Grenzen verleggen: Sav’s evolutie als jeugdconsulent in genderdiversiteit

Grenzen verleggen: Sav’s evolutie als jeugdconsulent in genderdiversiteit
Terug naar overzicht
ervaringen overheid

Grenzen verleggen: Sav’s evolutie als jeugdconsulent in genderdiversiteit

Iedereen verdient het om gezien, gehoord en gerespecteerd te worden. In de realiteit is dat allesbehalve vanzelfsprekend. Sav Radakovic (29, die/diens) strijdt voor een inclusieve maatschappij als jeugdconsulent en voorlichter in genderdiversiteit. “Koen zorgt dat ik mijn expertise kan inzetten en bijvoorbeeld transjongeren kan ondersteunen.”

Eigen zoektocht

Genderdiversiteit draait om het erkennen van de verschillende genderidentiteiten en – expressies die er bestaan. Sav voelt zich bijvoorbeeld niet thuis in de traditionele hokjes van man of vrouw. Wat volgt is een zoektocht naar diens eigen genderidentiteit. Door de ontdekkingsreis kan Sav de non-binaire identiteit omarmen en het ook openhartig uiten.

Met de eigen ervaring als leidraad heeft deze jeugdconsulent een schat aan expertise verzameld over genderdiversiteit. Dat blijkt een troef in het werk. Gemeenten staan te springen om de kennis en kunde. Het is dan ook geen verrassing dat 60% van Sav’s caseload inmiddels om transgender jongeren gaat.

"Ik kan echt een verschil maken voor jeugdigen."
Sav

Verandering nodig

Het werk van een jeugdconsulent begint met gesprekken met de jeugdige en het gezin. Tijdens de gesprekken komen verschillende leefgebieden aan bod. Dit is bedoeld om zorgvuldig te inventariseren wat er speelt. Vervolgens maakt de consulent een plan om vanuit de gemeente de juiste zorg en ondersteuning te bieden.

Gender is momenteel geen onderdeel van de inventarisatie. Sav pleit voor verandering. “We bespreken wel standaard seksualiteit, dus waarom niet ook gender? Dit zorgt dat gendervraagstukken eerder boven tafel komen en we betere hulp kunnen geven.”

Voor transjongeren valt de hulp nog niet mee. De academische ziekenhuizen hebben jarenlange wachtlijsten. Daarom pakt Sav ook een stuk uitvoerende hulpverlening beet naast het werk als regievoerder. Denk aan counseling en voorlichting geven. “Dat is heel leuk. Ik kan echt een verschil maken voor deze jeugdigen.”

Betrokkenheid managen

Als kind droomt Sav echter niet van een carrière als jeugdconsulent. Die wil lange tijd geschiedenisleraar worden, maar kiest toch voor een studie maatschappelijk werk aan Avans. “Ik ben gewoon mijn gevoel gevolgd en dat bleek een goede keuze.”

Sav gaat bij Frontlijn in Rotterdam aan de slag als hulpverlener voor kwetsbare zwangere vrouwen. Werk met veel voldoening, maar ook veel betrokkenheid. “Cliënten gaan je echt zien als vriend. Ik wilde op een gegeven moment iets verder afstaan van de hulpverlening.”

Het artikel gaat hieronder verder.

Nieuwe rol

Sav maakt de overstap naar Veilig Thuis op het advies en meldpunt. Het is een coördinerende rol: screenings doen, de hulpvraag in kaart brengen en de hulpverlening aansturen. Desondanks gaat het om heftige situaties rondom huiselijk geweld en (kinder)mishandeling.

Het thuiswerken door de coronapandemie maakt het steeds ingewikkelder om werk en privé te scheiden. Na 3,5 jaar is Sav toe aan iets anders. Maar welke functie het moet worden, staat nog helemaal open.

Makkelijke keuze

Sav houdt van afwisseling, uitdaging en nieuwigheid. Op LinkedIn stuit die toevallig op koen. De interesse is meteen gewekt door de kans om verschillende opdrachten te doen. Er volgen leuke gesprekken over de wensen en ambities van Sav. Op basis daarvan adviseert koen de rol van jeugdconsulent.

