Blog

vlog: Wmo consulent Chantal beklimt de Grand Ballon in Frankrijk
Terug naar overzicht
ervaringen overheid

vlog: Wmo consulent Chantal beklimt de Grand Ballon in Frankrijk

Na hard trainen en voorbereiding heeft koen-professional Wmo consultent Chantal van Birgelen met een driewiel-ligfiets de top van de 1.325 meter hoge Grand Ballon bereikt. Dit deed ze voor Stichting Omni Sportief. Deze stichting zet zich o.a. in voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel en wil met de opbrengst aangepaste fietsen aanschaffen.

"Mijn persoonlijke drive is om te kijken waar mijn grenzen liggen. Ik was altijd erg sportief. Na mijn studie kreeg ik last van mijn spieren. Ik ben zelfs tot mijn nek verlamd geweest. Dat was eng."
Chantal

topprestatie

“Waarom ik mee doe aan dit doel is om meer aandacht te geven aan mensen die hersenletsel hebben opgelopen. Zij strijden vaak tegen een onzichtbare aandoening zoals een verstoorde prikkelverwerking. Dit brengt onbegrip met zich mee.” zegt Chantal.

En Chantal weet daar alles van. Zelf heeft ze 15 jaar lang in een rolstoel gezeten en sinds kort loopt zij met ortheses. Vallen en weer op staan. Blijven doorzetten en uiteindelijk de Grand Ballon beklimmen. Daar moet je lef en karakter voor hebben. koen was er bij om Chantal te steunen en speciaal voor ons heeft Chantal een vlog gemaakt van haar reis naar de top.

vlog naar de top

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

Ongehoorde klim

“De beklimming was overigens behoorlijk pittig maar goed te doen. De stijgingspercentages variëren tussen de 5 en 10%. En dat 22 kilometer lang….de laatste 7 km waren het zwaarst en ben ik in de 1e versnelling naar boven gefietst. Ik was echter de eerste fietser die met een bepaalde trapondersteuning de berg heeft beklommen. De fabrikant kon niet beloven of de motor van de accu’s het hielden, omdat hij het nog nooit had gehoord dat iemand dit zou gaan doen. Gelukkig is er niets ‘ontploft’.”

Wie is Chantal?

Chantal woont sinds 1998 in Tilburg en komt oorspronkelijk uit een klein dorpje in de buurt van Roermond. Voor haar studie Economie is ze in Tilburg beland en sindsdien niet meer weggegaan. Naast haar werk als Wmo consulent is ze ook lid van de Sociale Raad in Tilburg.

Hoe is Chantal bij koen terechtgekomen?

“Via internet heb ik me bij veel bureaus ingeschreven en met ze in gesprek geweest. Daarbij kwam ik erachter dat er twee soorten bureaus zijn: de ene gaat voor de snelle match waarbij niet gekeken wordt naar de ontwikkeling en groeipotentie van de persoon. Het andere type bureau is koen en stelt de persoon centraal. Zij hebben aandacht in mensen en investeren in hen op basis van wie ze zijn en wat ze kunnen. Bij deze menselijkere benadering voel ik me thuis. Dat waardeer ik erg in koen.”

"koen stelt de werkzoekende centraal. Zij hebben aandacht in mensen en investeren in hen op basis van wie ze zijn en wat ze kunnen. Bij deze menselijkere benadering voel ik me thuis."
Chantal

Waarom doe je mee aan de Grand Ballon?

Chantal heeft vroeger veel met haar ouders in de bergen gewandeld. Ze was toen ze een tiener was ook erg sportief en deed veel aan sport. Na haar studie kreeg ze ineens heel veel last van haar spieren. Op een dag na een normale hardlooptraining voelde ze het.. er was iets goed mis. Haar been voelde vreemd en zwak aan. Uiteindelijk is dat ook in haar andere been, romp en armen geslagen. “Ik ben zelfs tot mijn nek verlamd geweest. Dat was best eng. Inmiddels weet ik wat ik moet vermijden om geen terugvallen meer te krijgen. Het gaat nu jaren goed en ik heb er goed mee leren omgaan.”

Het doel van Chantal om mee te doen aan de Grand Ballon is om meer aandacht te geven aan hersenletsel en de problematiek die hun naasten ervaren. Ook zij strijden vaak mee. Hun leven staat net als de cliënt op z’n kop. De impact op het gezin is groot met vrij vaak ook een scheiding van het huwelijk tot gevolg”. Dit komt omdat omdat de partner niet meer degene is waarvoor ze hebben gekozen. Bij een hersenletsel kan vaak het karakter drastisch veranderen”, zegt Chantal.

Daarnaast was het doel van Chantal meer mensen met en zonder beperking enthousiast te krijgen om te gaan bewegen en voor volgend jaar mee te gaan. “Het is mentaal en lichamelijk erg gezond om te bewegen, je gedachten even op wat anders zetten en nieuwe mensen ontmoeten”. Vanuit de stichting was natuurlijk ook het doel om driewiel-ligfietsen te kopen.” We hebben nu ruim € 9.000,- binnengehaald aan sponsorgeld. Daarvan kunnen we al 3 fietsen kopen.”

“De bergen hebben me altijd geboeid en met zit skiën kom ik er al jaren. Maar nu ik sinds een half jaar weer kan lopen doordat ik orthesen heb, kwam het doel wel heel dichtbij om weer op de top van een berg te kunnen staan. En dat is gelukt! Mijn persoonlijke drive om de Grand Ballon te beklimmen is om te kijken waar mijn grenzen liggen”.

Wat heb je gedaan aan training voor dit doel?

“Ik ben sinds zomer vorig jaar gestart om deel te nemen aan (lig)fietstochten. Daarbij ben ik verschillende keren met een fietsvriendin de Limburgse heuvels en Nijmegen gaan testen. Om extra kracht te krijgen in mijn benen ging ik wekelijks bij de fysio fitnessen en zwemmen. En daarnaast heb ik me ook thuis suf getraind op een step-apparaat”.

Volgend jaar gaat Chantal nog een keer de Grand Ballon beklimmen. Haar doel is om haar tijd van 3,5 uur te verbeteren. “Ik kijk er nu alweer naar uit! Maar voor nu eerst nog even nagenieten”, zegt Chantal.

meer ontdekken