icon-arrow-left blog

Timemanagementtips die je eerder had willen weten.

Het klonk zo romantisch, thuiswerken. Lekker veel vrijheid en flexibiliteit. Maar in de praktijk zijn jouw dagen rommeliger en chaotischer dan ooit. Wat nu? Met deze tips ben je binnen de kortste keren weer productief.

1. Zet alle piepjes uit

Prrrrr, prrr. Zodra dat geluid je oren bereikt, moet je natuurlijk direct kijken wat voor bericht je hebt ontvangen. En dag concentratie. Zet de notificaties uit en je telefoon op stil. Bellers bel je later wel terug, jij wilt even ongestoord aan de slag nu.

Liefst klik je Outlook ook weg, want hoezo moet je elke tien minuten je mail checken? In Teams of andere samenwerkapps zet je je status op onbeschikbaar, zodat collega’s je ook via die kanalen met rust laten.

2. Breng focus aan

Wist je dat wij mensen helemaal niet kunnen multitasken? Je brein kan zich maar op één ding tegelijkertijd focussen, tenzij het op de automatische piloot gebeurt. Daarom kunnen we wel lopen en bellen op hetzelfde moment. Maar voor de rest? Vergeet het maar.

Wat zogenaamd multitasken heet, is eigenlijk switchtaken: heel snel schakelen tussen verschillende taken. Dat is contraproductief en zorgt voor tijdverlies. Want elke keer dat je schakelt, moet je er even opnieuw inkomen. Houd het dus bij één taak. Wel zo simpel, toch?

Door beter te kiezen waar je je tijd en energie in steekt, krijg je meer grip op je werk.

3. Bepaal je prioriteiten

Door beter te kiezen waar je je tijd en energie in steekt, krijg je meer grip op je werk. Je focust je dan op wat echt belangrijk is. ‘Nee’ is dus ook een antwoord! Stel jezelf (en anderen) deze vragen om je prioriteiten te bepalen:

Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?

4. Doe het moeilijkste als eerste

Vaak is je concentratie ’s morgens op z’n best. Eind van de ochtend om precies te zijn. Doe dan dus de klussen waar je je denkkracht voor nodig hebt. Ook taken die je uitstelt omdat je ze lastig of vervelend vindt, kun je toch maar beter in de ochtend oppakken. Dan heb je ze ook maar lekker gehad!

5. Voed je collega’s op (en jezelf)

Maak met elkaar afspraken over bereikbaarheid, mailetiquette en virtuele vergaderingen. Niet iedereen en zijn moeder cc’en scheelt vaak al de helft van het mailverkeer. Voor lollige berichten maken de liefhebbers maar een aparte appgroep aan. En vooral niet bellen met: heb je mijn mail gehad? Of mailen met: ik bel je zo!

Moet ook iedereen per se bij die ene videocall aansluiten of kunnen de zijdelings betrokkenen later even bijgepraat worden? Als laatste: organiseer virtuele vragenuurtjes als je om de haverklap wordt bestookt met vragen van collega’s en leveranciers. Laat ze hun vragen maar even vasthouden tot een moment dat jou beter schikt.

groei verder

Jij wilt vooruit. Dat begrijpen wij. We investeren in de ontwikkeling van slimmeriken zoals jij. Bij koen kom je in een groeiversneller. Zo wordt jouw kennis in een rap tempo nog groter. Met trainingen en opleidingen van onze eigen Academy verbeter jij jouw vakkundige én persoonlijke vaardigheden. koen. voor jou voorop