
Blog
grenzen verleggen: maintenance engineer Jonathan stapt in data science
Een keer cryptomunten verliezen en direct een computerscript schrijven om dat voortaan te voorkomen. Wie doet dat nou? Voor Jonathan Avnon (38) spreekt het voor zich. Maar hij heeft geen idee dat het een carrièreswitch veroorzaakt. Koen helpt hem te ontwikkelen van maintenance naar data engineer. “Het zou veel makkelijker zijn om maintenanceprojecten voor mij te vinden. Koen zorgt juist voor opdrachten in data science.”
Teleurstellende keuze
Op zijn zestiende schaft Jonathan een brommer aan. Al snel trekt hij die uit elkaar en leert hij elke moer kennen. Het verbaast dan ook niemand dat hij zich inschrijft voor de studie werktuigbouwkunde. Hoewel hij het diploma haalt, is hij teleurgesteld in de opleiding.
“Ik leerde van alles een beetje. Tegen de tijd dat ik net geïnteresseerd raakte in een onderwerp, was het vak alweer voorbij.”
Hij is iemand die zich graag vastbijt. Of dat nou in motoren is, de bbq’s die hij maakt van oude munitiekisten of zijn werk als maintenance engineer.
Verdieping en afwisseling
Als maintenance engineer maakt hij het onderhoudsplan en stuurt hij de onderhoudswerkzaamheden aan. Jonathan is de eerste die denkt: dat kan efficiënter. Voorbeelden genoeg waarbij hij het werk in een fractie van de tijd doet als zijn voorganger. Gewoon door slimme oplossingen te bedenken en het werk handiger aan te pakken.
Bovendien wil hij geprikkeld worden. Daarom gaat hij in verschillende industrieën aan de slag. Olie en gas, staalbouw, voedselproductie, fittingen, noem maar op. Zo blijft het werk afwisselend.
Maar als hij zich voor de lol in crypto verdiept, wordt alles anders.
Koerswijziging
Van tevoren heeft Jonathan geen idee wat deze hobby teweegbrengt. Hij speelt wat met crypto, ziet zijn geld verdampen en duikt eens goed in de ‘regels’. Wanneer moet je nou kopen en verkopen? Hij besluit een script te schrijven. Zo komt er een melding op zijn telefoon wanneer het slim is om naar zijn portfolio te kijken.
Dit wakkert zijn interesse in data engineering aan. Bovendien blijkt hij zijn vindingrijkheid, analytische vermogen en verbeterdrang erin kwijt te kunnen. Het zet hem aan het denken: kan ik hier mijn werk van maken? En hoe dan?
Het artikel gaat hieronder verder.
ook interessant

Passende opdrachten
Jonathan beseft dat hij niet van de een op andere dag aan de slag kan als data engineer. Hij moet langzaamaan zijn kennis en kunde vergroten. Bij koen krijgt hij de kans zich verder te ontwikkelen in data science. Eén opdracht per keer.
“Detacheren trok me aan vanwege de afwisseling. Van elke opdracht kan ik weer leren. Ik heb gewoon gesolliciteerd en uitgelegd waar ik naar op zoek ben. Koen denkt mee en zoekt opdrachten binnen mijn data-ambitie. Ze gaan niet voor de makkelijkste optie, maar kijken wat goed is voor mij. Dat is de kracht van koen.”
Gewoon doen en leren
In juni 2022 start Jonathan op zijn eerste opdracht bij Stedin. Hij werkt als maintenance engineer om het onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk te coördineren. Daarnaast is er ruimte om dataklussen op te pakken. Denk aan Excelbestanden efficiënter maken, data verzamelen en dashboards bouwen.
“Ik kreeg twee weken de tijd om een dashboard in PowerBI op te zetten. Maar ik wist nog helemaal niets van deze tool,” lacht hij. No-nonsense als hij is, gaat hij het gewoon doen. “De meeste tijd heb ik gestoken in het leren van PowerBi. Vervolgens heb ik in 1,5 dag het dashboard gebouwd. Dat was heel leerzaam.”
Alles geregeld
Op een gegeven moment is de uitdaging eruit. Zijn accountmanager Rob van Nieuwenhuijzen ziet dat. Rob besluit een nieuwe opdracht voor Jonathan te vinden. “Hij speelt goed in op de dingen die bij mij spelen. We bespreken regelmatig hoe het gaat met mijn ontwikkeling en uitdaging. Ik wil gewoon lekker kunnen werken. Koen regelt de rest, dus ik hoef me nergens zorgen om te maken.”
Productie analyseren
In maart 2023 start Jonathan met zijn tweede opdracht bij HB RTS als production analyst. Een mooie opdracht bij een leuk bedrijf. HB RTS wast verschillende soorten supermarktkratten. In Utrecht staat een wasstraat zo groot als een voetbalveld. Zo’n 2 miljoen kratten gaan maandelijks door deze productielijn.
Jonathan onderzoekt hoe de productie geoptimaliseerd kan worden. Daarvoor moet hij weten wat de beperkende factoren zijn. Van alle onderdelen meet hij wat de machine per minuut kan verwerken per krattype. Vervolgens creëert hij een matrix om de beperkende factoren per krattype in kaart te brengen. “Met deze inzichten kan de productie sneller en stabieler worden gemaakt.”
Het artikel gaat hieronder verder.
Een rondleiding bij HB RTS
Foto’s: Jonathan laat accountmanager Rob de productielijn zien van HB RTS in Utrecht.
Dashboarding opzetten
Ook is hij bij HB RTS bezig een dashboard te maken om de productie, voorraad, onderhoud en incidenten te kunnen monitoren. Het lastige: de informatie staat op verschillende plekken verspreid.
Jonathan koppelt al die databronnen aan elkaar door een relationeel model te bouwen in PowerBI. Door relaties tussen de bronnen te programmeren, kan hij de juiste informatie uit verschillende bronnen halen en laten samenkomen in het dashboard. Ook moet hij ervoor zorgen dat de informatie via een eenduidig format ingevuld wordt. “Dat is een leuke uitdaging!”
Kick van verbeteren
Uitdaging vindt Jonathan belangrijk in het werk en dat geldt ook voor een doel hebben. Hij is trots als hij iets heeft gecreëerd of verbeterd. “Met onderhoud is dat vrij lastig. Ik zie niet echt een groot verschil nadat ik mijn werk heb gedaan. Bij data engineering wel.”
Daarom is hij veel liever bezig met optimaliseren. Hij vergelijkt het met het formule 1 team. Het doel is niet om de racewagens te onderhouden, maar om ze steeds een paar milliseconden sneller te laten rijden. “Daar zit de kick in. Die kick vind ik beslist bij koen.”
De collega van Jonathan worden?
Wil jij net als Jonathan steeds nieuwe ervaringen opdoen? Bij koen kom je in een groeiversneller. Je krijgt een vast contract en afwisselende opdrachten. Bekijk onze industrie vacatures of laat je vrijblijvend adviseren.