icon-arrow-left blog

het verhaal van CAD Engineer, Andy Put.

Andy Put, CAD Tekenaar

Andy Put (24 jaar), uit Apeldoorn is CAD Tekenaar bij koen en werkt momenteel bij de opdrachtgever Terberg in IJsselstein. Na zijn middelbare school is hij gestart met de opleiding MBO Middenkader engineering niveau-4.  Via koen heeft Andy de post-HBO opleiding hogere elektrotechniek (HIT) gevolgd en volgend jaar wil hij zijn kennis op het gebied van zonnepanelen verbreden op de universiteit.

Eletrotechniek zit in zijn bloed. Toen Andy 9 jaar was wist hij al dat hij later van zijn hobby zijn werk wilde maken in de elektrotechniek. Van jongs af aan haalde hij al elektrische apparaten uit elkaar en soms lukte het ook weer om het in elkaar te krijgen. Andy: “Tja, dat vonden mijn ouders inderdaad niet altijd even leuk”.

Momenteel woont hij bij zijn ouders, maar gaat binnenkort samenwonen met zijn vriendin. In zijn vrije tijd houdt Andy zich bezig met muziek, trapt hij graag een balletje en als het even kan gaat de BBQ aan. Ook houdt Andy van de wereld ontdekken en mooie reizen maken.

"De HIT-opleiding die ik via koen heb gevolgd heeft mij heel erg geholpen met het pro-actief meedenken. Dankzij de kennis die ik daar heb opgedaan krijg ik meer inzicht en kan ik veel beter oplossingen aandragen."

Waarom heeft Andy voor koen gekozen?

Andy is twee jaar geleden bij Voort gestart. Voort is het zusterbedrijf van koen en detacheert technische professionals bij opdrachtgevers voor meestal 1 jaar. Daarna krijgt de opdrachtgever de kans om de professional over te nemen. Andy: “Tijdens mijn stage bij de Bam was ik vooral buiten aan het werk. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en wilde mij verder ontwikkelen. Toen belde Voort mij en in het gesprek kwam naar voren dat ik daar een opleiding zou kunnen gaan volgen. Dit was de post-HBO opleiding HIT. Dat zag ik natuurlijk wel zitten. Daarnaast kreeg ik bij Voort de kans om naar kantoor te gaan”.

Via Voort is Andy aan de slag gegaan bij Unica. Andy: “Bij Voort zou ik van opdrachtgever moeten wisselen of door de opdrachtgever overgenomen worden. Dus ging ik bij Voort aan tafel zitten en toen kwam koen in beeld”.

“Ik had drie sollicitatie gesprekken. Alle drie de bedrijven wilden mij hebben. Maar ik heb toch gekozen voor koen. Mijn gevoel bij koen was heel goed. Je moet het idee hebben dat je welkom bent en dat iemand het echt interesseert in wat je doet. Bij koen had ik dit veel meer dan bij andere bedrijven. Dat was mijn afweging en daar heb ik zeker geen spijt van gehad.”

"Ik had drie sollicitatie gesprekken, maar heb toch gekozen voor koen. Daar heb ik zeker geen spijt van gehad. Je moet het idee hebben dat iemand het echt interesseert in wat je doet. Bij koen had ik dit veel meer dan bij andere bedrijven."

“Daarnaast kom je bij koen echt in dienst en krijg je meteen een vast contract. Dit geeft zekerheid. Mijn vriendin en ik willen binnenkort een huis kopen en samen gaan wonen. Dus met een vast contract gaat dit een stuk makkelijker. Ook werk je bij koen steeds op een andere opdracht bij verschillende opdrachtgevers. Zo kan ik veel meer ontdekken en leren van verschillende bedrijven”.

Wat waren je verwachtingen en heeft koen deze waargemaakt?

“Jazeker, de verwachtingen heeft zowel koen als Voort waargemaakt. Ik heb in het begin aangegeven dat ik mezelf verder wilde ontwikkelen. En daar ook mogelijkheden voor wilde krijgen. Daarnaast wilde ik betrokken zijn bij collega’s, nauw met hen samenwerken. En dat zijn twee dingen die zowel koen als Voort zeker heeft waargemaakt”.

Welke opleidingen/ cursussen heb je gevolgd sinds je werkzaam bent bij koen?

Andy is bij Voort gestart met de post-HBO opleiding Hogere Elektrotechniek. Nu zit hij inmiddels bij koen en heeft hij de opleiding afgerond. Andy: “Aangezien de HIT opleiding twee jaar duurt heb ik er de afgelopen twee jaar niet veel naast gedaan. De HIT opleiding is vrij intensief en je moet er wel wat voor doen. Daarom heb ik voor mijn persoonlijke ontwikkeling alleen de cursus Timemanagement erbij gedaan”.

Deze heeft Andy gevolgd aan de eigen Academy van koen. Waar professionals op kosten van koen kunnen kiezen uit meer dan 17 zowel persoonlijke als vakinhoudelijke trainingen.

Andy is CAD Tekenaar. Wat doet een CAD tekenaar?

“Als CAD Tekenaar ben ik vooral bezig met tekenen. Daarbij werk ik met programma’s zoals AutoCad en Stabicat. En dan met name binnen de utiliteit en industrie. De opdrachtgever krijgt een aanvraag binnen en schrijft zich dan in voor het project. Als je de opdracht krijgt dan ga je samen met het projectteam overleggen wat de beste aanpak is. In het projectteam zit een projectleider, werkvoorbereider, engineer en meerdere tekenaars. Het grootste deel van het bedenken ligt bij  de projectleider en werkvoorbereider. Voor ons als tekenaars is het vooral op papier zetten. Maar je moet wel pro-actief meedenken.”

“De HIT-opleiding die ik heb gevolgd heeft mij heel erg geholpen met het pro-actief meedenken. Dankzij de kennis die ik daar heb opgedaan heb ik meer inzicht gekregen en kan ik veel beter oplossingen aandragen. Het lukt mij veel beter om vooruit te kijken.

Laatst hadden we het bijvoorbeeld  over een installatie voor werkplekken bij een bedrijf. Daarbij was het de vraag welke automaten we zouden gebruiken, B of C. Dat is een karakteristiek. Of 5 of 10 keer nominale stroom is dan de kortsluitstroom. Hoe meer je dan gaat inpluggen, hoe lager de kortsluitstroom aan het einde van de rit wordt. Dit betekent dat je niet zomaar allerlei apparaten kan aansluiten. En aangezien de mensen die op kantoor zitten geen elektriciens zijn, wordt daar geen rekening mee gehouden. Dit kan veel gezeur opleveren. Dit had ik aangegeven en dat had ik goed gezien. Daarmee hebben we dus een groot probleem voorkomen.”

Wat vind je zo leuk aan CAD tekenaar.

De ene keer moet je iets van de grond af aan opbouwen en de andere keer moet je kijken wat we kunnen hergebruiken aan installatie. Dan zitten we samen met de werkvoorbereider, projectleider en af en toe met de engineer erbij samen te kijken hoe we het gaan aanpakken. Af en toe zijn er afwijkende eisen die de klant heeft en dan moeten we werken met bijvoorbeeld een zwaardere installatie.

Zijn er nog verbeterpunten vanuit koen? Zo ja, wat zou je graag anders willen zien?

Andy: “Ik denk dat er altijd ruimte voor verbetering is. Maar de elementen die ik belangrijk vind binnen koen zijn naar mijn idee perfect. Dus heb ik zo snel niet iets wat ik graag anders zou willen zien.”