icon-arrow-left blog

Zo overleef je de eerste werkdagen na de vakantie.

Voordat je het weet, moet je de wekker weer zetten. Ugh. ‘Niemand heeft zo hard vakantie nodig als iemand die er net een heeft gehad,’ aldus schrijver Elbert Hubbard. Als je eenmaal weer in het werk zit, is er niets aan de hand. Maar die eerste dagen kosten veel moeite. Tot nu dan.

Na de vakantie zijn je gelukshormonen uit balans. Veel mensen zijn daarom bij terugkomst moe en somber.

Waarom is terugkeren van vakantie zo lastig?

Opgeladen, fris en klaar om te knallen. Dat plaatje is niet erg reëel voor de meeste vakantiegangers. Veel mensen zijn bij terugkomst juist moe en een beetje somber. Dat komt omdat je gelukshormonen uit balans zijn.

Tijdens de vakantie geniet je. Van de rust, de gezelligheid, het lekkere eten, de zon, de activiteiten. Dat zorgt voor de aanmaak van stofjes als dopamine, endorfine en serotonine. Ook produceer je minder stresshormonen die de geluksstofjes afbreken.

Bij thuiskomst gebeurt het andersom. De terugreis creëert spanning, je hebt ineens weer verplichtingen en denkt aan alle werktaken die op jou liggen te wachten. De stresshormonen razen door je lijf. En hoppa: je hebt een after-holidaydip te pakken. Wat nu?

5 tips om energiek aan het werk te gaan

1. Zorg dat je herstelt

Koffer dumpen en meteen aan het werk? Liever niet. Keer je terug van een vlieg- of autoreis, neem dan minimaal een dag of twee extra vrij om thuis te acclimatiseren. Nog even nagenieten, bijkomen van de reis en natuurlijk de boodschappen doen en een wasje draaien. Zo start je veel relaxter op.

2. Gun jezelf een rustige start

Voorkom dat je van nul naar honderd gaat door je direct op allerlei complexe zaken te storten. Dan is er van die stressloze vakantievibe direct niets meer over. Liever neem je de tijd om bij te praten met collega’s. Bepaal ook je prioriteiten voor de komende weken.

Pas daarna open je die gevreesde mailbox. Kijk je op tegen honderden mails? Het voordeel van een paar weken vakantie is dat een deel al niet meer belangrijk is. Het is al opgelost of iemand anders heeft het opgepakt. Die kun je dus meteen deleten of archiveren!

Probeer afspraken uit te stellen tot je een beetje bijgewerkt bent. Je zult zien, na een paar dagen ben je weer gewend aan het gebruikelijke tempo.

Laat je leuke ideeën en nieuwe inzichten niet naar de achtergrond verdwijnen.

3. Zet je voornemens om in actie

Op vakantie heb je vaak leuke ideeën en nieuwe inzichten. Maar eenmaal terug in het normale leven, verdwijnen die zomaar naar de achtergrond. Je weet, van uitstel komt afstel. Doe dus iets met je voornemens. Als je hier een prioriteit van maakt, val je minder snel terug in oude patronen.

4. Omarm het normale ritme

Op vakantie kon je uitgebreid tafelen tot middernacht. En natuurlijk sliep je ’s ochtends heerlijk uit. De eerste dagen terug zit je nog in dat losse ritme, maar gaat de wekker wel weer onverbiddelijk vroeg. Houd dus zo snel mogelijk je normale slaap-, eet- en sportritme aan. Gezonde voeding en voldoende beweging geven energie.

5. Creëer voorpret met leuke plannen

Je kijkt lang uit naar je vakantie. Als deze dan voorbij is, raak je het vakantiegevoel kwijt. Maak daarom leuke avond- of weekendplannen. Een filmpje pakken, gamen met vrienden, een dagje uit. Wat jij wilt. Zo houd je het ontspannen gevoel langer vast.

Toe aan een nieuwe uitdaging?

Check direct de vacatures in de techniek, de ICT en het publieke domein. Bij koen werk je op projectbasis bij verschillende opdrachtgevers. Veel afwisseling dus. Maar ook zekerheid, want je krijgt direct een vast contract. Ook krijg je volop ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden. Loop voorop in jouw vak!