“Het contact met koen was heel menselijk en prettig. Bovendien is het een inclusief bedrijf, wat voor mij prioriteit heeft. Het ging heel snel. Ik was op vakantie met mijn vrouw en stond op Schiphol nog dingen te regelen!”

"Ik heb het gevoel dat koen het beste met mij voor heeft."
Sav

Aan de slag

In juli 2022 komt Sav in dienst bij koen. Diens vaste accountmanager Jordi Maes regelt drie mogelijke opdrachten. De keuze valt op Delft Support. Deze organisatie werkt in opdracht van gemeente Delft en wil meer kennis over genderdiversiteit in huis halen. Daarnaast gaat Sav zich bezighouden met complexe casussen rondom veiligheid.

Omdat dit de eerste opdracht is als jeugdconsulent, verdiept die zich razendsnel in de Jeugdwet. De wet bepaalt waar de jeugdige en het gezin recht op hebben. Maar het is een complex systeem van regelgeving en financiering.

“Het is soms echt puzzelen en dat vind ik ook leuk. Het geeft een kick om verder te komen met een lastige casus. Andersom kan het wel frustrerend zijn. Gelukkig haal ik ook veel energie uit mijn collega’s door van elkaar te leren.”

Groeien met supervisie

Over leren van collega’s gesproken. Elke zes weken doet Sav mee aan supervisie met andere jeugdconsulenten van koen. Ze bespreken ervaringen uit de werkpraktijk met elkaar en reflecteren op hun handelen.

“Iedereen werkt voor verschillende gemeenten en heeft weer andere ervaringen. De wisselwerking met collega’s maakt het heel waardevol. Ik krijg inzichten die ik anders misschien niet zou krijgen. En het telt ook nog eens mee voor de SKJ-registratie.”

Onafhankelijke supervisor

Voor de supervisie schakelt koen een onafhankelijke supervisor in. Die begeleidt de bijeenkomsten van de jeugdconsulenten. Zo is de supervisie niet alleen waardevol voor ieders groei, maar voldoet het ook aan de voorwaarden van de SKJ.

SKJ is het beroepsregister voor jeugdprofessionals. Met de SKJ-registratie tonen zij hun bekwaamheid aan. Ontwikkeling is een voorwaarde om de registratie te behouden. Bijvoorbeeld met supervisie en bijscholing.

Het artikel gaat hieronder verder.

Voor jou voorop

Sav vindt ruimte voor groei erg belangrijk. Ook wil die een werkgever met aandacht voor de mens, een persoonlijke relatie en de vrijheid om zichzelf te zijn. Bij koen komt dat allemaal samen.

“Ik heb het gevoel dat koen het beste met mij voor heeft. Het contact is transparant en de lijnen zijn kort. Het is ook fijn dat ik bij mijn accountmanager Jordi even kan ventileren als een casus tegenzit. Meestal is hij nog meteen bereikbaar ook.”

Toekomstplannen

Naast het werk bij koen geeft Sav voorlichting over genderdiversiteit en lhbti+. Zo kan die onwetendheid aanpakken, meer mensen raken en meebouwen aan een inclusieve samenleving. In de toekomst wil Sav zich nog meer focussen hierop.

Maar eerst zit de opdracht voor Delft Support er na een jaar op. In juli 2023 start Sav op de volgende opdracht als jeugdconsulent voor de gemeente Breda. Het enthousiasme spat ervan af. “Koen had weer meerdere opties en gemeente Breda was mijn eerste keuze. Deze opdrachtgever wil ook aan de slag met genderdiversiteit. Ik verwacht dat ik veel kan brengen en ook veel kan leren!”

Word jij de collega van Sav?

Wil jij net als Sav steeds nieuwe ervaringen opdoen? Bij koen kom je in een groeiversneller. Je krijgt veel ontwikkelkansen en afwisselende opdrachten. Bekijk onze sociaal domein vacatures of laat je vrijblijvend adviseren.

Foto boven aan dit artikel: Sav voor het gemeentehuis in Breda.

meer ontdekken