Blog

Robert deelt de highlights van 12,5 jaar koen in het publiek domein
Terug naar overzicht
ervaringen overheid

Robert deelt de highlights van 12,5 jaar koen in het publiek domein

Ondanks een flinke financiële crisis zet Robert Pachen door met Staatvast, de voorloper van koen binnen het publiek domein. Nu viert hij zijn 12,5 jarige jubileum bij koen. En kan hij met trots zeggen dat we uitdagend en afwisselend werk bieden aan 260 professionals in het publiek domein. Robert blikt terug op de weg van kindje naar volwassen bedrijf.

Het verschil maken

Het detacheringsbureau waar Robert Pachen een speciale vestiging voor de overheid opbouwde, besluit dat specialisme los te laten. Zoekende naar een nieuwe uitdaging komt hij in contact met de directeuren van KP&T, een voorloper van zusterbedrijf Voort. Robert heeft het idee om samen met hen een nieuw overheidslabel op te richten. Na vele gesprekken is het in februari 2009 een feit. Er wordt een nieuw bedrijf opgericht.

Dat is Staatvast, met een verfrissende kijk op werken bij de overheid. “We wilden voorop lopen door kansen en mogelijkheden te zien voor professionals en overheden,” legt Robert uit. “Vanuit lokale binding wilden we echt betrokken zijn bij wat er speelde. Door de ideale match te vinden konden professionals en opdrachtgevers allebei groeien.”

"Tijdens de crisis hadden we ook buiten de overheid kunnen kijken. Maar we hebben bewust vastgehouden, want we zijn overtuigd van het concept."
Robert

Veel mensen werkloos

Robert start in eerste instantie alleen en bouwt in het zuiden een netwerk op in het ruimtelijk domein. Het eerste jaar maakt hij een vliegende start. Maar dan slaat de crisis toe. Bouwprojecten schuiven op de lange baan. Veel mensen in de vergunningverlening en verordening raken werkloos. Er zijn in overheidsland geen opdrachten meer te vinden. Was dat het dan?

Geloven in jezelf

Het is een forse tegenslag. Toch weet Robert van geen stoppen. Hij gelooft rotsvast in de toegevoegde waarde van interimprofessionals. Slimmeriken die op projectbasis gemeenten vooruit helpen met hun specialisme. En ondertussen zelf genieten van veel afwisseling in het werk.

Hij gaat door en leidt een junior accountmanager op. Samen blijven ze netwerken binnen de overheid. “De crisis kan niet eeuwig duren, dacht ik. De vraag komt een keer weer,” stelt Robert. “We hadden ook buiten de overheid kunnen kijken naar sectoren waar nog wel banen waren. Maar we hebben bewust vastgehouden, want we zijn overtuigd van het concept.”

Het artikel gaat hieronder verder.

Groeikansen benutten

Dat werpt z’n vruchten af. Na drie loodzware jaren is er in 2013 sprake van groei. Dat komt omdat het team bleef praten met kandidaten en opdrachtgevers. Juist ook in de tijd dat er geen opdrachten waren. “Daar waren mensen ons dankbaar voor. Omdat wij toen aan hen dachten, zijn ze bij Staatvast in dienst gekomen of met ons gaan samenwerken.”

Hetzelfde jaar ontstaat er ook een grote kans in het sociaal domein. De participatiewet betekent dat gemeenten veel meer bevoegdheden krijgen om mensen te begeleiden naar betaald werk. Door die toename in verantwoordelijkheden is er veel vraag naar interimprofessionals in het sociaal domein. Robert neemt Chantal Maaskant in dienst en samen zetten ze die nieuwe tak op.

Tweede vestiging

Vanuit de vestiging Weert pionieren ze, breidt het team zich steeds verder uit en groeit Staatvast naar 100 professionals in dienst. Op een gegeven moment denkt Robert: kunnen we wat we in Weert hebben geleerd en opgetuigd ook toepassen elders in het land? Zodoende komt er in maart 2016 een vestiging bij in de regio Rotterdam. Samen met Lobke van der Vlies zet hij een netwerk op vanuit een huurkantoortje waar amper twee bureaus passen.

Die jaren maakt hij heel wat kilometers, maar hij krijgt er ook enorm veel energie van om een nieuwe vestiging vorm te geven. Uiteindelijk lukt het om een nieuw kantoor te openen in Capelle aan den IJssel.

"We willen de kennis en kunde van professionals vergroten om zo henzelf en opdrachtgevers vooruit te helpen. Ik geloof heel sterk in die visie en we zien dat het aanslaat."
Robert

Verbeterde visie

Ook daarna houdt de groei aan. Staatvast wordt onderdeel van The Employment Group (TEG), een holding met verschillende flexbedrijven die vanuit TEG gefaciliteerd worden op het gebied van administratie, HR, finance en marketing. Een hele omslag. “Ik was met Staatvast gewend om alles zelf uit te denken. Contracten, salarishuizen, bonussystemen, alles. Nu krijgen we daarvoor ondersteuning vanuit TEG,” legt Robert uit.

Na wat aftasten neemt de samenwerking een hoge vlucht. Staatvast wordt in een nieuw jasje gestoken met koen in 2019. De grootste verandering? “We zijn professionals meteen in vaste dienst gaan nemen wanneer ze bij ons beginnen. Ook zetten we stevig in op hun ontwikkeling. We willen hun kennis en kunde vergroten om zo henzelf en opdrachtgevers vooruit te helpen. Ik geloof heel sterk in die visie en we zien dat het aanslaat.”

Klein blijven

Inmiddels heeft koen vijf vestigingen en een team van 15 gedreven collega’s die slimmeriken en opdrachtgevers in het publieke domein aan elkaar verbinden. En Robert? Die is nog lang niet klaar met pionieren. Zo is hij erop gebrand om professionals van koen de komende acht jaar voorop te laten lopen in de Omgevingswet. Door hen tijdens de implementatiefase van de wet steeds op te leiden in alle ontwikkelingen en uitdagingen.

“Ik kijk graag vooruit in plaats van achteruit. Hier kan dat. Ik voel me echt een ondernemer en ben supertrots op wat we allemaal bereikt hebben. Vooral op de samenwerking met de directie, met alle collega’s en met TEG. Groter worden door klein te blijven, dat is wat ik belangrijk vind. koen is en blijft persoonlijk in de aanpak.”

Gefeliciteerd met 12,5 jaar, Robert! We zijn onwijs blij met jou aan het roer van het publieke domein bij koen. Op naar nog vele mooie jaren, projecten en groeikansen

word jij de collega van Robert?

Bij koen krijgt jouw ondernemersgeest vrij baan. Barst je van de ideeën, kom dan bij ons werken als accountmanager of recruiter. Gegarandeerd plezier in je werk door de allerleukste collega’s, korte lijnen, een open sfeer en een werkplek waar je jezelf mag zijn.

meer ontdekken