icon-arrow-left blog

Hoe word je werkvoorbereider (opleiding en baankansen)?.

Werkvoorbereider word je niet zomaar. Het is een veelzijdige en verantwoordelijke functie waarbij je alles regelt rondom planningen, personeel, materialen en instructies van projecten in de bouw, installatietechniek en civiele techniek. Met welke opleiding maak jij kans op een uitdagende baan als werkvoorbereider?

Welke opleiding heb je nodig als werkvoorbereider?

Werkvoorbereiders hebben minimaal een mbo-diploma Middenkaderfunctionaris of Infra in bezit. Met een hbo- of wo-diploma Bouwkunde of Civiele techniek op zak kun je aan grotere en meer complexe projecten bijdragen. Naast de juiste opleiding kun je jezelf als werkvoorbereider ook ontwikkelen met trainingen, cursussen of een traineeship. Bijvoorbeeld op het gebied van projectmanagement, maar denk ook aan software zoals Revit en AutoCAD.

Waar kun je na je opleiding terecht als werkvoorbereider?

Je kunt zowel aan de slag in de non-profit als profit sector. De functie van werkvoorbereider vind je bij adviesbureaus, installatiebedrijven, bouwbedrijven, architecten- en ingenieursbureaus. Maar bijvoorbeeld ook bij overheidsdiensten of woningcorporaties.

Als werkvoorbereider heb je veel contact met leveranciers, aannemers, onderaannemers en klanten. Je rapporteert meestal aan een senior werkvoorbereider of projectleider. Daarnaast zitten er verschillende specialisten in je team. Bijvoorbeeld uitvoerders, BIM-modelleurs, inkopers, engineers en monteurs.

Opleiding afgerond? Baankansen als werkvoorbereider

Je bent als werkvoorbereider economisch afhankelijk. Als het slecht gaat met de economie, dan daalt de vraag naar nieuwe (bouw)projecten en dus ook de vraag naar werkvoorbereiders. Maar gaat het goed met de economie, dan stijgt juist de vraag naar (bouw)projecten en daarmee de vraag naar werkvoorbereiders.

Echter spelen twee factoren in jouw voordeel. Door het klimaatakkoord zullen veel woningen de komende jaren duurzamer gemaakt moeten worden. Daarnaast krimpt de arbeidsmarkt door de vergrijzing. Dat betekent dat er minder mensen zijn om het werk uit te voeren. Ook in tijden van economische recessie zijn jouw baankansen daarom goed. Helemaal als je trainingen volgt waarmee jij jezelf ontwikkelt!

Werken via koen

Bij koen lopen we voor jou voorop. Je komt bij koen in dienst en werkt op projectbasis aan uitdagende opdrachten. Door ons uitgebreide netwerk kun je als werkvoorbereider aan de slag door heel Nederland. Wij investeren in jouw ontwikkeling met trainingen en opleidingen. Dat noemen wij de groeiversneller.

Werkvoorbereider vacatures

Zie jij een baan als werkvoorbereider helemaal zitten? Bekijk direct onze werkvoorbereider vacatures of stuur een open sollicitatie.