projectteams waarin je samenwerkt met andere specialisten. Denk aan software engineers, electrical engineers, mechanical engineers, projectleiders, en werkvoorbereiders. Je wordt aangestuurd door de testmanager of projectleider.

Het artikel gaat hieronder verder.

waar kan je werken?

Je kan aan de slag bij high tech bedrijven in bijvoorbeeld automobielindustrie, medische apparatuur, huishoudelijke apparaten, machinebouw, lucht- en ruimtevaart en telecommunicatie. Ook bij nutsbedrijven, adviesbureaus of ingenieursbureaus zijn banen genoeg te vinden. Je baankansen zijn erg goed met een hbo-diploma of hoger, want test engineer is een schaars beroep. Nog weinig ervaring? Ook voor junior test engineers zijn er voldoende banen. Ruim een derde van de test engineer vacatures staat open voor iemand met 0 tot 5 jaar werkervaring.

test engineer worden bij koen

Wil je jouw groei versnellen en werken aan afwisselende projecten? Overweeg dan bij koen te komen werken. Je komt in vaste dienst bij ons en werkt op projectbasis bij verschillende opdrachtgevers. Zekerheid én afwisseling dus.

Je leert steeds nieuwe omgevingen en mensen kennen. Zo groei je razendsnel verder. Ook krijg je volop ontwikkelmogelijkheden. Met trainingen, opleidingen en een persoonlijk ontwikkelplan bijvoorbeeld. Heb je lef en wil je voorop lopen? Dan is werken bij koen iets voor jou.

test engineer vacatures

Snel aan de slag in een uitdagend project? Bekijk dan direct de test engineer vacatures van koen of stuur een open sollicitatie.

meer ontdekken