Dit verzin je niet: het project van Paul komt wel heel dichtbij

Dit verzin je niet: het project van Paul komt wel heel dichtbij
Terug naar overzicht
projecten techniek

Dit verzin je niet: het project van Paul komt wel heel dichtbij

Nietsvermoedend opent Paul van den Boogaard een nieuwe projectaanvraag bij zijn opdrachtgever BAM voor de verbouwing van een kantoorruimte. Als werkvoorbereider W is hij dat wel gewend. Hij verwacht dan ook de gebruikelijke aanvraag aan te treffen. Maar dan valt zijn oog op een verrassend detail.

Leuke ontdekking

Paul werkt sinds zes jaar bij koen voor verschillende opdrachtgevers. De afgelopen twee jaar coördineert hij bij BAM Bouw en Techniek een groot aantal installatieprojecten. Eén daarvan is Secoya, een kantorencomplex in Utrecht op het businesspark Papendorp.

BAM heeft het onderhoudscontract voor alle installatieprojecten bij Secoya. Zodoende krijgt Paul een aanvraag binnen voor de verbouwing van een nieuwe huurder. Zijn blik gaat naar de bedrijfsnaam. Hij moet even twee keer kijken. Wat blijkt? Het gaat om koen, zijn eigen werkgever.

“Ik riep meteen mijn collega’s erbij, want dit verzin je niet. Via mijn opdrachtgever mag ik het nieuwe kantoor van mijn werkgever realiseren! Ik weet wie er komen te werken, dus voor wie ik het doe.”

"Ik ben blij dat ik een bijdrage mag leveren aan het nieuwe kantoor van koen."
Paul

Belangrijke installaties

Bij het huren van een kantoorruimte komt meer kijken dan alleen de bureaus neerzetten. De ruimte wordt leeg opgeleverd. De huurder bepaalt waar de muren, werkplekken en pantry’s komen. De installatietechniek speelt een sleutelrol in de verbouwing. De systemen moeten tenslotte aangepast worden aan de wensen en inrichting van de huurder.

Voor een fijne temperatuur en gezonde lucht zijn goede HVAC-systemen belangrijk (Heating, Ventilation and Air Conditioning). Storende geluiden moeten zo veel mogelijk geabsorbeerd worden met akoestische slangen, zodat collega’s geen last van elkaar hebben. En wat denk je van de aanvoer van schoon water en afvoer van vuil water?

Dit valt allemaal onder werktuigbouwkundige installaties: het domein van Paul.

Veelzijdige rol

Bij een nieuw project begint Paul met het werk opnemen en de werktekeningen controleren. Vaak moet hij dan nog van alles uitzoeken en berekenen. Denk aan luchtsnelheden, volumestromen en overstroomverbindingen om de luchtkwaliteit te reguleren. Vervolgens maakt hij calculaties en werkplanningen.

Ook stelt hij de materiaallijsten op. Hij bestelt alle materialen en zorgt dat de monteurs het werk kunnen uitvoeren. Tijdens de uitvoering stuurt hij de monteurs en onderaannemers aan. “Een monteur belde bijvoorbeeld of ik langs wilde komen. In het nieuwe kantoor komen belcabines. Die moeten natuurlijk ook geventileerd worden. Maar er waren op die plek nog geen luchtkanalen en de akoestiek is ook een punt. Het geluid in een belcabine mag niet naar buiten lekken via de luchtkanalen.”

Ter plekke heeft Paul met de monteurs een nieuw traject voor de ventilatie gevonden in het plafond. “Oplossingen vinden altijd wel hun weg, in dit geval letterlijk en figuurlijk.”

Het artikel gaat hieronder verder.

Goede oplossingen

Inmiddels heeft Paul al diverse projecten bij Secoya gerealiseerd. Tweemaal per week is hij op locatie te vinden om een ronde langs de projecten te maken en met monteurs te overleggen. Zodoende kent hij de installaties en welke mogelijkheden er zijn.

Een voorbeeld: koen zit op de begane grond met daaronder de parkeergarage. De vloer kan niet zomaar opengelegd worden om de afvoer voor de vaatwasser aan te leggen. “Er is een makkelijkere oplossing: een Sanibroyeur. Die pompt het grijze water naar boven naar een al bestaande afvoerinstallatie,” legt Paul uit.

“Elk gebouw heeft weer bijzonderheden en uitdagingen. Naast kantoorgebouwen doe ik bijvoorbeeld ook projecten voor het groene datacenter van Rabobank en het laboratorium van Nutricia Research. Dat houdt het werk als werkvoorbereider afwisselend.”

Fijne samenwerking

Paul is gespecialiseerd in werktuigbouwkundige installaties. Maar hoe zit het met de elektrische voorzieningen? Een kantoor kan tenslotte niet zonder verlichting, stroom, data- en communicatienetwerken, veiligheidssystemen en brandmeldingssystemen.

Een BAM-collega is verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding van alle elektrotechnische installaties. “Het fijne van BAM is dat alle disciplines bij elkaar zitten op het kantoor in Bunnik. Dat schakelt makkelijk en zorgt voor een goede communicatie. Het is een fijne club. De collega’s nemen echt de stap extra voor elkaar.”

Paul voelt zich er helemaal bij horen. Bij BAM én koen. Want ook met koen heeft hij regelmatig contact. “We gaan om de paar maanden lunchen en praten over veel meer dan alleen werk. Als ik hulp nodig heb, zijn de collega’s van koen er voor mij. Ze zijn meegaand en luisteren goed. Ik ben blij dat ik een bijdrage mag leveren aan hun nieuwe kantoor.”

Wij ook, Paul! Bedankt voor je inzet

werkvoorbereider vacatures

ook interessant