Ben jij een geboren functioneel beheerder? Je bent benieuwd wat deze baan precies inhoudt qua taken en verantwoordelijkheden. Ook wil je weten welke competenties je eigenlijk nodig hebt om succesvol te zijn. Hier ontdek je het allemaal. Zo kan je inschatten of deze baan jou gelukkig gaat maken.
Overal waar mensen werken, maken zij gebruik van informatiesystemen. De functioneel beheerder zorgt dat die systemen optimaal functioneren en doorontwikkeld worden op basis van de organisatie- en gebruikersbehoefte.
Ook help je medewerkers om de systemen correct te gebruiken door vragen te beantwoorden en documentatie te verzorgen. Mogelijk train je hen ook in het gebruik. Het is een rol waarin je veel met mensen werkt, dus sociale skills zijn belangrijk.
Functioneel beheerder en applicatiebeheerder worden vaak door elkaar gebruikt. Er is echter wel een verschil tussen deze rollen. De functioneel beheerder beheert de functionaliteiten van een standaard systeem en helpt gebruikers daarin verder. Het is dus met name een mens- en procesgerichte rol. De rol van applicatiebeheerders is veel technischer. Applicatiebeheerders programmeren functionaliteiten in een niet-standaard systeem.
Concreet kan je de taken van junior, medior en senior functioneel beheerders als volgt beschrijven.
Junior en medior functioneel beheerders focussen zich vaak op de gebruikersondersteuning. Dat wil zeggen: je behandelt vragen van collega’s en lost incidenten op. Ook voer je wijzigingen door, verzorg je tests en houd je de systemen up to date.
Natuurlijk denk je mee over manieren om de functionaliteiten te verbeteren. Daarnaast lever je een bijdrage aan het opstellen van documentatie zoals handleidingen, specificaties, requirements, acceptatietestplannen en implementatieplannen.
Senior functioneel beheerders pakken grotere, complexere wijzigingen op. Je ontwikkelt de functionaliteiten door op basis van de gebruikersbehoefte. Vervolgens neem je de implementatie en gegevensmigratie onder je hoede.
Je voert bijvoorbeeld acceptatietests uit en stelt implementatieplannen op. Ook adviseer je over tijdlijnen en kosten. Maar vooral ook door de impact van wijzigingen te overzien voor de bedrijfsprocessen.
Voor deze rol beschik jij over de kennis en kunde om te opereren op het snijvlak van ICT en bedrijfsvoering.
Je bent de verbinder tussen ICT en bedrijfsvoering. Je schakelt enerzijds veel met gebruikers, anderzijds met ICT’ers zoals applicatiebeheerders en programmeurs. En natuurlijk met leveranciers. Je weet veel van de processen en adviseert het management over de impact van wijzigingen. Je rapporteert vaak aan de ICT manager.
Als functioneel beheerder kan je vrijwel overal terecht. Welke organisatie heeft tenslotte geen informatiesystemen? Je kan aan de slag bij de overheid, non-profitorganisaties of het bedrijfsleven.
Ook heb je de keuze tussen de klant- en de bureauzijde. Ofwel: intern bij een organisatie of juist ingehuurd worden. Functioneel beheerders zijn schaars, dus over je baankansen hoef jij je niet druk te maken.
Wil je jouw groei versnellen en werken aan afwisselende projecten? Overweeg dan bij koen te komen werken. Je komt in vaste dienst bij ons en werkt op projectbasis bij verschillende opdrachtgevers. Zekerheid én afwisseling dus.
Je leert steeds nieuwe omgevingen en mensen kennen. Zo groei je razendsnel verder. Ook investeren we in jouw ontwikkeling met trainingen, opleidingen en een persoonlijk ontwikkelplan. Heb je lef en wil je voorop lopen? Dan is werken bij koen iets voor jou.
Snel aan de slag in een uitdagend ICT project? Bekijk dan direct de functioneel beheerder vacatures van koen of stuur een open sollicitatie.