Grenzen verleggen: Fabiënne verruilt omgevingsrecht voor veiligheidsbeleid

Grenzen verleggen: Fabiënne verruilt omgevingsrecht voor veiligheidsbeleid
Terug naar overzicht
ervaringen overheid

Grenzen verleggen: Fabiënne verruilt omgevingsrecht voor veiligheidsbeleid

Fabiënne Taks (25) heeft tijdens haar hele rechtenstudie maar één missie: advocaat worden. Vanzelfsprekend, zou je zeggen? Maar aan deze visie komt een einde als het werk haar tegenvalt. Gelukkig leidt deze teleurstelling tot nieuwe kansen. “Door koen kon ik een carrièreswitch maken naar het vakgebied openbare orde en veiligheid. In dit beleidsterrein heb ik het erg naar mijn zin.”

Anders dan voorgesteld

Met een master in bestuursrecht heeft Fabiënne de banen als jurist omgevingsrecht voor het uitkiezen. Hoewel de inhoud interessant is, ontbreekt het aan afwisseling in het werk.

“Ik blijf omgevingsrecht leuk vinden en raak er niet snel over uitgepraat. Vooral ook omdat het zo actueel is, met onderwerpen als de energietransitie en stikstofcrisis. Als jurist zoek je naar wat wel kan en maak je bouwinitiatieven mogelijk. Maar om die mogelijkheden te vinden, moet je met name bestemmingsplannen en jurisprudentie doorspitten. Dat vind ik te eenzijdig.”

"Het is leuk om samenwerken, denken en uitzoeken te combineren in mijn werk."
Fabiënne

Gewoon doen

De rol van jurist omgevingsrecht valt af. Maar wat dan wel? Fabiënne heeft één voordeel. Tijdens haar master werkt ze bij koen op een opdracht voor de gemeente Best. Daar werkt ze twee dagen per week in het team Veiligheid. Een onbekende wereld voor haar, maar ze is er gewoon ingestapt. “En dat bleek verrassend goed te passen.”

Ze is leergierig en weet van aanpakken. Zo trekt ze steeds meer verantwoordelijkheden naar zich toe. Zonder het te beseffen, legt ze het fundament voor een nieuwe richting in haar loopbaan.

Onverwachte wending

Wanneer het werk als planjurist tegenvalt, denkt Fabiënne weer aan hoe leuk het was om aan het veiligheidsbeleid te werken. Zou ze omgevingsrecht kunnen inruilen voor openbare orde en veiligheid?

“Ik lag wel even in strijd met mezelf. Al die jaren had ik ervoor gestudeerd, dan moest ik het werk als jurist toch leuk vinden? Maar soms kan het onverwachts goed lopen. Ik besloot op zoek te gaan naar een fulltimebaan als beleidsadviseur op veiligheid.”

Het artikel gaat hieronder verder.

Korte zoektocht

Lang hoeft ze niet om zich heen te kijken. Ze appt haar voormalige accountmanager, Babet Boereboom van koen. Nog dezelfde dag staat de deur wagenwijd open om terug te komen.

Fabiënne is alleen wel bang voor een obstakel: ze heeft geen diploma in veiligheidskunde. Het is makkelijker om opdrachten als jurist te krijgen. Willen gemeenten haar wel hebben als veiligheidsadviseur? “Babet twijfelde daar niet aan en zei: we gaan er gewoon voor. Ik waardeer het enorm dat ze mijn wensen zo serieus nam.”

Waarom openbare orde en veiligheid?

Openbare orde en veiligheid (OOV) is voor Fabiënne een leuk en bijzonder vakgebied. De gemeente kijkt integraal naar veiligheid en heeft een preventieve rol. Die taak wordt steeds groter.

Als veiligheidsadviseur ga je over het beleid en word je overal bij betrokken. Je werkt dan ook samen met veel ketenpartners. Denk aan OM, politie, brandweer, zorgverleners, maatschappelijk werk, scholen en woningcorporaties. Daarnaast schakel je met andere domeinen binnen de gemeente zoals zorg en jeugd.

Dat is Fabienne wel toevertrouwt, ze maakt makkelijk contact en kan zich goed uitdrukken. “Het is leuk om samenwerken, denken en uitzoeken te combineren in mijn werk. We moeten de hele tijd kijken: welk effect heeft dit beleid op andere vakgebieden binnen de gemeente en op onze externe partners? Zijn de plannen haalbaar? Wat zijn de doelen en hoe bereiken we die?”

"Ik wil het allemaal zien en meemaken. En vooral veel leren. Daarom kies ik voor koen."
Fabiënne

Veel afwisseling

Momenteel werkt ze aan het integrale veiligheidsbeleid voor de gemeenten Asten en Someren op het thema rampenbestrijding en crisisbeheersing. Een belangrijke taak. Met een goed beleid kan de gemeente snel en professioneel reageren op noodsituaties. Fabiënne houdt zich bezig met risico’s analyseren, plannen maken en procedures uitwerken. Allemaal in coördinatie met de veiligheidsregio.

Haar doel is om de komende jaren verschillende onderwerpen binnen OOV beet te pakken. Na haar huidige opdracht wil ze bijvoorbeeld wel zorg en veiligheid doen. Of ondermijning. Of digitale veiligheid. Of misschien toch juridische handhaving? “Het kan allemaal en daarom kies ik ook voor detachering bij koen. Ik wil het allemaal zien en meemaken. En vooral veel leren.”

Blijven ontwikkelen

Leren doet ze ook door middel van trainingen. Er staan al twee trainingen gepland in het najaar op kosten van koen. Fabiënne gaat een training beleidsmedewerker OOV doen en een training juridische handhaving. “Ik zei tegen Babet dat ik deze trainingen graag wilde doen om meer handvatten te krijgen. Ze was meteen enthousiast over het idee.”

Goed op haar plek

Fabiënne vindt het belangrijk dat een werkgever toegankelijk is en meedenkt. Met alles kan ze bij haar accountmanager terecht. Maandelijks hebben ze een check-in bij elkaar, soms online en soms pakken ze een terrasje. Gewoon even bespreken hoe het gaat en of de opdracht goed bevalt. Voorlopig is het antwoord daarop een volmondige ja.

“Het is heel gemoedelijk bij de gemeenten Asten en Someren. Ik mag veel doen en krijg alle ruimte. Het is zo leuk op locatie dat ik maar één dag thuiswerk, ondanks de reistijd. Gelukkig heb ik een leaseauto van koen.”

De collega van Fabiënne worden?

Wil jij net als Fabiënne steeds nieuwe ervaringen opdoen? Bij koen kom je in een groeiversneller. Je krijgt een vast contract en afwisselende opdrachten. Bekijk onze ruimtelijk domein vacatures of laat je vrijblijvend adviseren.

Foto boven aan dit artikel: Fabiënne bij het gemeentehuis van Asten.

meer ontdekken