
Blog
zo kreeg Van Oord grip op project Afsluitdijk met een PowerBI dashboard
Een kolossaal project betekent kolossaal veel data. 90 jaar na de bouw van de Afsluitdijk wordt deze sterker en hoger gemaakt met onder andere 75.000 betonblokken en extra spuisluizen. Hoe houd je de controle? 3D-specialist en programmeur Maarten ’t Hart verzorgde een dashboard om het project goed te monitoren.
Versnipperde informatie
Baggermaatschappij Van Oord bouwt mee aan de nieuwe Afsluitdijk. Er werken verschillende teams aan, die de werkzaamheden, risico’s, financiën en eisen beheren in verschillende systemen. Denk aan Relatics, Sharepoint en Navisworks.
Hoe breng je al die stukjes informatie samen? Je wilt tenslotte op tijd kunnen bijsturen en ook anticiperen op wat er gaat komen. Dat kan alleen als je inzicht hebt in hoe het project ervoor staat. Liefst in één oogopslag.

Realtime grafieken
3D-specialist en programmeur Maarten ‘t Hart (37) werkte via koen bij Van Oord tussen mei 2018 en december 2020. Het procesmanagement had een enorme behoefte aan een dashboard met realtime informatie in overzichtelijke grafieken. Maarten heeft daarvoor een live-koppeling aangelegd tussen PowerBI en de verschillende systemen.
Die koppeling was onmisbaar. Zonder een automatisch dashboard moet je continu bij alle teams de data opvragen en dit overtikken in een Excelbestand. “Dan weet je: dit is hoe we er drie weken geleden voor stonden,” grapt Maarten. “Het is tijdrovend, foutgevoelig en je loopt altijd achter de feiten aan.”
Het verhaal gaat hieronder verder.
ook interessant

Slim omgaan met data
De data bestaat al binnen de organisatie. Maartens taak was die data automatisch ophalen en doorvertalen in PowerBI grafieken. Daarvoor moest hij in alle systemen een ‘deur openzetten’ om de data eruit te trekken en om te vormen tot een plaatje.
Let wel, we hebben het hier over enorme hoeveelheden informatie. De data wordt dagelijks geüpdatet in PowerBI. Als de data niet op een efficiënte manier wordt opgehaald, duurt dat ophalen te lang en krijg je een onverbiddelijke query time-out.
Maarten moest er dus slim mee omgaan. Denk aan: meerdere grafieken genereren uit dezelfde informatiebundel. “Niet voor elke afzonderlijke grafiek steeds bijna dezelfde data uit de systemen exporteren, want dan liep de boel vast.”
De noot kraken
Het leukste aan dit project was de ‘noot kraken’. Als echte slimmerik geniet Maarten ervan om voor het eerst een koppeling werkend te krijgen. Bij Relatics was daar weinig nuttige informatie over te vinden. Sterker nog, andere programmeurs raadden het af op forums.

Relatics kan alleen data exporteren met een SOAP-protocol, maar dat protocol ligt bij PowerBI bepaald niet voor de hand. Toen Maarten uiteindelijk een stukje informatie gekoppeld kreeg, sprong hij een gat in de lucht. “Ik wist, nu zit er een gat in de noot en gaat het lukken.”
Op onderzoek uit
Minstens zo uitdagend was achterhalen waar de data zich bevond. De procesmanager bij Van Oord wist precies welke informatie hij wilde terugzien in het dashboard. Vervolgens ging Maarten met alle betrokkenen praten over de locatie van al die verschillende stukjes data, hoe die data eruit zag en hoe dit omgevormd kon worden tot grafiek. Veel onderzoekwerk dus om z’n tanden in te zetten.
Uitdagend project
Ook kwam er tussendoor een wens bij. Onveilige situaties worden met foto’s gemeld in de Van Oord-app Say Yes to Safety. Het procesmanagement wilde die app graag aan PowerBI koppelen. Dat betekende naast systemen ook servers met elkaar laten communiceren, want de app draait op een eigen server.
Om dit op te lossen programmeerde Maarten een tussenstap. Hij heeft hiervoor een koppeling gelegd tussen de Say Yes to Safety server van Van Oord en Relatics. De stap van Relatics naar PowerBI had hij al gemaakt. Met Relatics als tussenstation kon de data uit de app dus over naar PowerBI.
Echter moesten de systemen hiervoor wel aangespoord worden. Relatics en de Say Yes to Safety app zijn beide passieve programma’s die op een order wachten. Relatics kan de app geen order geven en andersom ook niet. Daarom schreef Maarten ook een programma die automatisch de data van de een ophaalt en naar de ander overzet.
Het verhaal gaat hieronder verder.
ook interessant
Stukje bij beetje
Maarten kon echt zijn kennis en kunde kwijt in dit omvangrijke project. “Ik kon lekker nadenken over oplossingen en tackelde steeds een stukje.” PowerBI was nieuw voor hem en ook leerde hij nieuwe programmeertalen zoals Power Query. Het dashboard draait inmiddels al twee jaar en is grotendeels uitontwikkeld. Tot 2021 onderhield Maarten het samen met collega’s, waarbij hij zich vooral toelegde op complexe verbetervragen.
Liever moeilijk
Complexiteit maakt hem blij. Wiskunde, aardrijkskunde en informatica trokken hem al van jongs af aan. Maarten wilde deze vakken praktisch kunnen toepassen en echt iets concreets maken. Daardoor bleven werktuigbouwkunde, civiele techniek en informatica over als mogelijke studiekeuzes.
Informatica viel af omdat hij ook inhoudelijke kennis wilde opdoen over hetgeen hij zou programmeren. Omdat civiele techniek duidelijke geografische aspecten heeft, koos hij daarvoor met een specialisatie in wegontwerp. “Dat zijn geometrische puzzels,” stelt Maarten. Het programmeren heeft hij zichzelf vervolgens aangeleerd. Met succes kunnen we wel stellen!
Ook aan de slag op gave projecten?
koen zoekt altijd slimmeriken in de techniek. Je bent bij koen in vaste dienst en werkt op projectbasis bij leuke opdrachtgevers. Afwisseling, maar ook zekerheid dus. Iets voor jou? Check snel de techniek vacatures of kom eens vrijblijvend kennismaken.