icon-arrow-left blog

Werkvoorbereider: salaris en doorgroeimogelijkheden.

Een werkvoorbereider is verantwoordelijk voor de coördinatie van werkzaamheden die voorafgaan aan een project. Dit gaat veelal om projecten in technische branches, zoals de bouw, elektrotechniek of installatietechniek. Je stelt vast wat er moet gebeuren in een traject van het begin tot het einde. Als de spin in het web onderhoud je contact met alle partijen die betrokken zijn bij het project.

Wat doet een werkvoorbereider?

Je houdt je als werkvoorbereider bezig met het controleren, toetsen en het aanpassen van werktekeningen. Je bepaalt de meest effectieve werkmethodes, verzorgt bestellingen, koopt materialen in, stelt deelschema’s op en bewaakt de projectplanningen. In grote bedrijven is het werk vaak verdeeld over meerdere functies, zoals die van calculator, planner of tekenaar.

Natuurlijk hou je de voortgang van het project en de kosten nauwlettend in de gaten. Je zorgt voor de planning: in tijd, mensen en benodigde materialen. Je houdt toezicht op het project om ervoor te zorgen dat het niet vertraagt en bewaakt de kosten, zodat het budget niet wordt overschreden. Het is belangrijk dat je als werkvoorbereider ijverig en gedreven bent. Het is een beroep waarin je secuur moet zijn en waarbij je veel tegelijk moet kunnen doen. Je onderhandelt veel en werkt op kantoor.

Salarisindicatie werkvoorbereider

Je salaris als werkvoorbereider is afhankelijk van meerdere factoren. Je leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring spelen een grote rol. Maar het salarisniveau verschilt ook per bedrijf: het ene bedrijf betaalt beter dan het andere. Je kunt aan de slag bij bouwbedrijven, adviesbureaus en bij de overheid. Het gemiddelde salaris van een werkvoorbereider ligt tussen de € 2.000 en € 3.500. Natuurlijk is een goed salaris prettig, maar de meeste mensen vinden secundaire arbeidsvoorwaarden ook heel belangrijk. Hoeveel vakantiedagen heb je? Krijg je reiskostenvergoeding? En hoe is je ontwikkeling geregeld? Krijg je een bonus en heb je mogelijkheden om door te groeien?

Werken via koen

Bij koen lopen we voor jou voorop. Je komt bij koen in dienst en werkt op projectbasis aan uitdagende opdrachten. Door ons uitgebreide netwerk kun je als werkvoorbereider aan de slag door heel Nederland. Wij investeren in jouw ontwikkeling met trainingen en opleidingen. Dat noemen wij de groeiversneller. En natuurlijk hebben we heel regelmatig contact om te horen hoe het met je gaat!

Werkvoorbereider worden?

Om werkvoorbereider te worden moet je minimaal een mbo-diploma Middenkaderfunctionaris of Infra in bezit hebben. Met een hbo- of wo-diploma Bouwkunde of Civiele techniek op zak zul je vaak aan grotere en meer complexe projecten jouw bijdrage leveren. Je kunt zowel aan de slag gaan in de non-profit als in de profit sector. De functie als werkvoorbereider vind je bij adviesbureaus, installatiebedrijven, bouwbedrijven, architecten- en ingenieursbureaus. Maar bijvoorbeeld ook bij overheidsdiensten of woningcorporaties.

Baankansen als werkvoorbereider

Je bent als werkvoorbereider economisch afhankelijk. Als het slecht gaat met de economie, dan daalt de vraag naar nieuwe (bouw)projecten en dus ook de vraag naar werkvoorbereiders. Maar als het goed gaat met de economie, dan stijgt juist de vraag naar (bouw)projecten en daarmee de vraag naar werkvoorbereiders. De baankansen zijn onder de huidige economische omstandigheden zeer goed te noemen.

Doorgroeimogelijkheden

Je kunt als werkvoorbereider opklimmen naar de functie van projectleider. Je gaat dan ook meer verdienen. Een projectleider is verantwoordelijk voor een project. De werkvoorbereider levert de input aan waarmee de projectleider aan de slag gaat. Hij zorgt ervoor dat een (bouw)project binnen de gestelde tijd, kosten en kwaliteits- en veiligheidseisen wordt gerealiseerd.

Benodigde competenties

Je bent een kei in plannen en organiseren. Vindt het leuk om de coördinatie van de projectvoorbereiding op je te nemen. Je bent werkt secuur, sociaal en je kunt goed onderhandelen. Als werkvoorbereider herken je je in de volgende competenties:

  • Accuratesse
  • Plannen
  • Organiseren
  • Sociabiliteit
  • Onderhandelen

Het is ook belangrijk dat je productief en ordelijk bent. Liever nog perfectionistisch, omdat je veel met getallen werkt. Je hebt als perfectionist tenslotte een sterke behoefte om fouten of vergissingen te vermijden. Dat komt goed van pas, omdat een foutje het hele project in de soep kan laten lopen.