De grootste wetswijziging in 50 jaar betekent ook dat er een nieuwe generatie gemeenteprofessionals moet opstaan. Hoor jij daarbij? Deze competenties wil je bemachtigen om de Omgevingswet toe te passen waarvoor het is bedoeld: een duurzame, diverse en gezonde leefomgeving.
"Het beleid wordt meer visionair en dus algemener. Alle punten en komma’s uitwerken is daarmee verleden tijd."
Jij werkt straks met de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan. Dat betekent dat je verschillende visies gaat integreren op het gebied van leven, wonen, werken, recreëren en transporteren. Dat lukt alleen als je de samenwerking opzoekt met andere disciplines. In de ruimtelijke ordening, maar ook daarbuiten. Denk aan het sociaal domein.
Ook word het beleid meer visionair en dus algemener. Alle punten en komma’s uitwerken is daarmee verleden tijd. “Je moet op een hoger niveau kunnen denken. Strategischer en creatiever,” weet Robert Pachen, overheidsexpert bij koen.
Jouw uitdaging? De visie en plannen zo opstellen dat er weinig beperkingen zijn om het leefgebied te benutten, maar deze ondertussen ook te beschermen.
Het artikel gaat hieronder verder.
Jij werkt straks met het Omgevingsplan en de Omgevingsvergunning. Momenteel toets je initiatieven aan beleidsplannen en regelementen. De werkwijze is defensief: zegt het bestemmingsplan ‘nee’, dan kan het niet of volgt er een lange juridische weg om het bestemmingsplan te veranderen. Jouw werk wordt minder recht-toe-recht-aan als je bent gewend.
Past een initiatief niet helemaal in het Omgevingsplan? Dan ga je het probleem analyseren. Waar zit het ‘m precies in? Welke oplossingen zijn er? Samen met initiatiefnemers en burgers kijk je proactief naar de mogelijkheden. Lokaal maatwerk dus. Je zal vaker zelfstandig besluiten nemen zonder strak omlijnde kaders. “Om daarin succesvol te zijn, heb je verbindingskracht en regisseurschap nodig,” legt Robert uit.
"Naast competenties heb je ook nieuwe kennis nodig over onder andere klimaatverandering, duurzame ontwikkeling en circulaire economie."
Tegelijkertijd met de Omgevingswet gaat ook de wet private kwaliteitsborging in. De technische toets is dan niet langer de verantwoordelijkheid van de gemeente. Het bedrijfsleven (aannemers, architecten, projectbegeleiders) nemen de toetsing op zich.
Wat betekent dat voor jouw rol? Jouw werkzaamheden zijn momenteel vooral normgericht. Jij weet precies aan welke regels bouwwerken moeten voldoen. Dat zal algemener worden. “Meer beleidsgericht dan normgericht. Je gaat meedenken over de overkoepelende visie en aanpak. Met competenties zoals goed kunnen oordelen en omgevingsbewustzijn kom je vooruit,” weet Robert.
Het artikel gaat hieronder verder.
Naast competenties heb je ook nieuwe kennis nodig om de Omgevingswet toe te passen. Natuurlijk over de wet zelf. Maar ook inzicht in klimaatverandering, duurzame ontwikkeling en circulaire economie. Robert: “De Omgevingswet is uiteindelijk bedoeld om de kwaliteit van leven te verbeteren.”
Milieuproblemen zijn in Nederland een groot speerpunt tussen nu en 2050. In het klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland over dertig jaar volledig CO2-neutraal is. Dat heeft grote gevolgen voor onder andere woningen en gebouwen (allemaal van het aardgas af) en de manier van bouwen en renoveren. Maar ook voor de inrichting van de leefomgeving en de infrastructuur.
koen loopt voorop. En blijft voorop lopen. Daarom hebben we een opleidingstraject voor al onze overheidsprofessionals. We nemen onze slimmeriken mee in alle ontwikkelingen (kennis) en ontwikkelen hun skills (kunde) om de Omgevingswet integraal te benaderen. Deze opleidingen doen we samen met partners De Bestuursacademie en NCOI.
Daarnaast leiden we ook onze interne medewerkers op. Tenslotte zijn zij sparringpartner van gemeenten en slimmeriken.
Met welke veranderingen krijg je te maken en hoe ga je daarmee om? Daarover sparren we graag met jou. Bel of mail Robert Pachen voor een vrijblijvend gesprek via 06-83 25 36 05 / r.pachen@koen.com.
Op zoek naar een nieuwe baan met zekerheid én afwisseling? Check de vacatures.