wat verdient een beleidsadviseur salaris

wat verdient een beleidsadviseur (salaris)

Benieuwd welk salaris een beleidsadviseur ontvangt elke maand? Je wilt doorgroeien naar deze functie. Of je hebt deze functie al en wilt weten of jouw huidige salaris wel marktconform is. Je wilt tenslotte net zo veel verdienen als je collega’s. Wat je situatie ook is, het antwoord op jouw salarisvraag vind je hier.

 • TEG Multisite Sites
 • koen
 • werken bij de overheid
 • wat verdient een beleidsadviseur?
 • Wat verdient een beleidsadviseur voor salaris?

  Junior beleidsadviseurs mogen rekenen op een salaris tussen de € 2.750,- en € 3.000,- per maand. Dit loopt op tot wel € 4.500,- voor senior beleidsadviseurs met veel kennis en kunde. Gemiddeld ligt het salaris rond de € 3.600,-. Gemeenten werken met vaste salarisschalen, maar interimbureaus zoals koen niet. Vaak verdien je daarom bij een bureau meer dan rechtstreeks in dienst bij een gemeente.

  Een goed salaris is belangrijk, maar de secundaire arbeidsvoorwaarden ook. Krijg je bijvoorbeeld een leaseauto, investeert je werkgever in jouw ontwikkeling en zijn er kansen om door te groeien? Ook een goede pensioenregeling en veel vakantiedagen kunnen meespelen in je baankeuze.

  Gemeenten vragen minimaal een hbo-diploma voor deze functie, bijvoorbeeld in de richting bestuurskunde of overheidsmanagement. Voor sociaal domein kom je met een studie gedragswetenschappen of maatschappelijke dienstverlening ook een heel eind. Voor het ruimtelijk domein zien gemeenten graag dat je een opleiding op het gebied van ruimtelijke ordening, planologie of vergelijkbaar hebt genoten.

  Wat verdient een beleidsmedewerker sociaal domein voor salaris?

  Het salaris voor een beleidsmedewerker sociaal domein ligt rond de € 2.750,- voor een junior en maximaal € 4.500,- voor een senior. Gemiddeld verdient een beleidsmedewerker zo’n € 3.600,-. Dit komt overeen met de salarisrange van een beleidsadviseur. Soms zijn deze rollen hetzelfde bij gemeenten. Soms is de rol van beleidsmedewerker wat meer uitvoerend ingestoken. In dat geval ligt het salaris iets lager.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  hoe kan je een hoger salaris krijgen als beleidsadviseur?

  Als beleidsadviseur ontwikkel en implementeer je het beleid van een gemeente. Je specialiseert je in het sociaal domein of de ruimtelijke ordening. Daarbinnen kan je wel verschillende beleidsvelden combineren, zoals Wmo en jeugdzorg. Je zorgt dat het beleid aansluit bij de behoeften van de inwoners, de doelstellingen van de gemeente en de wet- en regelgeving. Je bent een echte verbinder die bruggen legt tussen beleid en uitvoering. Op een creatieve, toekomstgerichte maar ook kritische manier adviseer jij over het beste beleid.

  Met ervaring en ontwikkeling groeit jouw kennis en kunde. Je zal je gedurende jouw loopbaan steeds over complexere vraagstukken buigen. Daar hoort natuurlijk ook een hoger salaris bij. Word je een echte specialist in een beleidsveld, dan mag voor die specialistische kennis die je meebrengt ook wat meer betaald worden. Doorgroeien als beleidsadviseur? Dan kan je denken aan projectmanager, een leidinggevende functie of een bestuursfunctie binnen de gemeente.

  Het artikel gaat hieronder verder.

  Waar kan je aan de slag als beleidsadviseur?

  Als beleidsadviseur werk je meestal bij een gemeente. Ook andere overheden zoals waterschappen en provincies hebben beleidsadviseurs in dienst. Je baankansen zijn goed. Gemeenten hebben moeite om gekwalificeerde beleidsadviseurs met kennis en kunde te vinden. Ruim de helft van de vacatures vraagt om 5 tot 10 jaar werkervaring. Heb je minder ervaring? Ook dan hoef jij je geen zorgen te maken om je baankansen. Er zijn nog steeds volop vacatures die 0 tot 5 jaar werkervaring vragen.

  In plaats van rechtstreeks bij een gemeente aan de slag te gaan, kan je ook denken aan een interimorganisatie zoals koen. Je werkt op projectbasis bij verschillende gemeenten, maar bent vast bij koen in dienst. Zo geniet je van afwisseling én zekerheid in je werk. Is jouw project klaar of ben je uitgeleerd? Dan ga je gewoon door naar een nieuw project.

  Ook krijg je volop ontwikkelmogelijkheden. Met trainingen, opleidingen en een persoonlijk ontwikkelplan bijvoorbeeld. Heb je lef en wil je voorop lopen? Dan is werken bij koen iets voor jou.

  Beleidsadviseur vacatures

  Ben jij enthousiast over een baan als beleidsadviseur? Wacht dan niet langer en bekijk onze beleidsadviseur vacatures of stuur een open sollicitatie.

  meer ontdekken

  vind je vacature