Beleidsmedewerker Tom klom van mbo naar master

Beleidsmedewerker Tom klom van mbo naar master
Terug naar overzicht
ervaringen overheid

Beleidsmedewerker Tom klom van mbo naar master

De Limburgse Tom Jakobs (31) heeft niet wat je noemt een standaard CV. Hij begon met mbo-3 en eindigde met een universitaire master. Nu buigt hij zich over maatschappelijke vraagstukken. Hoe complexer, hoe beter. Dit is het verhaal van een doorzetter die wist dat er meer in hem zat.

Tweestrijd

Op een dag in het najaar van 2018 rinkelde de telefoon tweemaal. De eerste beller was Parool, gevolgd door NRC. Of Tom Jakobs iets wilde vertellen over zijn afstudeeronderzoek naar de verbijsterende tweestrijd binnen de gemeente Amsterdam over massatoerisme.

“Het ene kamp pleitte voor de economische voordelen van de mensendrommen op de Dam,” steekt Tom enthousiast van wal. “Het andere kamp zag hoe de leefbaarheid en woningmarkt eraan gingen. Door die verdeeldheid kwam er van de aanpak niets terecht.”

Stomverbaasd

Eigenlijk zou Tom een heel ander onderzoek doen, maar dat idee kieperde hij in de prullenbak na een heidag die hij mocht bijwonen. De sessie was bedoeld om concrete plannen te maken. Het bleef echter bij onderling geruzie.

“Ik zat met open mond te luisteren en wilde meteen weten hoe de tweestrijd het beleid saboteerde. Toen ben ik dat gaan onderzoeken. De media smulden ervan. Ik heb de artikelen hier nog liggen!”

"Ik wil de hele gemeenschap van dienst zijn. Laat mij maar beleid ontwikkelen het college adviseren, dan geniet ik!”
Tom

Niet vanzelfsprekend

Hij mag met recht trots zijn op zijn afstudeeronderzoek en ontwikkeling. Een universitaire studie was voor Tom niet vanzelfsprekend. Hij begon zijn loopbaan met mbo-3 toerisme, maar werd lusteloos van het idee zijn hele leven de receptie van een vakantiepark te bemannen.

Hij voelde dat hij meer kon. Tom vond het aan zichzelf verschuldigd om te ontdekken wat dan precies. Waar het plafond lag? Daar zou hij vanzelf achter komen.

Doorleren

De logische stap vooruit was mbo-4. Die opleiding knalde Tom er in amper een jaar doorheen, zodat hij op het hbo terecht kon. Maar ook de bacheloropleiding toerisme bleek zijn honger naar kennis en kunde niet helemaal te kunnen stillen. Door met de masteropleiding tourism, leisure and environment in Wageningen. Zou het hem lukken?

Het artikel gaat hieronder verder.

Worden wie je bent

Tom had er negen jaar naar toegewerkt. Negen jaar lang leren, oefenen, reflecteren, overdenken en verdiepen gecombineerd met allerlei stages en bijbanen. Nu slaakte hij een zucht van verlichting. In de master kon hij eindelijk zijn hersenen eens goed laten kraken.

De opleiding prikkelde hem, activeerde hem. Het lokte hem uit om breder te kijken. Naar maatschappelijke, sociale onderwerpen. Hij begon boeken en documentaires te verslinden naast zijn studie en werd een vertrouwd gezicht bij Pakhuis de Zwijger, een platform voor maatschappelijke dialogen. “Mijn masterjaren hebben me gevormd en maakten overduidelijk wat ik belangrijk vindt. Het verschil maken voor de gemeenschap,” verklaart Tom.

Grote impact

Maar hoe kon hij die maatschappelijke bijdrage vormgeven? Het antwoord kwam in de vorm van een vacature die Toms hartslag deed versnellen. De gemeente Horst aan de Maas zocht een beleidsmedewerker vrijetijdseconomie. Ertoe doen, dit was zijn kans.

Zijn werk als beleidsmedewerker zou van invloed zijn op duizenden ondernemers en ruim 42.000 inwoners. Laat staan de miljoenen toeristen die jaarlijks het gebied bezoeken. En Tom verlangde al een tijdje terug naar het Noord-Limburgse land van de asperges, bossen en gastvrijheid. Het klonk ideaal.

"Ik ben ook supergeïnteresseerd in het ruimtelijk en sociaal domein. Daarbinnen valt zo veel te betekenen voor de gemeenschap. Bij koen zijn die mogelijkheden er en kan je altijd een leuke overstap maken. Je krijgt een kijkje in de keukens van verschillende beleidsvelden."
Tom

Echte voldoening

Of de praktijk net zo rooskleurig zou uitpakken, was nog maar de vraag. Tom had tijdens zijn afstudeeronderzoek immers van dichtbij gezien hoe het ambtelijke apparaat kan tegenwerken. Dat belette hem niet de sprong te wagen. Het werk als beleidsmedewerker bleek op z’n lijf geschreven.

“Als ik een ondernemer spreek, ga ik direct nadenken hoe ik diens ervaringen en wensen kan vertalen naar een beleid waar iedereen iets aan heeft,” glundert Tom. “Natuurlijk is het mooi om die ene ondernemer te helpen, maar ik wil de hele gemeenschap van dienst zijn. Laat mij maar beleid ontwikkelen het college adviseren, dan geniet ik!”

Vliegende start

Gelukkig voor koen was Tom na twee jaar toe aan meer afwisseling. In maart 2021 is hij begonnen met werken bij koen en kon hij ook direct een vliegende start maken bij opdrachtgever gemeente Deurne. Daar gaat hij de nieuwe visie op vrijetijdseconomie omzetten in concreet beleid en projecten begeleiden. Ook houdt hij zich bezig met cultuur, subsidies en ondersteuning.

“Ik ben ook supergeïnteresseerd in het ruimtelijk domein en sociaal domein. Daarbinnen valt zo veel te betekenen voor de gemeenschap. Bij koen zijn die mogelijkheden er en kan je altijd een leuke overstap maken. Je krijgt een kijkje in de keukens van verschillende beleidsvelden. Zo kan je blijven leren en ontwikkelen. Dat gaf voor mij de doorslag om voor koen te kiezen. Naast het leuke contact en het vaste contract natuurlijk. Ik heb actief gesolliciteerd en bij koen kreeg ik direct een mooi voorstel. Afwisseling in combinatie met zekerheid is voor mij ideaal.”

Word jij Toms collega?

Als slimmerik bij koen werk je aan uitdagende projecten. Zo leer je steeds nieuwe omgevingen, mensen en werkwijzen kennen. Wij noemen dat de groeiversneller. Bekijk direct onze overheid vacatures of kom eens een bakkie koffie drinken.

meer ontdekken