icon-arrow-left blog

Wat doet een werkvoorbereider (functiebeschrijving en competenties)?.

Wat doet een werkvoorbereider zoal? Zonder werkvoorbereiders zouden er geen projecten meer gerealiseerd worden in de bouw, installatietechniek en elektrotechniek. Jij brengt in kaart wat er moet gebeuren en zorgt voor alle benodigde middelen, zodat het werk van start kan. Alle mensen en materialen op de juiste plek. En op het juiste moment. Dat is de uitdaging van werkvoorbereiders!

Wat doet een werkvoorbereider?

Je houdt je als werkvoorbereider bezig met werktekeningen controleren, toetsen en aanpassen. Ook bepaal je de meest effectieve werkmethodes. Je verzorgt bestellingen, koopt materialen in, stelt deelschema’s op en bewaakt de projectplanningen.

In grote bedrijven is het werk vaak verdeeld over meerdere functies, zoals die van calculator, planner of tekenaar. Dan focus je je dus op een gedeelte van de werkvoorbereiding.

Natuurlijk hou je de voortgang van het project en de kosten nauwlettend in de gaten. Je zorgt voor de planning: in tijd, mensen en benodigde materialen. Je houdt toezicht op het project om ervoor te zorgen dat het niet vertraagt en bewaakt de kosten, zodat het budget niet wordt overschreden.

Welke competenties heb je nodig?

Een werkvoorbereider samengevat? Je bent een kei in plannen en organiseren. Het is belangrijk dat je ijverig en gedreven bent. Het is een functie waarin je secuur moet zijn en waarbij je veel tegelijk moet kunnen doen. Je onderhandelt veel en werkt meestal op kantoor.

Als werkvoorbereider herken je je in de volgende competenties:

  • Accuratesse
  • Plannen
  • Organiseren
  • Sociabiliteit
  • Onderhandelen

Het is ook belangrijk dat je productief en ordelijk bent. Liever nog perfectionistisch, omdat je veel met getallen werkt. Je hebt als perfectionist tenslotte een sterke behoefte om fouten of vergissingen te vermijden. Dat komt goed van pas, omdat een foutje het hele project in de soep kan laten lopen.

Werken via koen

Bij koen lopen we voor jou voorop. Je komt bij koen in dienst en werkt op projectbasis aan uitdagende opdrachten. Door ons uitgebreide netwerk kun je als werkvoorbereider aan de slag door heel Nederland. Wij investeren in jouw ontwikkeling met trainingen en opleidingen. Dat noemen wij de groeiversneller.

Werkvoorbereider vacatures

Zie jij een baan als werkvoorbereider helemaal zitten? Bekijk direct onze werkvoorbereider vacatures of stuur een open sollicitatie.