Blog

vlog Marjolein: Smart City Expo Barcelona
Terug naar overzicht
ervaringen overheid

vlog Marjolein: Smart City Expo Barcelona

koen verzorgde voor Marjolein Pauly, beleidsadviseur innovatie, de excursie naar de Smart City Expo World Congres in Barcelona. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement voor de publieke sector wordt gekeken hoe andere Smart City steden, zoals Singapore maar ook Amsterdam, omgaan met o.a. innovatie, duurzaamheid en high tech. Zodat steden van elkaar kunnen leren.

En daardoor is de Expo dè ontmoetingsplek voor overheden, bedrijven, entrepreneurs, steden en onderzoekscentra. En voor professional Marjolein, beleidsadviseur innovatie en deelneemster aan het koen high potential programma, natuurlijk ook dé plek om bij te zijn. Ze maakte een vlog over haar belevenissen.

"koen heeft me geholpen met het starten van mijn carrière en mij de kans gegeven om naast de baan ook deel te mogen nemen aan het high potential programma."
Marjolein

excursie Smart City Expo in Barcelona

Deze excursie was een mooie aanvulling op het high potential programma dat Marjolein bij koen volgt. Zo kan Marjolein zich binnen haar functie verder ontwikkelen en haar kennis delen bij de opdrachtgever gemeente Sittard-Geleen, waar zij op project zat.

Marjolein: “De expo had al een tijdje mijn aandacht, zowel vanuit professionele interesse als persoonlijke nieuwsgierigheid. Ik mis zo’n opzet in Nederland. In Barcelona staat jaarlijks al het vernieuwende op het gebied van Smart City wereldwijd bij elkaar. Dit jaar was het ook nog eens ingestoken op de actuele thema’s als circulaire economie, data, healthy urban living, resilience, safety & security en urban mobility.

Innovatie, duurzaamheid, healthy living

Het thema van afgelopen editie was ‘Steden om in te leven’. Daarbij gaat het om de transformatiestrategieën van steden. Met andere woorden: hoe worden metropolen voor burgers optimale locaties om in te leven, te werken en zich te kunnen ontwikkelen.

Ook was het Holland Paviljoen op de Expo met een stand aanwezig, want ook Amsterdam hoort inmiddels samen met steden zoals Barcelona en Kaapstad bij de koplopers in het toepassen van Smart City-concepten.

Marjolein: “Het is goed om te horen hoe andere landen met de Smart City thema’s omgaan. Hoe staat Nederland er vervolgens in en de gemeente waar ik op project zat, gemeente Sittard-Geleen? Zitten we op het juiste spoor of is er nog flink wat werk aan de winkel en hoe kunnen we dat vervolgens procesmatig goed inrichten?”

de vlog van Marjolein op Smart City Expo - deel 1

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

de vlog van Marjolein op Smart City Expo - deel 2

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

wereldwijd Smart City

Marjolein hoopte vooral te ontdekken hoe andere steden omgaan met het thema Smart City, en bijvoorbeeld ook het thema privacy dat vandaag de dag een steeds belangrijker thema wordt. Maar ook wat op dit moment allemaal al kan en bestaat, maar bijvoorbeeld nog niet in Europa toegepast wordt.

“Tijdens de Expo was duidelijk dat er een groot contrast zit tussen hoe Europa het thema Smart oppakt en hoe andere werelddelen hiermee omgaan. Met name op het gebied van privacy. Daar wordt wereldwijd veel over gesproken, maar hier zie je fysieke voorbeelden van. Ook was het mooi en inspirerend om te horen dat de stad Athene die zware crisis heeft gekend, uitgeroepen was tot meest innovatieve stad van 2018. Sommige landen/ gemeente focussen zich op hele specifieke thema’s en vraagstukken die opgelost moeten worden. Andere zijn nog zoekend naar de juiste aanpak. Overal is het goed om te zien dat de maatschappij er veel meer bij betrokken wordt en de inwoner centraler staat.”

"Meedoen aan het high potential programma leek me een mooie kans om meer te leren over een gemeentelijke organisatie en alle procedures, regels en wetgeving die hier bij komen kijken."
Marjolein

Wat heeft de Smart City World Expo jou verder gebracht?

“De trip naar de Expo was heel nuttig en heeft mij veel gebracht, zowel kennis als de juiste Nederlandse contacten. Gek genoeg lukte het netwerken in een andere stad zoals Barcelona beter dan in Nederland zelf. Het waren lange dagen, maar daarentegen veel nieuwe kansen voor de gemeente besproken. Ook zijn er al verschillende afspraken in Nederland ingepland en zijn we inmiddels al een stap verder gegaan in vervolgtrajecten. Het Smart Stedenbouw met de Future City Foundation is daar één van.

Samen proberen we antwoord te krijgen op hoe het ontwerp van de stad/ gemeente, met alles wat er nu al mogelijk is, er straks uit gaat zien. De kennis die ik bij de Expo heb opgedaan, wat er per thema allemaal in de wereld en Nederland speelt, de laatste trends en wat er fysiek al bestaat, helpt daar natuurlijk zeker bij. Conclusie: ik neem veel kennis mee naar huis, zowel procesmatig als productmatig. De uitdaging ligt er dan ook voornamelijk in deze kennis toepasbaar te maken binnen mijn eigen werkveld en organisatie.”

Waar wil je staan over 5 of 10 jaar?

“koen heeft me geholpen met het starten van mijn carrière en mij de kans gegeven om naast de baan ook deel te mogen nemen aan het high potential programma (HPP)  voor het ruimtelijk domein. Ik hoop over 5 a 10 jaar nog altijd de vrijheid in mijn werkzaamheden te hebben die ik nu ondervind.

Het is lastig om een functienaam te noemen wat ik over 10 jaar wil zijn. Ik denk namelijk dat binnen het ruimtelijk domein, in combinatie met innovatie en het thema Smart City (data), er wel eens wat functies en werkzaamheden kunnen gaan veranderen. Hierdoor zullen de komende jaren ook gemeentelijke organisaties organisatorisch veranderen. Ik hoop mee te kunnen gaan in deze verandering en hoop daar ook een rol in te spelen. Zodat de veranderingen  op de juiste manier plaats gaan vinden. Zolang ik plezier blijf hebben in mijn werk pak ik aan wat op mijn pad komt.”

"Het fijne van de opleiding was dat we zelf ook casussen uit de praktijk aan konden dragen en hier werden de lessen op aangepast."
Marjolein

wat vind je van het high potential programma?

“Destijds toen dit eenjarige startte begon ik ook net met mijn nieuwe en eerste baan. koen heeft aan mij gevraagd of ik één van de deelnemers wilde worden van het programma. Dat leek me een mooie kans om meer te leren over een gemeentelijke organisatie en alle procedures, regels en wetgeving die hier bij komen kijken.

Het programma was voor mij iets teveel gefocust op het juridische deel en minder op het innovatieve ruimtelijke deel. Dit bevestigde wel voor mij dat mijn interesse echt uitgaat naar het vernieuwen van de openbare ruimte en de kansen die daar liggen. Het fijne van de opleiding was dat we zelf ook casussen uit de praktijk aan konden dragen en hier werden de lessen op aangepast.”

versnel je groei

Zin in afwisseling én zekerheid in je werk? Kom werken bij koen. Je komt in vaste dienst en werkt op afwisselende projecten. Bij verschillende opdrachtgevers. Ook krijg je volop opleidingsmogelijkheden. Zo vergroot je jouw kennis en kunde in rap tempo. Bekijk de ruimtelijk domein vacatures of kom eens vrijblijvend kennismaken.

meer ontdekken